středa 18. února 2009

Herní začátky: Lemmings

Herní začátky. Tak jsem pojmenoval nový seriál, ve kterém se vždy krátce vrátím k nějaké ze starých počítačových her, co mi okupovala kdysi dávno harddisk. K seriálu se budu vracet, když bude chuť a nálada. Rozhodně ho nechci pojmout jako nějaký nostalgický, nebo jinak nestravitelný, text. Vlastně ještě ani teď nemám jasnou představu, jak psát o starých hrách. Popis hry zřejmě postačí jen v krátkosti, vždyť většina starých her jsou klasiky a ty přece většina hráčů zná. No o něco se pokusím - posouzení nechám jen na vás.

Takže úplně první hra, co se mi objevila na počítači, byla logická hra zvaná Lemmings. Tehdy se ještě nenosilo mít v základní výbavě PC myš, takže jsem si musel vystačit s klávesnicí. Což nebyl vůbec problém. A a Y byl pohyb kurzoru nahoru a dolů, O a P doleva a doprava, jak jsem zkusmo mačkáním klávesnice zjistil (dalo by se to přirovnat k dnešnímu ovládání gamepadem). Lumíci, zábavná a sebevražedná to stvoření, byli schopni plnit vaše rozkazy, které jste měli v nabídce přístupné skrze funkční klávesy. V prvních úrovních si člověk dokázal s hrou poradit sám. Když ale v pozdější fázi bylo potřeba rychle reagovat a vybírat z asi deseti možných rozkazů, to už byl docela problém, jelikož obě ruce byly zaměstnány na klávesách, které pohybovaly s kurzorem, popř. se mačkal mezerník. Proto se v mém okolí došlo k závěru, že Lemmings je hrou, která by se měla hrát ve dvou lidech. Ke zvládnutí hry v těžkých levelech bylo nutné, aby jeden člověk ovládal kurzor (většinou ten, kterému to šlo lépe), druhý pak musel v řádu milisekund být schopen přepnout na požadovanou funkční klávesu (i tohle vyžadovalo potřebný skill).

Lemmings byla hra zvláštní, zábavná a hodně nakažlivá. Pamatuju se, že jsem u ní vydržel do odpoledne druhého dne a to už jsem byl donucen ji vypnout. Stávalo se často, že lumíci umírali ve velkém počtu, když jsem zapomněl byť jen na jedno z deseti opatření, které mělo lumíky udržet naživu. Největší výzvu ale představovalo plánování cesty. Často nebylo úplně jasné, kudy vede cesta k záchraně a vyřešení extra tuhé úrovně tak bylo důvodem k velké oslavě. Až mi to připomíná zdolávání tuhých levelů v LittleBigPlanet - tam naopak víte, jak dál, ale udělání dlouhé a zároveň těžké úrovně má výsledný efekt zcela stejný. U těchto her si teprve uvědomíte, jaká zábava to je, když je hra výzvou a vám se to povede.



Co bylo ale opravdovou výzvou u Lemmings? Dohrát vánoční epizody, které byly dlouhé na několik obrazovek, a zároveň extra těžké! Kolik z vás je dohrálo? (já jo :))

Dnes si k Lemmings můžu sednout kdykoliv a bavím se stejně, jako kdysi. Jen mi to už nepřipadá tak fantastické a geniální, ale to je jasné, když po Lemmings hrajete stovky jiných her a vy zjistíte, že i ostatní herní žánry mají něco do sebe. Lumíky jsem v nedávné minulosti zkoušel hrát jak na PC, tak i na PS3 a PSP a můžu je jen doporučit. Mimochodem, věděli jste, že za Lemmingama stojí dnešní Rockstar?

0 komentářů:

Okomentovat