čtvrtek 17. června 2010

Proč nechci 3DS *korektní verze článku*

3DS je nový handheld od Nintenda, který zvládá 3D bez nutnosti mít na hlavě 3D brýle. Jeho tvůrci se chlubí vysokým výkonem, který údajně strčí do kapsy i Segu Dreamcast a to je už nějaký výkon... na obyč handheld. Ba co víc, jeho specifika se přibližují konzolím současné generace, alespoň podle drbů a to znamená, že PSP vedle něj působí jako omalovánky pro chudé. Toť takový nezbytný úvod pro 3DS a teď budou následovat moje důvody, proč o něj nestojím.


Důvod první: Výkon není vše.

Dle mého názoru není důležité na jak vyspělé technologii hry běží, nýbrž jestli jsou zábavné. Rozhodně se nedívám na to, jestli má onen přístroj lepší rozlišení (3DS má 800 řádků, PSP něco přes polovinu toho, co 3DS). Nápady a jejich šikovné začlenění do hratelnosti jsou to, na čem to stojí.

Důvod druhý: 3D aspekt.

Můj názor je takový, že já na svém PSP hraji převážně ve chvílích, když jsem zrovna mimo domov a vážně nehledím na to, jestli má displej 3D hloubku nebo nemá. Chci si na chvíli zahrát nějakou zábavnou hříčku, nebo hru, a ne vystavovat svůj zrak obrazu s 3D efektem.

Důvod třetí: Herní nabídka.

Já osobně preferuji jiné spektrum her a to je taky jeden z oněch důvodů, proč jsem Nintendo nikdy nevlastnil.

Ne, děkuji.

17 komentářů:

  1. Mě se celkem líbí, ale bojím se velké ceny. To 3D vypadá zajímavě a výkon je také lákavý. Rozhodne však až portfolio her, které tyto vlastnosti dokáže naplno využít. P.S: PSP má podle mě horší hry, než DSko.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm, no já teda taky 3DS neplánuju, ale měl bych jeden dotaz. Potřeboval bych dopoučit nějaký PSP hry - kolega z práce si PSPčko onehdy koupil a hraje na něm akorát golf, já čekám až mi z amazou příde Valkyria chronicles II a pak si ho od něj půjčím. Ale vždycky když se snažím najít nějakou hru na PSP a zjistím si jak dopadla na Metacritic, je to bída, skoro jako by na PSPčko dobrý hry snad vůbec nevycházely. Například jsem nenašel pořádný auta.

    OdpovědětVymazat
  3. Promiň, ale tohle je strašně omezený názor. Taky tam cítím velkou dávku zaujatosti, možná fanboyovství, netuším...

    Nintendo DS vždy mělo a má navrch nad PSP právě hrami. To, co tu uvádíš, je nesmysl. DS má takový počet her stavějících hlavně na hratelnosti, zajímavých nápadech atd., že se o tom PSP ani nesnilo. Argumentuješ přesně tím, čím argumentovali zastánci DS, když bylo jasné, že PSP bude mít lepší grafiku...

    Kritika 3D mi přijde hodně ubohá.:) Nechceš 3DS, protože 3D není zase takový přínos...? Co to má být? Spíš mi to zní jako závist Sony fanouška - ale nechci hned soudit. :)

    A třetí argument viz první argument, Nintendo DS má daleko širší sortiment her - a nejsou to zdaleka jen hry pro děti. To je opět omezený a neinformovaný názor, užívaný hlavně Sony fanboyi.

    Mimochodem, Loco Roco a Patapon, které tu oslavuješ, bych stejně rychle mohl označit za vyloženě dětské hry.

    OdpovědětVymazat
  4. 3D by mělo jít u her nastavit nebo dokonce vypnout. Na druhou stranu je pravda, že ne všem to dělá dobře. Viděl jsem na vlastní oči, jak se ze 3D hraní udělalo člověku nevolno.

    Největší výhodou PSP je kompatibilita s PS3. Hry má horší, ale hardware cena/výkone bude na 100% lepší, než u 3DS.

    Dále nechápu, proč se tu hádáte. Stejně všechny válcuje apple s iPhonem :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Néé, prosím, o hraní na iPhone ani nemluv. :D
    Jinak já se nechci hádat, jen jsem měl nutkání ty tři pseudoargumenty nějak kontrovat. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ales K.: už se mě tu kdosi ptal na totéž, k doporučení je určitě velká spousta her. Připravuju o tom článek, který se objeví na www.kulturakriplu.net. Z aut, co takhle Burnout Legends? Teď vychází v levné edici Essentials.

    ElDorado: Já nikde nepíšu, že by DSko nemělo dostatek dobrých her - jen mi přijde, že dnes už se ten poměr vyrovnal, ba možná už převážil ve prospěch PSP.

    Když argumentuju přesně tím, čím argumentovali majitelé DSka, pak nevím, proč by ten argument měl být špatný. Zábava přece JE důležitější než technologická stránka.

    3D na handheldu není zase takový přínos, protože malá obrazovka plus 3D nejsou zase takovou výhrou. A jak píšu, ve vlaku se chci zaměřit na zábavu a ne na to, jestli to je 3D obrazovka nebo ta obyčejná.

    No je to tak, že DSko má hry s dětskou grafikou, což je odedávna trademark Nintenda.

    A opakuji, že to je pouze můj subjektivní názor a netvrdím, že pro jiné to může být třeba naopak. Nakonec, nadpis článku není Proč je 3DS špatné, ale Proč JÁ nechci 3DS.

    OdpovědětVymazat
  7. Chrizofilax: iPhone = hry na mobil < DS < PSP :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zeale, sorry, ze to tak musim rict, ale odsuzujes neco, o cem nevis vubec nic. Nebo to tak aspon vypada. Na DS jsou sice detske hry, ale mimo to je tam nejvetsi vyber v cele mire her od deti az po dospele. PSPcko je nekde mezi, kdezto na DS si zahrajes i dospelejsi hry, nez na PSP. Sun flower and Rain, Shin Megami Tensei, to jsou jedny z nejdospelejsich her ktere jsem kdy hral na jakekoli platforme, takze to proste neni pravda, co tvrdis.

    Dale odsuzujes 3D, vis, ze se ti neco nebude libit, aniz bys to videl, mel s tim zkusenosti na vlastni oci...

    Bacha pred takovymi predsudky a hloupymi nazory. Taky jsem drive parkrat takovou zaslepenosti trpel a pak jsem si musel vzdy nafackovat. Co sem to vypoustel na ty internety...

    OdpovědětVymazat
  9. Robotron: A právě tamty hry neznám, takže díky za informaci a jakmile uznám, že mají dospělej nádech, klíďo změním názor. Žádnej fanboy nejsem, rád se nechám poučit nebo lépe řečeno zasvětit.

    Uznávám, nevím, jestli by se mi 3D líbilo, ale faktem je, že mi u mé současné přenosné krabičky nechybí.

    Hloupé názory? No já nevím, tyhle názory dříve vyřvávali majitelé DSka, takže asi ano, jsou to hloupé názory. Každopádně jsou to názory, kvůli kterým si nemíním pořídit 3DS. A prosímtě s tou zaslepeností uber, vždy rád změním názor na cokoliv, přece nejsem žádný fanboy.

    No já věděl už dopředu, že ty majitele Nintenda nepotěším.

    Jsem si vždycky myslel, že když napíšu na osobní proč se mi něco nelíbí, tak je to čistě můj osobní pohled, ale asi jsem se mýlil. Tak to je asi na čase zavřít krám.

    OdpovědětVymazat
  10. Tady ale preci nejde o nazor. Kdyz rikas jakoby fakta, ktere nejsou fakta, neni to nazor, na ktery bys mel mit pravo, je to jako kdybys sis vyzadloval svobodu v nazoru tvrdit, ze bila je preci cervena, a cervena spise do zelena. Problem je v tech faktech a ne v nazoru. Za nazor se price nikdo zlobit nemuze.

    OdpovědětVymazat
  11. Teď by měli být spokojeni všichni.

    Robotron: Ale já tam měl napsaný spíš věci, který byly víc mýty, než že bych přímo tvrdil, že černá je přece bílá. Ale jinak chápu, že to píšeš jen jako příklad.

    Každopádně za svými názory si stojím - hry na DSko mají dětskou grafiku (všechny jsem samozřejmě neviděl) a já se v blízkém horizontu pokusím rozšířit si svůj rozhled. Uvidíme, třeba ten názor změním. Sunflower and Rain a Shin Megami Tensei podle klipů na Youtube vypadají na první vlaštovky.

    Náhodou na PSP se teď dělají desítky výborných, a skvěle hratelných titulů. Nintendo i podle odborníků (ach jo, to zase bude flame) poslední dobou víceméně strádá - oproti minulosti.

    Z hlavy třeba Dungeon Keeper do kapsy "What Did I Do To Deserve This, My Lord", skvělý logický kousek na přemýšlení Kurushi, Silent Hill: Shattered Memories, o kterém se říká, že je lepší než Next Gen konzolový díl, God of War, MGS 5 (AKA Peace Walker) a moře dalšího.

    Takže ano, podle mě má PSP lepší knihovnu her. To nikomu nevnucuju a názor by si měl udělat každý svůj vlastní, jak jinak než samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  12. Korektní verze článku to možná je, ale přijde mi to dost antifanNintendo pohled, který je navíc postaven na nepříliš vysoké informovanosti pisatele.

    Výkon _samozřejmě_ není vše, konec konců DS(i) válcuje v prodejích PSP od začátku do konce. Avšak pro 3D hry bude potřeba nějaký výpočetní výkon a potřeba a HLAVNĚ - všimni si, kolik firem se rozhodlo 3DS podpořit, které dosud pro DS(i) nedělaly prakticky nic. S tím souvisí druhá věc - seznam her, které se na 3DS objeví v launch sezóně je již nyní velice impozantní - krom remaků starších her (N64, DS) jde o dost zásadní franchisy. A 3D efekt jde samozřejmě vypnout. Výsledek? Nuda.

    3DS kupuji samozřejmě v první vlně ;).

    OdpovědětVymazat
  13. A ještě jedna věc - přišlo by mi lepší, kdyby autor psal o tom, co si chce na hraní pořídit. Například retrospektivní pohled na PSP, jestli ho zklamalo či uspokojilo, jestli měl v ruce nějakou alternativu, se kterou může porovnat a tak dále.

    Číst o tom, že si nekoupí Pandoru, XBOX 720 nebo Playstation 10 je poněkud větší nuda, než číst něco pozitivního o něčem, co si koupit chce...

    OdpovědětVymazat
  14. Abych pravdu řek, žádné Nintendo antisympatie nemám. Ještě, než mi rodiče koupili PC, jsem byl párkrát u kamaráda, který měl NES nebo SNES a Mário a Contra byli super. Totéž Gameboy, výborná mašinka, párkrát jsem si na tom zahrál. A dnes emulátory na PSPčku, taky fajnová věc.

    A jestli válcuje něco v prodejích, to ještě neznamená, že je to lepší. Imho.

    OdpovědětVymazat
  15. Ve vší úctě - když někdo takto "zasvěceně" odsuzuje nějakou věc, aniž by znal nějaké relevantní informace, to zavání joeismem - a to popravdě řečeno moc nemusím.

    OdpovědětVymazat
  16. Dave de Sade: Ale já to neodsuzuji, jen píšu proč si to nekoupím.

    OdpovědětVymazat