úterý 31. března 2015

Články nikde. Ale budou

Není na ně moc času, což je ten hlavní důvod, proč vlastně i na KK nikdo nepíše, a když už se tam něco objeví, tak jednou za týden. Přitom jsme se ještě nedávno (před rokem?) v redakční světnici dohodli na systému psaní článků, který musí vyhovovat i těm nejlínějším z lenochů, totiž napiš jeden až dva odstavce o něčem, co tě upoutalo, a nemusí to být videohra. Bác. Nic náročného, natož stresujícího, aby to i kripla odradilo od psaní.

Možná bych začal takhle často psát, kdybych ovšem (!) si nebyl jistý, že bych tam nakonec psal jen já. A to by nebyla zábava pro ostatní, pro mě nejspíš ano.

Například bych napsal o výročí časopisu Level, který teď, před měsícem, oslavil dvacetiny a přidal bych, jak skandální je, že na oslavu nepozvali jeho zakladatele, Martina Ludvíka.

Pustil bych si pár dílů nového Primáckého herního pořadu a možná bych ho lehce zkritizoval.

Chodím často do kina, takže minimálně o jednom filmu bych se zmínil a napsal, jak moc jsem se u něj bavil.

Nejspíš bych rozepsal i něco na pokračování, nějaký článek "občasník" shrnující mé zážitky z právě rozehrané hry.

Možná bych se zmínil o právě probíhající válce na tvítru mezi hráči, které zajímá etika v herní novinařině a politicky korektními mračouny, k nimž se nedávno přidaly i radikální feministky požadující silné, nezávislé a dostatečně ploché ženské herní postavy.

Rozjel bych seriál o tvorbě her... a ten možná skutečně rozjedu, ale jestli to bude cecé nebo kaká, to ještě uvidím.

Dost možná by mě bavilo dělat rozhovory s absolutně neznámými herními týmy, které ještě nepotkala sláva, ať už těmi českými nebo slovenskými anebo úplně cizími.

Dokopal bych se konečně k tomu, abych sepsal reportáž z mojí nedávné návštěvy berlínského muzea videoher.

Nebo bych jen krátce okomentoval "kauzu týdne" v herním průmyslu.

Články nejsou, ale čtenáři ano. Něco se s tím musí udělat.


zeal

neděle 8. března 2015

Jak se zbavit nepotřebných her a najít poklad


Burza hmotných věcí je stará téměř jako lidstvo samo. V digitálním věku se nic nezměnilo, jen se burza přesunula do nul a jedniček a s tím příšla pohodlnější možnost, jak se zbavit smetí a třeba i získat nějaký ten šperk v podobě pěkné hry, kterou jste si chtěli zahrát, ale už není nikde k sehnání za levnější peníz.

Přichází Burza herních kódů, aby zaplnila mezeru na trhu. Pokud byste rádi směnili nepotřebný digitální kód na plnou hru za jinou - pro vás zajímavější -, již teď byste se měli přihlásit na oldplayer.cz/burza, kde už proběhla výměna tří tisícovek (!) her a myslím, že spokojení byli úplně všichni a možná jen tři procenta odešla s prázdnou (podle statistiky sledující platnost kódů na stránce).

Jak přesně funguje? Není to kus za kus, je to vlastně trošku zapeklitější. Po zalogování přes Twitter účet (klidně si vytvořte nový, ale pro férovost: jen jeden) se začne odpočítávat 24 hodinová pauza, po které se odemknou nejnověji přidané hry.

Je v tom háček: čekací doba narůstá s počtem stažených her.

Pokud jste nepřidali alespoň několik her, budete čekat, zatímco aktivnější uživatelé, kteří se zbavili desítek her, si pro sebe seberou ty nejlepší kousky - jak jinak, než zaslouženě -, a na vás zbude jen to, co najdete poházené po stole, ale i pod ním. Ale takový je už holt život.

Zatím jsem rozdal osm her a pro sebe si vzal tři: dvě Star Wars hry a jednu, o níž vím jen to, že se tam bude něco střílet: Marine Sharpshooter II: Jungle Warfare. Už se mi párkrát stalo, že jsem měl něco vyhlídnutého a druhý den už to bohužel v nabídce nebylo. Tak doufám, že v budoucnu se pravidla alespoň trošičku změní tak, aby dala šanci i těm, kteří těch kódů moc nemají, ale chtějí si i tak přijít na nějakou lepší hru, jež by jim udělala velkou radost.

zeal

čtvrtek 5. března 2015

Teď je ten správný čas začít s Unity, je zdarma


Před pár dny byla na GDC 2015 oznámena (pro dlouhodobé uživatele Unity naprosto šokující) zpráva: nová verze Unity se všema jejíma fíčurama je zdarma pro všechny! Už méně šokující to bylo pro ostatní; totiž před pár dny její hlavní konkurent Unreal Enžin oznámil komunistickou distribuci a podle některých tak úplně vzal vítr z plachet jakémukoli oznámení, které si Unity chystalo na konferenci GDC.

Někteří pozorovatelé po zhlédnutí konference tvrdí, že i přes děsivý útok Unrealu se loď Unity stále drží nad vodou a objevily se dokonce i názory, že Unity po oznámení na GDC zmasakrovala kompletní posádku lodě Unreal. Jestli se ji podařilo Unreal potopit, to musí posoudit odborníci. Já osobně jsem nabídkou Unity nadšen, i přesto, že se teď musím naučit milion nových fíčur, ale i těch starších, které fungovaly jen pro platící uživatele.

Příklady starších fíčur, za které se muselo platit a teď jsou zdarma: zrcadla (portály), obrazové efekty (rozostření), lepší optimalizace, lepší stíny, lepší voda a vůbec lepší grafika.

Horší zprávou je, že teď už se nebude moci nikdo vymlouvat na špatnou kvalitu té svojí hry. Je k dispozici enžin, s nímž uděláte moderně vypadající hru, kterou by si mohl kdokoli splést se hrou určenou pro PS4. Unity 5 má pod kapotou obrovský výkon, spoustu nářadí, jak dosáhnout dříve nemožného výsledku. Otázkou nyní je, nakolik jste šikovní, abyste Unity přiměli vyrobit krásný kus softvéru. Už to není problém vašeho PC. Teď je to na vás.

Odkaz, kde stáhnete Unity 5: http://unity3d.com/get-unity

zeal