pátek 28. prosince 2012

Curiosity


Konečně jsem se dostal ke Curiosity, víceméně nové to hříčce pro mobily od 22 Cans (jejichž vůdcem je letitý veterán Peter Molyneaux). Hra je to záhadná, protože jak se v úvodu praví, vítězem může být jen jeden. Podobně jako v Highlanderovi. A co se tu dělá? Mačkají se krychličky, a čím rychleji, tím lépe pro vás a vlastně i pro ostatní. Vítěz, který může být jen jeden, bude totiž ten hráč, který zřejmě odešle poslední krychličku z povrchu krychle, kterou mají všichni hráči na obrazovce svého mobilu totožnou. Odeberete jednu krychličku a jiný Highlander, třeba z Japonska, uvidí váš tah, a naopak vy uvidíte jak on opracovává kychli na jiném místě. Zeširoka jde o arkádu, která zaměstnává hráčovy prsty mnohem akčněji, než jiné hry pro mobily.

Hlavní nešvar Curiosity spočívá ve značné monotónnosti. Můžete jen odstraňovat krychličky. Jediným způsobem - vlastně můžete ve stejné chvíli využívat dva prsty naráz, ale to na věci nic nemění. Krychliček je hodně, několik desítek tisíc, možná statisíce. V této chvíli je jich už většina odstřelena prstíky herních otroků - já jsem se zasloužil o nějaký ten tisíc -, a na krychli jsou už k vidění obrázky, a ne nějak zajímavé. Pamatuju se, že na hru mě nalákala reklama hlásající: "Co je uvnitř?" Pokud jsou to ty obrázky po stranách, tak se 22 Cans moc nevytáhli. A pokud po odstranění krychličky jedna "vrtsva" praskne a pod ní se objeví nové krychličky obklopující o něco menší krychli, slibující neustálé zmenšování krychle až po "sladký vnitřek", dávám (trochu nejistě) palec nahoru za velmi netradiční přístup k výrobku, který se na herní scéně jen tak nevidí.

zeal

čtvrtek 20. prosince 2012

Vánoce, čas herních radovánek


Snad i letos bude pod stromkem hra. Ode mě tam určitě nějaká bude. Alespoň doufám. Zatím mi z Hongkongu nedorazila... ale ještě máme zítřek, v pondělí z pošty prý taky může přijít, nebo jestli ne, tak tam nakráčím a uvidíme, jestli tam něco bude. Kdyžtak až v úterý. To ale bude pozdě. Už jednou mě česká pošta o Vánocích podrazila. To bylo před několika lety, kdy mi měl dojít tehdy ještě nový Princ z Persie 2 (3?) a úplně nový Metal Gear Solid 3. Pár dnů po Vánocích mi poslali varování, že jim musím dát dvacet korun, jinak že už Metal Gear neuvidím. Ale největší bahno je, že na poštu balíček přišel před Vánoci a já tak mohl nadělit tyhlety skvělé hry pod strom. A Česká pošta všechno pokazila... To už je ale minulost. Hongkong je přítomnost. Tak uvidíme.

No ale zpět k radovánkám. Letos si doufejme zahraju opět něco skvělého. V záloze mám dosud neotevřený nový ikskom. Ouplně nejvíc záložní plán je Wolfenstein: Enemy Territory, u kterého se nedá nebavit, je to jako Ponny Adventure pro malé dívky, úplně nejnářezovější nářezus musus. A další hra, Saints Row 3, kterou už mám nainstalovanou na Steamu. Tímto ještě jednou převelice děkuji MickTheMage-ovi za hezký dárek. :) Pak i docela uvažuji o znovuzahrání Left for Dead, asi druhý díl. Ten bude určitě hrát víc lidí. Na Steamu mám pak ještě zakoupenej Team Fortress 2, ale nemám ho staženej - je toho deset GB - a stejný případ je Brink.

