neděle 29. ledna 2023

Krátké pozastavení nad obrázky, které vypadávají z AI

Midjourney (potažmo i jeho konkurence) je úžasná služba schopná dělat věci, které by údajně ještě před pěti lety nikdo nečekal. Nikdo prý netušil, že je AI něčeho takového schopná (spíše jsme čekali, že se bude chovat více jako Skynet). A před pár měsíci toho ještě toliko neuměla, co umí teď. Neustále se zlepšuje. A to začíná vadit jistým lidem, umělcům, kteří si na digitálním kreslení postavili byznys. Vadí jim, že nemůžou prodávat drahé ilustrace, protože Midjourney "tu jejich kresbu" nakreslí za pár centů. Věc se má tak, že Midjourney vychází z databáze, která toho viděla spoustu: obrázky, malby, fotky, technické výkresy, mapy, ap. Viděla, zapamatovala a naučila se, jak se cokoli, co zahlédla, dá nakreslit odznova - klidně i z jiného úhlu. Tudíž je schopná ne replikovat, ale skutečně nakreslit kterýkoli koncept téměř jako člověk. Jenže je to stroj.

Stroj naprogramovaný lidmi. 

A skutečně, za poslední měsíce se jeho kvalita natolik zlepšila, že ji zcela a bez nejmenších pochyb doporučuji herním tvůrcům. Ať už chtějí tuto AI používat jen na koncepty nebo přímo na hotovou grafiku, Midjourney zvládne dá se říci vše. Neříkám, že požadovaný výsledek nezabere nějakou tu chvilku, protože MJ nabízí spousty kombinací nejen textového rázu. K textovým příkazům můžete přidávat i vlastní obrázky, míchat vše dohromady a předělávat, až si najednou řeknete: Perfektní, to je vono! Je to i velká zábava, jen sledovat, co z této AI vypadává, takže pokud nakonec některé obrázky nijak nepoužijete, čas strávený jejich generováním rozhodně není zahozený. 

Pak je tu jistá skupina lidí, kteří stojí proti generování obrázků, a to aniž by věděla proč. Zkoušel jsem si přečíst jejich názory na sociálních sítích, ale i články na webu, a že se jich za poslední měsíc vyrojila spousta. V ani jediném jsem se nedočetl, proč by obrázková AI nemohla pokračovat v tom, co dělá. Navíc si myslím, že současná "ne-AI" herně tvůrčí scéna se chová neeticky pokaždé, když si z Googlu stáhne obrázek, na nějž nevlastní práva a poté jej upravuje (nebo jej rovnou použije jako texturu), což vídávám v tutoriálech čím dál častěji. Proč takto jednají, je mi skutečnou záhadou. Možná chtějí ušetřit za fotku, kterou by jim rád poskytnul kterýkoli profesionální fotograf? 

Hlavní devízou obrázkové AI je právě možnost mít zcela původní obrázek, oproštěný od všech možných zátěží. Rychle, zábavně a "za pár kaček". Jen za šest měsíců prošla tahle technologie obřím skokem v obrazové kvalitě, i v přesnosti požadovaných výsledků. Troufám si tvrdit, že za cca dva, tři roky bude tak dobrá, že by mě ani nepřekvapilo, kdyby nabízela službu: Natočte si vlastní hollywoodský film. Kdo ví, co ještě dalšího, podobně fantastického má AI schované v rukávu.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat