středa 23. června 2010

Seriózní sucho aneb stránky zanesené pískem

Původně tu byl srandovní článek o PSP, ale pak jsem dal na jednu přátelskou radu a tento neseriózně míněný text jsem zahrabal do vnitřností blogspotu a rozhodl se pro upřímnější cestu, která bude lepší v tom, že ji pochopí každý. Doufejme.

Taky se vám, jako mně, zdá, že se stránky o hrách berou až strašně vážně? Co je to, umělecký film? Ne, braková zábava. Tak proč o ní psát jako o uměleckém filmu? Zdá se mi, že snad všude, kde se píše o hrách, převážně na profi webech, se o zábavě jejich redaktorům ani nesnilo. A to je podle mě škoda, protože hry by měly být hlavně o zábavě. A o zábavě se dá psát všelijak. Ale proč o ní psát seriózně, když je ta hra tak blbá, nebo suše, když se celou dobu u ní směju na celou místnost? Dává vám to smysl? Mně tedy vůbec ne.

A kterých webů se to týká? Všech českých, do jednoho. To se takhle začtu do článku o Falloutu New Vegas a čekám, že se jednak něco dozvím, ale to, co se tam dozvím, čekám, že bude napsané tak nějak adekvátně hře o mutantech, co si po atomové válce odešli zahrát hazard do místního kasína. Hra u které se popukám smíchy, asi, a ten pan X X o tom píše, jako kdyby on už dopředu věděl, jaká to nebude nuda.

Totéž časopisy. Tak suché a vlastně mrtvé stránky... kdyby jste cestovali časem a ukázali jste současné časopisy komukoli v dobách Andreje a Icemana, tak by dotyčný zřejmě těžce zaplakal. Vždyť už krátce po jejich odchodu, kdy to ještě byla víceméně sranda, čtenáři nadávali na to, jak už to vůbec není ono, že už nemají důvod ten jejich salát kupovat. A dnes? Nechci vědět, k jakým demonstracím a defenestracím by tehdejší čtenáře donutili dnešní autoři. Jedno je jisté, určitě by to nebylo pěkné.

Proč dnes herní novináři vtloukají lidem do hlavy, že hry jsou něco víc, než jen ne moc chytrá zábava? A navíc, není to moc zábavné číst, taková mučírna na Špilberku vypadá zábavněji.

Proč se vůbec o hrách píše s vážností, která rozhodně neodpovídá tomu, o čem se píše? To je jedna ze záhad, na kterou nikdo nezná odpověď.

Kevina Butlera na vás, suchaři!

zeal

5 komentářů:

  1. Tak! Vzdycky je lepsi rikat veci na rovinu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hry se dnes berou tak vážně, jak se berou vážně sami hráči. Dřív hrálo hry pár podivínů zalezlích někde ve sklepě nebo garáži a každý si na ně ukazoval prstem jako na magory. Dnes je věkový průměr hráčů někde mezi 30-35 lety a hraní už dávno není zábavou úzké skupiny lidí. Je logické, že se hráči berou víc vážně, chtějí někam patřit a také někam patří. Patříme do jedné komunity a snad se za to nestydíme. Je pravda, že ještě teď kolem sebe narážím na lidi, kteří při zjištění, že mé hobby kromě mnoha dalších věcí jsou hry, koukají jak z jara a kroutí hlavou se slovy: "Kolik ti je proboha let, seš snad malé děcko?" Já osobně jako hráč se beru vážně a stejně tak i některé hry, které nabízí minimálně stejné vzrušení jako filmy či knihy. Jestli brát vážně hraní jako takové, je stejná hloupost jako se ptát, jestli je sledování filmů, poslouchání hudby, sportování, nebo čtení knih vážná věc. Není. Ale pokud se budu bavit o hře, filmu, hudbě, sportu či knize, pak jsou některé vážné a jiné méně nebo vůbec.

    OdpovědětVymazat
  3. Vodny: velmi přínosný komentář, díky za něj.

    Že se hráčská komunita bere vážně, nebo polovážně, to mi tak nevadí - vlastně je to fajn, i dřív se pěstovalo v časopisech nějaké to herní vlastenectví, i když to člověk často nevěděl, jestli to ti redaktoři myslí vážně nebo jestli si zrovna dělaj srandu. Mně hlavně vadí to, jak se dnes zapomíná na tu nejhlavnější věc, a to je, že hry tu jsou pro zábavu, čili i když do ní někdo cpe desítky milionů dolarů, tak stále je hlavní to, jestli se u toho bavíme. Kde je zlehčování tvorby her - proč je brána tak vážně? Kde jsou vtípky na adresu tvůrců her? Kde jsou zdravé úvahy o tom, že klonů GTA je na trhu už setsakra moc, že my hráči chceme něco jiného? Nevím, zkrátka dřív mi přišlo, že dřív psali o hrách normální lidé pro normální lidi a dnes píšou distributoři her pro herní geeky. Ne že bych se divil proč to tak je, vím dobře, že herní byznys už dávno není o nadšenectví, ale hlavně o penězích. Takže se tomu až tak nedivím, že se bere herní byznys vážněji, a zároveň se divím, nebo přesněji řečeno mě to štve.

    OdpovědětVymazat
  4. Jiná věc je, že tvůrci her se sami berou příliš vážně a pak se to odráží i na profi webech, které jen papouškují tiskové informace a nemají vlastní názor, protože ho ani mít nemohou kvůli případnému konfliktu zájmů. Nejlepší jsou takové menší weby jako třeba ActionTrip, kde jednou týdně vychází komiks, který si dělá srandu naprosto ze všeho, i s velkých her a vývojářů.

    Tohle téma je dost zajímavé a mohli bychom klidně na něj spáchat nějaký společný podcast či článek a hodit ho na FE nebo TBISL.

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska odjíždím mimo civilizaci a zpět budu v neděli. Potom rád něco na tohle téma spáchám.

    OdpovědětVymazat