Co chci hrát o Vánocích. LittleBigPlanet!!! A nejraději, když to bude dvojka. To skákání s velkýma zajícema je prostě k popukání. Chtěl bych dát i něco méně roztomilého, ale takových her se holt dělá méně a méně. Škoda, že to Gearbox s Aliens: Colonial Marines do Vánoc nestihnou. Mám tu u X-boxu Alan Wake, takže ho zřejmě prubnu. No a na poličce tu jak koukám na mě ještě čeká Heart of Darkness na PSX a Suffering na PS2 je prý taky slušný nářez. Předpokládám, že bude čas i na hraní Move titulů a Kinect Adventures.

A proč se vůbec nedělají ryze vánoční hry?

zeal

sobota 15. prosince 2012

Kobkařím, kobkaříš, kobkaříme

Kdysi jsem tu psal seriál o dungeonech a to jsem ještě nevěděl, že jeden takový budu jednou vyrábět. Vlastně jsem to netušil ještě před měsícem. Pak jsem si ale zkusil takhle zatvořit v unitním vývojářském programu a první myšlenka na hru odehrávající se v podzemní cele byla na světě. Dnes to vypadá, že nezůstane jen u ní. Enžin je víceméně hotov, i když ještě nemá úplně všechnu funkcionalitu, která je třeba, např. není ještě dotažený tahový systém bojů, ale vypadá to, že s trochou toho štěstí bych to mohl dotáhnout do finálního levelu.

Odkud se inspiruju, chci ještě inspirovat a čím se inspirovat nebudu? Rád bych ukradl některé nápady z Wizardry. Jako např. onen bojový systém. Plynulý čtverečko-kobkařský pohyb jsem šlohnul z Lands of Lore. Velice rád bych čóroval mumie z prvního Dungeon Mastera, resp. je znovu vyrobil (čórování grafiky nebude). Možná, že z DM šlohnu i nápad s loučema a nutností krmit hlavní hrdiny, jinak že pojdou žaludeční křečí. Takže by šlo o survival těžký dungeon, který by nebyl pro každého, a jen pro ty, jenž to s hraním takových her myslí na vážno.

Ani na originální nápady nespadne strop, už teď jich mám připraveno několik a pokud se povede je správně zaintegrovat, bude to jen důkaz toho, že autoři ostatních kobkařských her fungujících bez svých vlastních nápadů to prostě flákají.

Co tedy plánuji, jak jsem zmínil, že půjde o prototyp pouze za účelem získání většího počtu rpg maniaků, tak zároveň by mohlo jít o samostatnou epizodu, jakoby prolog k hotovému plnohodnotnému dungeonu. Třeba takový tří patrový kobkokomplex v pavoučí, či jiné, pasti, na jejímž konci by čekalo... něco hrozivého, zasluhující zásah těch nejkladnějších hrdinů pohádkově středověké země. Hm. No a tuhletu epizodu bych třeba následovně umístil na Koncepty Steam Greenlightu, kde není potřeba nic platit a hráči si projektu všimnou. A třeba se zadaří. Najít nějaké ty schopné spolutvůrce.¨

Ještě bych rád našel nějakého nadšeného koncept art kreslíře, přece jen pěkné obrázky hru prodají (a teď nemyslím prodej jako prodej) nejlépe.

zeal

středa 5. prosince 2012

Komentář komentáře: Herní průmysl na hráče NEplive


Zběžně jsem si přečetl nový komentář na Bonuswebu. Tento komentář. Na Bonusweb jinak vůbec nechodím, nelíbí se mi design, a důvodů bych měl více, proč nenavštěvuju tento jinak jistě skvěle pojmenovaný bonusový web. Článek, nebo lépe řečeno jeho autor tvrdí, že herní průmysl na tradiční hráče plive a je tomu tak právě z toho důvodu, že se nevyvíjejí originální hry. Jde myslím o dobrý postřeh, pominu-li fakt, že originální hry se nikdy neprodávaly dobře, a také to, že originalita, nejen ve hrách, ale obecně, spíše prodeje omezuje, než-li je podněcuje. Pak je v článku zmíněno cosi o hráčích ze staré školy, které to frustruje, a tato domněnka je prezentována jako fakt, ke kterému autor nevím jak došel. Autor, zřejmě také hráč ze staré školy, nakonec nachází záchranu v nezávislé scéně... A zmiňuje Super Meat Boy - hru, která ani trochu není originální, ale údajně se jí prodal milión kusů. To moc nechápu, a také nějak nechápu, na co si autor článku z Bonuswebu tím pádem stěžuje.

Kdyby jen byl poblíž Walker, to by bylo, cha cha, a už by si onen autor nestěžoval. Jinak mu doporučuji můj starší článek právě o tomto tématu.

zeal

pondělí 3. prosince 2012

Momentka z Catacombs


A spíše koncept art, než-li cokoli jiného. Ještě je třeba vyrobit pořádné kobkové zdi, až teprve pak bude čas na tvorbu složitějších částí - příšer, u kterých si zatím nejsem jist, jestli budou plně naanimované, nebo budou mít jen základní pózy (jako v olskůl dungeonech), soubojů, které nejpravděpodobněji budou na kola, což mi přijde asi jako nejatraktivnější způsob bojování pro fandy tohoto žánru. A samozřejmě to nebude mít AAA grafiku - na to by bylo třeba více času, než jsem tomu ochoten věnovat... Minimálně ne onen prototyp.

zeal

neděle 2. prosince 2012

Catacombs prealpha a tak dále

Je prosinec, venku je stále větší zima a tím pádem také lepší podmínky pro dlouhá zimní ponocování před svítícím monitorem. Prototyp mého dungeonu již dostává nějaké ty obrysy. Funguje. Ale to je zatím asi tak vše. Nakonec jsem se rozhodl pro pohyb po čtverečcích - z hlediska kódování šlo o kapku těžší variantu - a to z důvodu, že mi přece jenom v hlavě utkvělo více lepších vzpomínek na bloudění pod zemí po čtverečcích, než svištění free style, které je sice pro uživatele asi ta lepší varianta pohybu, ale chození po čtverečcích myslím nabízí naprosto jiný zážitek a těch "olsků" dungeonů se dnes přece už jen tolik nedělá a bude to i větší zábava pro mě, pustit se do žánru, na kterém jsem coby jako malý pařan vlastně začínal.

Co plánuji dále. Vytvořit generovací obrazovku pro družinu. Tady si ale nejsem jistý, co všechno je trademarkováno - hobit např. je -, a co se dá ještě s trochou štěstí použít a nebýt za to právně stíhán, je snad člověk a dále asi provedu nějaký ríserč, aby pak rilís nebyl jedna velká noční můra. Pro účely prototypu by ale myslím stačily nějaké vymyšlené stvůry a u schopností vyberu jen to, co dává smysl - např. síla, inteligence, obrana... Družina bude mít asi čtyři členy - dva v případě nastane-li problém se scripty. Co se týče povolání, zatím bych neriskoval s originálními nápady jako se dělo u série Wizardry, pro začátek tedy bojovník, čaroděj, lukostřelec, a v jedné z dalších verzí prototypu by se pak asi objevilo něco více originálního.

Systém bojů. Mám tu na výběr melee souboje ve stylu Skyrim, kde by zásahy určovala fyzika herního enginu, což určitě proveditelné je, ale zase si myslím, že klikání na zbraně, s tím, že vidíme, kolik jsme potvoře ubrali energie, ve stylu Eye of the Beholder by v pohodě stačilo. A buďto realtime anebo turn-based, to ještě uvidím. Pak je tu ještě další možnost, a to udělat opravdu zajímavý způsob soubojů, jaký měla Realms of Arkania. Ten by ale daleko lépe zapadl v RPG dungeonu s plynulým pohybem, a tudíž velkými místnostmi, kde by se hrdinové mohli svobodně procházet a volně dekapitovat zlé, či hodné postavičky.


K názvu. Jak už je napsáno v titulku, oficiální, ač stále pracovní, název je od této chvíle Catacombs. Aby to ale neznělo tak suše, u finální verze tento název rozšířím. Tip na vítěze bych tu už měl. :) Ale uspěchávat to nebudu, a navíc to v této fázi není nijak důležité.

Mapy podzemí. K mému překvapení je na netu rovnou několik generátorů map pro D&D účely, které se už postarají o to, aby se hra odehrávala v solidně navrženém prostředí - a samozřejmě přidám nějaké svoje úpravy, včetně tajných tlačítek, pastí a herních hádanek.

Ale hezky popořadě...

zeal