úterý 19. srpna 2014

Tichý kopec už není jen jeden

Jak vzbudit poprask s dalším dílem uvadající videoherní série? Dáte ho někomu, kdo je mezi hráči kewl a ke hře ještě připlácnete jméno z showbyznysu, o kterém si většina lidí myslí, že je taktéž kewl. Nic proti nim, Hideo Kojima a Guillermo del Toro mají své zásluhy tady a tam, to bezesporu ano. Ale proč mi opět musí do mojí oblíbené série lézt někdo, kdo není z týmu Team Silent, to mi prostě nedá spát.

Začalo to filmečkem na Gamescomu, který nám ukázal, jak hlasitě lze křičet před monitorem - a že to bylo trapné už při snímání reakcí "publika" na projekci Paranormal Activity; to herní průmysl zase holt přebírá něco od toho filmového (posledně to byl např. Kickstarter). Procházení se chodbou ve first person pohledu vypadalo béčkověji, než by člověk čekal od hry hodné konference Gamescom. Později se ale ukázalo, že to bylo SCHVÁLNĚ AMATÉRSKÉ, aby se dopředu nepoznalo, že je to nový díl známé série. Proč?

Ani jeden záběr z "hratelného traileru" mi neevokuje atmosféru hry, či herní série, Silent Hill. Co se to děje s mojí oblíbenou herní sérií? Už název ve mně vzbuzuje nedůvěru. Po stylu Aliens tam budou ty Silent Hilly prostě dva (nebo tři, každopádně víc než jeden, a to zní přece líp, než kdyby byl jen jeden, nebo snad... ?). Tak mě napadá, že by se takhle mohlo jednat o pokračování, které by ukazovalo plnou sílu Fox enginu, a to tak, že hra bude podporovat hru více lidí - každý hrající si v jednom, trošku odlišném Silent Hillu (proto ten plurál v názvu), přičemž svoji postavu by viděl jako člověka a ostatní, připojivší se hráče, jako zrůdné kreatury - což, pravda, by nebyla úplná novinka. No, Hideo Kojima to jistě vymyslí tak, aby výsledek byl opěvovaný všemi hráči, zejména fandy série Silent Hill, kteří po čtyřce při oznámení nového dílu zuří nad tím, jak jen ti tvůrci nechápou, co přesně Silent Hill dělá Silent Hillem. A že to není jen název, ani jedna lekačka vedle druhé.

Těším se, ale svůj pesimismus zatím nehážu v dáli.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat