neděle 23. listopadu 2014

Měsíc před Vánocemi

Vánoce 

Za měsíc tu jsou Vánoce a já stále nevím, jakou hru si pořídit teď a na kterou budu čekat. Přemýšlím o Vitě, ve smyslu, že by mi vystřídala moje za ta léta prsty domačkané (nikoli rozmačkané) PSPčko. Playstation Plus je určitě důvod, proč by se koupě Vity vyplatila - občas se tam objeví hry na tento hendheld a já bych tak měl za pár korun co dalšího hrát vedle základního must have výběru pro PS Vita alias "Vita čtyřka": Uncharted, Tearaway, LittleBigPlanet a Gravity Rush.

Polda

Upřímně se těším na Poldu 6, a to i přesto, že pětka je obludný odpad, jehož veškeré kopie měly být zakopány hluboko pod zemí v Písečném přesypu u Víkova a zality velkou dávkou železobetonu, aby se v budoucnu nemohlo stát, že je někdo vykope a následně prohlásí za "poklad!" a bude je prodávat za 10 tisíc/kus, po vzoru amerických chytráků, kteří vykopali E.T.ho a další hry od Atari (těch her tam bylo víc, nejen E.T.) a teď na tom, na hlouposti lidí, rýžují velké peníze. Důvodem, proč se těším, je Polda 4, jedna z nejlepších adventur, kterou jsem kdy hrál. Snad se tedy podaří vyrobit podobný zážitek, jakým byla čtyřka a podle prvních obrázků by se to mohlo podařit. Vypadá to slibně!

zdroj: http://games.tiscali.cz/oznameni/kultovni-serie-polda-se-necekane-vraci-sestka-vyjde-na-zacatku-prosince-245219

IGDA a její černá listina

Ať jsem hledal, jak jsem hledal, nikde v českých médiích jsem se o tom nedočetl. Herní asociace IGDA dnes ráno vydala na svých stránkách seznam nepohodlných lidí, jakousi černou listinu o deseti tisících jménech, které IGDA doporučila blocknout na Twitteru. Jednalo se o lidi, kteří někdy použili tag #gamergate, a těžko říct, jestli algoritmus rozpoznal na sto procent, jestli šlo o pozitivní nebo negativní tweet. Všichni "hříšníci", kdo použili tento hashtag (nebo dokonce pouze followovali "nesprávný" Twitter účet!), byli vhozeni do jednoho pytle s nálepkou "harrasment group", a tím pádem byli, dá se říci, označeni v rámci herního průmyslu za někoho na úrovni kriminálníka - a to zvlášť pro herní vývojáře nedobrovolně začleněné do takovéhoto seznamu znamená jistou nevýhodu. Je s podivem, proč by někdo měl být za svůj postoj vůči korupci, vhozen do stejné (pomyslné) jámy, kam by měli být vhozeni všichni nudící se surfaři, kteří hashtag gamergate zneužili pro obtěžování uživatelů Twitteru. Je vůbec s podivem, jak se může v roce 2014 objevit seznam nepohodlných lidí, kterým nebylo prokázáno, že by udělali něco špatně.

Netrvalo dlouho a IGDA si nejspíš uvědomila, že jejich nápad byl na úrovni čtyřicátých let minulého století, protože seznam (prozatím) ze svých stránek po několika hodinách smazala. A kdo ví, možná pomohlo i to, že na seznamu se objevil šéf portorické IGDA, feministky, novináři z Guardian a TechCrunch, herec Tayye Diggs a v neposlední řadě i oficiální Twitter účet KFC (kam se nejspíš členové IGDA chodí chodili najíst).

Závěrem se dá napsat asi jen: třikrát FUJ IGDĚ za tento velmi nedomyšlený, ostudný, krok. (a zvlášť IGDA Women in Games, jejichž členka vytvořila algoritmus, podle jakého se seznam vytváří).

zdroj: http://www.breitbart.com/Breitbart-London/2014/11/22/Game-developers-association-calls-10-000-tweeters-harassers-including-Kentucky-Fried-Chicken

zeal

středa 19. listopadu 2014

Tex Murphy: Tesla Effect za dolar a Insurgency zadarmo

Zbývá šest dnů do konce humble bundle akce, v níž se dá pořídit hra Tex Murphy: Tesla Effect za pouhopouhý dolar! A pokud by vám Tex Murphy náhodou (ale jen náhodou..) nic neříkal, tak vězte, že jde o hru starou šest měsíců, a její rozpočet byl třičtvrtě milionu dolarů! A za dvacet korun je vaše. Třešničkou na dortu je to, že svých dvacet korun můžete darovat na charitu... a i tak získáte Texe Murphyho a jeho Tesla Effect. Je to tam, na stránkách humblebundle. Ale co autoři hry, dostanou zaplaceno? Dvacetikorunu lze rozdrobit jak se vám zlíbí, tj. deset korun charitě, deset autorům. Nebo v jiném poměru. Zapojte představivost. Já například dal všechno na charitu. Těch pár drobných.

K Texovi mi humblebundle věnoval ještě tři kopie multiplayerové střílečky Insurgency (9/10 na Steamu) s hodnotou 15 Euro/kopie. Tak si je, milí kolemjdoucí, rozeberte. Samozřejmě, dbejte na slušnost a nepředbíhejte v řadě. Jsou jen tři, takže čtvrtý zájemce už bohužel nic nezíská.


Insurgency zdarma zde: https://www.humblebundle.com/gift?key=pMZvxkbahwnxH56P

meczenzeal