úterý 14. června 2022

Starfield trailer: První dojmy

Starfield popisují její tvůrci jako Skyrim ve vesmíru. Má jít o hru se silným důrazem na realističnost, avšak odehrávající se v budoucnu vzdáleném tři staletí. Myslím, že můžeme s klidným svědomím vše shrnout konstatováním, že nikdo neví, co se za tak dlouhou dobu stane, na co se přijde a nakolik se naše představy o budoucnosti změní, když si futurologové ještě v padesátých letech představovali, že budeme mít vše létající - možná i konvici na kafe.

Hra má tedy zobrazovat pravděpodobnou budoucnost lidstva z pohledu dneška. Tvůrci můžou přidat do hry cokoli, co nejspíš ani neexistuje - např. inteligentní mimozemský život - a z pohledu dnešních hráčů půjde o realistický prvek, protože každý tak nějak počítá s tím, že vetřelci existují - a podle futuristů společnosti Bethesda by bez nich ani taková budoucnost snad nebyla ani trochu zajímavá. Proto při každé (?) návštěvě planety hráč narazí na živého tvora - srandovně připomínající zvíře z naší planety: na úvod traileru je to např. krab. 

Ale jasně, dobrodružství ve vesmíru bez uskutečnění prvního kontaktu (a jistě nezůstane jen u něj), by bylo jako hrát Mortal Kombat bez možnosti provést fatalitu. Hra rovněž počítá s tím, že si budeme sami navrhovat vesmírné lodě a stavět planetární základny. Předpokládám, že vše bude přizpůsobené tomu nejnešikovnějšímu hráči, protože jinak by mohla tato fáze hry být pro mnohé až příliš velký oříšek. Todd Howard k tomu v traileru dodává: "...pro tyto základny si budete moci najímat otroky z postav, na které ve hře narazíte." Protože taková základna nemůže zřejmě fungovat bez někoho, kdo by ji provozoval, a dohlížel na to, zda vše běží jak má.

"Ve Starfield můžete být kýmkoli a jít kamkoli." Kýmkoliv, jen ne pacifistou, nechcete-li padnout za oběť hned prvnímu pirátovi, jichž se to ve vesmíru hemží poslední dobou víc a víc, protože běžný život v roce 2350 je prostě nuda. Pokud nejste pirát. Tak alespoň doufám, že pokud se stanu pirátem, ostatní piráti mě nechají na pokoji a já budu moci létat z planety na planetu jako pirát pacifista, co nikomu neubližuje a neporušuje žádné zákony. Tudíž ani policie 24. století nebude mít důvod po mně jít. Za předpokladu, rozhodnu-li se hrát za takovou postavu. A pak se třeba rozhodnu, stát se pravým opakem, gangsterem, jenž bere vše - a nebere žádné rukojmí. Tenhle aspekt hry je asi nejzajímavější - budu držet palce, ať se to vydaří. Grafika, ani počet planet, není to hlavní. Pocit, že svět reaguje na vaše rozhodnutí naopak je ta nejdůležitější složka herního RPG.

Jak to tak už bývá u her s otevřeným světem, poklidný život ve vesmíru není vše, co Starfield bude nabízet. Ani ježdění a pouliční život (přepadávání a vraždění) u GTA nestačilo. Nějaký ten příběh tu také bude a hráč se toho zúčastní tak, že ho pověří, aby výpravu přímo vedl - jen nevím, nakolik plnění hlavní dějové linie ovlivní hráčovu touhu stát se kýmkoli on chce.

Starfield možná nenabídne tu nejsofistikovanější cestu do budoucnosti - na to se přece jen opírá o spoustu artefaktů dnešní doby - zrezivělé zbraně, předměty jako klasická lampička na stole - a vypadá, že nenabízí nejspíš nic, co jsme dosud neviděli. Na druhou stranu, je tam náznak, že by to mohlo být mnohem zábavnější než Star Citizen. Takže? Uvidíme.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat