středa 8. září 2010

FFW FTW

Wow. Znáte to? Když chvíli neupdatujete blog, tak se vám toho v hlavě nahromadí tolik, že byste to nejraději chtěli shodit vše zaráz z jedné z věží World Trade Center (příliš brzo?). Prostě proto. Námětů na články, ať už dobré nebo jen lehce nadprůměrné (výkyvově až po ty čistě geniální) je tolik a jak to tak bývá, času není nazbyt a zábav lepších než tohleto blogování je povícero. Rozhodl jsem se pro takový "fastforward blog post", což myslím není nutné překládat. Takže čím začít? Článkem. Napsal jsem, myslím docela slušný, článek na KK o Duke Nukemovi, který vystihuje můj pohled na Duke Nukem Forever. Už to není, jak to správně vystihl Overwatch na TBL, legenda, DNF se totiž stává realitou a ta je, jak všichni víme, dost hnusná a sem tam bolestivá. DNF je tady, konečně, vlastně ještě ne, ale bude, už brzo a konečně se uvidí, jestli to stálo za těch více než deset let čekání. Ne, opravdu si nemyslím, že by vůbec nějaká hra za to stála. A má se to navíc ještě tak, že já na tohle pokračování stejně nečekal. Měl jsem vždy za to, že se zhruba v roce 2002 na něm přestalo dělat a takové to dráždění čtenáře, že DNF se jednou objeví, byla jen taková fakt vtipná legrácka, kterou stejně nikdo nebere vážně.

Co já na DNF gameplay video z výstavy PAX? Chcaní jako mezihra? Blowdžop (to jen tak kvůli vyhledávačům) od dvou studentek najednou? Ježdění v džípu? No jo, a bude toho víc, ptám se?

Mafii 2 ještě nemám, ale celkem o jejím sehnání uvažuju. A že tam není tráva, kvůli tomu z World Trade Center neskočím. Ehm.

Kinect je vážně divnej způsob, jak ovládat hry. Tohle říkám po zhlédnutí dalších videí, na kterých hráči vypadají, jako kdyby dostali první vycházku z ústavu, kde byli zavření hodně dlouhou dobu.

Mám neskutečně divný dilema. Hrát Dragon Age za člověka, noblesního rytíře, jehož osudovou cestu jsem měl přečtenou ještě předtím, než jsem vložil instalační DVDčko do mechaniky, nebo za elfa, zřejmě čaroděje, u kterého nevím, jestli pouhé sesílání kouzel je v takové hře to pravé ořechové s malinou navrchu, anebo za krajně nesympatickýho trpaslíka, kterýžto má dost možná to nejlepší herní scenário (alespoň co jsem tak vypozoroval na loňském Digitexu), ale zase jak říkám, proč hrát stovku hodin s postavičkou, která na monitoru nevypadá ani trochu dobře? Asi to nakonec udělám, jako jsem to udělal při prvním hraní Diabla - rozehraju to za všechny tři a s tím nejlepším to dotáhnu až do konce. Kde na to ale vezmu čas?

Tolik nápadů na originální herní koncepty a tolik překážek v cestě. That's a blow.

A abych zůstal věrný duchu blogování, ne vše se točí kolem her, a já tu zmíním pár delikates pro případné zájemce o pikantní informace. V posledním týdnu jsem si zakoupil čtyři velmi zajímavé knížky, dvě z Česka, dvě z Británie (každá za pouhou libru), tři z toho jsou převelice zajímavé sci-fi a čtvrtá něco těžce úchylného, neboť první věta zní: Spalte svoje oblečení. Ne. Spalte tuhle knihu. Tak je to správně!

A tak, kdo ví, možná se zlepším ve psaní, protože... protože čtení prý zvyšuje literární kvocient. Čtení beletrie, je nutno poznamenat. Učebnice a skripta vám zvýší leda tak krevní tlak.

Ptám se sám sebe. A když už to sem píšu, ví to někdo z vás? Flickr nebo nějaký jiný web? Jaký je ten správný pro sdílení fotek? Co Deviant, a nevadí, když deviant nejsem?

Co mě doopravdy zajímá. Kolik si asi tak vydělávají hudební skladatelé v herním průmyslu? Přemýšlím, jestli do toho mám jít. Jenže, jak velký honorář chtít za první soundtrack, který vlastně potřebuju, abych vůbec nějaké svoje služby mohl nabízet?

A poslední bod: Konečně se mi podařilo rozjet VooDoo Kid! Ani nevím proč, tahle moje oblíbená adventura z minulého století mi pokaždé jela tak pomale, až jsem měl pocit, že ji nepouštím ze svého harddisku, ale že mi ji někdo posílá na pohlednicích skrze službu OnLive.

zeal

9 komentářů:

  1. A ja budu asi zlej, a ja budu asi krutej. Kolik chtit za prvi soundtrack ke hre? Vubec nic, ani kacku, snad ani facku, protoze prvni soudtrack ke hre bude pochopitelne k freewarovce, snad ne ke komercnimu titulu? Dneska delaji ke komercnim hram takovi machri, ze kvalita tech machru se vyrovnava stejnym machrum, co delaji hudbu k filmu. To znamena v hudbe studovani profesionalove s velkou praxi. Mafia 2 by mohla povidat. A to si ani nemusime povidat ani o tech nejvyssich prickach, i nizsi stupne maji profesionalni soudtracky.

