sobota 25. září 2010

Civilizace 5 - ještě než začnu hrát

Ještě než se ke mně dostane krabička s Civilizací 5 uvnitř, řekl jsem si, že sesmolím alespoň pár posledních odstavců k sobě na blog. A pak do konce roku útrum (bude záležet na tom, jak moc mě hra do sebe vcucne).

Na pravé straně blogu by se měl nacházet definitivní seznam českých blogerů, tak pokud se tam nenajdete, dejte mi echo - není nic jednoduššího, než tam vpravit adresu vašeho blogu, jedno kliknutí a je to tam.

Z posledních novinek šířících se netem: Je tohle nový ovladač pro PS3? Hmm, to se mi nějak nechce zdát, hlavně - proč je levá páčka tak nešikovně umístěná a ty šipky někde na spodu Dualshocku. To se nebude moc pohodlně ovládat, teda. Design těžko říct, takhle z jednoho špatně nasvícenýho obrázku. Dávám palec dolů.
Cube: The Game. Někomu se konečně podařilo udělat hru, o které jsem si kdysi myslel, že by mohla dost zabodovat u hráčů. Jednou jsem si dokonce pohrával s myšlenkou, že bych se o ni sám pokusil, ale víte jak to s tvorbou her chodí. Stojí obrovské množství peněz. A jednomu týmu se to přece jen povedlo. Jaké překvapení pro mě ale bylo, když jsem na vlastní osobu zjistil, že hra je absolutní trash a nestojí vlastně ani za těchhle pár řádků tady na blogu. :( Nezáživnější a hnusnější hru jsem snad zatím ještě neviděl. Konceptově, tedy na papíře, je to ale projekt, který možná ještě spatří světlo světa. Tipuju, že se toho ujme Valve, protože Cube je film nejenom kultovní, ale taky "naoko" chytrý a dosti podobný hře, kterou Valve nedávno také koupila a nechala znovu vyrobit, Portal je ta hra.

http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=482462

Včera jsem si takhle řekl: co kdybych něco stvořil ve Flashi? Nevím nakolik je to těžký, něco v něm, byť velmi jednoduchého, udělat. Je tu ale poměrně slušná šance, že se k tomu dostanu, protože vím o stránce s použitelnými tutorialy a ještě jsem teď nedávno přišel na to, jak na takovou tvorbu rychle a taky zdarma. Takže se uvidí, šance tu je.

Víc toho zdá se není, takže hraní a Civilizaci 5 zdar.

zeal

9 komentářů:

  1. He he :). Na Civku si udělej hodně času... Ale je to pecka.

    OdpovědětVymazat
  2. Už mě do sebe začíná vcucávat, nevím, nevím, kdy se k blogování vrátím. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Rikal nekdo Civilizace? Jenom zavan vetriku a nekde hodne daleko... Nic vic uz nepotrebuju, ziju v >>Minecraft<<

    OdpovědětVymazat
  4. Já ten Minecraft ještě nezkoušel, ale docela mě děsí zvěsti o vysoké návykovosti. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tomu uz se ani neda rict navykovost, to je kompletni odsun do jinyho sveta :) Je to takova civilizace uplne zevnitr a na vlastni kuzi. Zazijes tam od zacatku to, co prvni lide na tyhle planete. Ocitenes na Zemi a nemas nic, v noci jdou po tobe pavouci a jiny prisery, tak se musis zdokonalit v obrane a v nejakym pristresku. Zabarikadujes se v jeskyni a sestavis si primitivni pazourek. Postupne ulovis zvirata, stahnes je z kuze, tu pouzijes na kalhoty. Obliknes se. Postavis si bedynku, kde budes vyrabet naradi, sekyru na sekani dreva, krumpac na dolovani uhli ze skaly. Pak opracovavas kamen, zacnes umet rozdelavat ohen, atd. atd. atd. Zdokonalujes se v preziti a v komfortu zivota, kterej ti ten svet nabizi. Stavis si vlastni obydli, z jeskyne vyjdes ven a postavis si barak. Potom klidne hrad, a mesto a menis krajinu k obrazu svymu.

    Jako ja to myslim vazne, tohle je hra her, jakmile zacnes hrat Minecraft, nic dalsiho uz prakticky nepotrebujes ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle cos napsal zní opravdu fest zajímavě. Zní to jako skvělá kombinace všech těch vynikajících nápadů, které se sem tam ve hrách objevily, ale nikdo je neuměl dát k sobě dohromady, aby si to člověk užil v jedné jediné kompaktní hře. Určitě ji dřív nebo později zkusím.

    Já teď občas hraju jak jsem psal Civilizaci, ale chci si taky konečně zahrát některý ty konzolovky, který mi tu zapadly prachem. Tj. BioShock, Batman, Ghostbusters, Killzóna 2 a Fallout 3 (na ten se mi fakt sbíhají sliny). Takže nevím, jak to stíhat. Navíc mi tu Overwatch před pár dnama doporučil L4D 2 za stovku na Steamu a já mám teď slabší chvilky a ne a ne se od toho odtrhnout.

    A nakonec mám taky docela chuť se zaměřit, ne jen věnovat, ale vyloženě zaměřit se na něco jinýho, než na hraní, kterýmu jsem se letos sice skoro vůbec nevěnoval, ale sledoval jsem herní průmysl vpodstatě každý den (ono, zas tak moc se nestane, když ho sledovat nebudu). Jestli je to tedy tak vážný s Minecraftem, tak ho asi nebudu vůbec spouštět. Aspoň do té doby, než si zlomím nohu a budu ležet v posteli a nudit se - což doufejme se nestane.

    OdpovědětVymazat
  7. Nehrat! Rozhodne! Vsak ja od novyho roku menim zamestnani a docela se tesim, ze nebudu hrat vubec, protoze na to nebudu mit uz vubec cas. Taky se ucim programovat a rekl bych, jsem uz docela blizko k prvnim if else delat hry. Coz teda hned delat nebudu. Ale planuju si tak prvni rok dva tri, pracovat ve firme na vyvoje internetovych aplikaci a pak treba se uz dostat k tem hram. No a to uz toho casu tolik nebude, co pri praci v hernim obchode, kdy si rikam, ze je to soucast moji prace, hrat a hrat a hrat :) Takze aby sis nemyslel, ze te nutim do hrani. Naopak! Delat vsechno to ostatni, rozhodne ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Ale jak pises s tim "sledovanim herniho prumyslu", tak vzhledem k tomu, ze je to ted soucast moji prace, tak musim rict, ze podle me je to jeste vetsi zrout casu, nez samotny hrani her. Navic u her se zabavis, u tech opravdu dobrych si i trochu procvicis mozek nebo zajijes neco zajimaveho, noveho, ale sledovani herniho prumyslu, je.... Ja ani nevim co to je. Sorry, pro lidi, kteri tim ziji, ale proste naprosta ztrata casu. Za prve v novinkach a clancich na webech se casto pisou budto uplne nepodstatne blbosti a nebo vylozene lzi, a nepravdy, ktere se vytvari tak, ze novinari od sebe jeden od druheho opisuji a prekladem se vytvari uplne nesmysly. Jako treba kdyz se preklada u nas zprava, ze F1 2010 bude v krabickach jenom pro predobjednavky a pak uz se bude prodavat jenom digitalne. Pritom to neni vubec pravda, mozna nekde v USA a snad v Anglii, nas se to vubec netyka, ale to do tech novinek nenapisou, protoze to jen strojove prelozej. No proste hrozny, ja uz sem na to kolikrat upozornoval bonusweb, a hrej a nikdo mi ani neodpovedel. Nebo jako se na webech i v recenzich a clancich vytvari radoby pravda naprostou spekulaci a vymysly. Jako s tim, ze Mafia 2 byla osekana a DLC byly vydany z hotove hry, odebranim jeji casti. No a neni to vubec pravda, podle producenta Mafie 2. Na DLC se zacalo pracovat az po vydani. A kdyz si to nakonec clovek uvedomi, tak sou to vsechno stejne zbytecnosti, i kdyby to pravda byla, tuna a tuna nepodstatnych a k nicemu informaci, kterymi si hraci zabednuji mozek a k cemu to je? Uplne k nicemu. Takze ja rikam, klidne hrat, ale herni prumysl nesledovat. A hned uvidis, kolik budes mit casu :) A ty dulezity zpravy se stejne clovek dozvi tak jako tak, i kdyz herni media vubec nesleduje kazdy den.

    OdpovědětVymazat
  9. Je to tak, přesně tohle si o sledování herního průmyslu myslím. Z těch novinek je tam ještě navíc tak jen jedna týdně víceméně zajímavá a zbytek marné pokusy o vyvolání pozornosti, popř. zmatku (GT 5 má strašné loadingy! A pak se zjistí, že to video někdo úmyslně zpomalil, heh. Ale hlavně, že má někdo článek a všude po netu se to roztrubuje.). Občas mě něco pobaví, jako když teď tvůrce Bulletstormu házel špínu na Duke Nukem 3D, jaká je to blbost a ve stejném rozhovoru přiznává, že se nedostal přes první level - jak to potom může vědět? To je fakt demence. A já to už nějakou dobu vím, že tohleto sledování, chceš-li zůstávání v obraze, je strašnej a taky zbytečnej žrout a říkal jsem si to samý, že kdybych místo toho dal na hodinku toho dlouho odkládanýho Batmana, tak na tom budu v časových rezervách nastejno. Ale teď snad už to fakt sledovat přestávám, nebo aspoň se pokusím najít nějaký zdroj, kde mají jen nadpisy, který bych ob dva dny, nebo jednou za týden projel, aby mi neuniklo třeba něco, co bych nechtěl - třeba nějaký boční indie projekt Erica Chahiho a podobně.

    Slušný a občas zajímavý novinky má Eurogamer, je tam taky výhoda prolítnout si nadpisy a zamířit jen k novince, která mě zajímá. A pak je tu N4G, kde mají novinky a články smíchaný do jednoho a jejich relevantnost se určuje podle teploty, nejteplejší novinka má zpravidla nejvíc čtenářů. :)

    OdpovědětVymazat