    Zacinat se musi skromne :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ale však já se uskromním rád, co se týče prvních zakázek. :) Já mám teda ještě v záloze plán, že si udělám soundtrack ke svojí hře, která bude zdarma. To bude asi ten nejlepší (a vlastně nejzábavnější) způsob, jak začít.

    Proč ale vůbec zmiňuju honorář za hudbu, jen mě to čistě zajímá. Totiž co jsem tak vypozoroval na freeware scéně, vcelku dost nezávislých herních týmů dává do svých her peníze (!), platí grafiky, programátora, dabéry... počítám s tím, že i hudebníky. A taky, vůbec nemám představu, kolik je ještě dobrá, tj. adekvátní suma, a kolik je nevkusně velkej balík, kterej mi určitě nebude chtít nikdo dát (a proto musím mít něco hotového... abych je přesvědčil, že to druhé Ferrari potřebuju).

    OdpovědětVymazat
  3. Clovece, to by me samotnyho zajimalo. Moc teda nechapu, jak pri freewarovce muze nekdo nekomu neco platit (ze by tam byla reklama? Ci co? Ale i tak si myslim, ze to moc penizku asi nebude, ale treba se pletu. Urcite bych sel na naky cesky fora zdruzujici vyvojare freewarovek a poptal se tam, nabidl rovnou sve sluzby a ukazky z muzica, a videlo by se.

    Asi znas? http://www.ceske-hry.cz/forum/portal.php

    OdpovědětVymazat
  4. Na českých hrách se poptat můžu, no, ale tam zase bude chtít každej nějaký ukázky a co mám ukázat, když prakticky nic na ukázku nemám (teda nic použitelnýho)? :)

    OdpovědětVymazat
  5. Radil bych ti tu knihu opravdu spalit protoze je to urcite nejhorsi kniha od Barkera. Oproti jeho ostatnim vybornym kniham je tahle dobra leda tak na podpal :) ... jo a kde se vlastne prodavaji knihy za 1 libru ? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je to až tak špatný? Já od něj čet většinu, toho co u nás vyšlo a jen jednou jsem od něj nedočetl knížku až do konce, to bylo Mystérium, ale tak jako tak tam určitě byly výborný pasáže, jen jako celek pro mě nic moc a žádná motivace dočíst to až do úplného závěru, který je už prý na Barkera, jak jsem slyšel, nezvykle sci-fi. Námět se mi zdá fajn a když od toho nebudu moc očekávat tak je šance, že se mi to bude aspoň trochu líbit?

    Knížky za 1 libru kupuju od prodejců na Ebay, samozřejmě jsou už použitý, ale i tak je to výborná koupě.

    OdpovědětVymazat
  7. Az tak hrozne aby se ta kniha musela spalit to neni :) Ale vadily mi tam dve veci - to jak ta kniha promlouva ke ctenari - na zacatku to mozna vypada dobre ale pozdeji me to otravovalo a taky ze je dost kratka proste to nedokaze poradne rozjet jak je u Barkera zvykem myslim ze kratke knihy mu moc nesedi ... ale budes to mit prectene za chvilu takze o nic nejde ... jo a konec mohl byt taky lepsi ... Mysterium jsem docetl dokonce ale zrovna si ten zaver nejak nepamatuju :) ale pujcoval jsem tu knihu pritelkyni a kamosovi a oba mi ji vratili s tim ze ji nedocetli :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám ještě nedočtených knížek, no habaděj (konkrétně od Barkera myslím jen Abarety a Coldheart Canyon), takže za kratší délku jsem rád. No krátký Barkerovy knížky určitě nejsou tak dobrý, jako ty větší romány, ale jako Cabal se mi líbil a Hellbound Heart jakbysmet - i když je to víceméně totožné s filmem -, plus ještě je dost fajn Věk touhy, povídka hned za Hellraiserem. :) Pokud to bude "lepší povídka z Knih krve", tak mi to asi bude stačit. (i když, jasně, fandové Barkera asi čekali víc než to)

    Jak říkám, Mystérium má super zapamatovatelný pasáže (ještě teď si je živě vybavuju), ale jako knížka se to plazí odporně pomalu. :)

    OdpovědětVymazat
  9. No me uz od Barkera chybi precist jen Utkany Svet (z knih krve jsem cetl jen par povidek a je uz to dost davno - ja na ty povidky moc nejsem) a mam prectene vsechny jeho knihy :) Se na to uz tesim jen jeste musim docist Nadrazi Perdido od Ch. Mieville (paradni kniha jestli jso to necetl) ... ale taky nevim kde na to vezmu cas jeste kdyz jsem ted rozehral Final Fantasy XIII :)

    OdpovědětVymazat