sobota 9. ledna 2010

Jaké jsou rozdíly mezi hardcore a casual hráčem

Česká herní média neví jak překládat terminus technicus označení "hardcore" a "casual". A já jim radím, co takhle jim prostě říkat "hráči" a "nehráči"? Co je to hardcore, všichni víme, co už ví méně lidí, tak to, že je to spíše hanebné označení pro někoho, kdo "mrhá časem u těch blbostí celej den". Ale... do této skupinky spadá i zbytek hráčů, kteří hrají třeba dvě hodinky denně, nebo dvě hodinky obden. Říkáte Casual Core? :) Podmínkou pro to, být "hardcore", je hrát skutečné počítačové hry. Casual je pak něco, do čeho se dá zahrnout skupina lidí, kteří znají hry jen z doslechu a spíš preferují hry na svém mobilu nebo nějaké jednoduché hry v browseru. Takoví lidé nejsou hráči počítačových her, resp. takovéto označení si nezasluhují (ať už míněno v dobrém nebo špatném smyslu slova).

To je jeden pohled na věc. Pak je tu druhý, z kapku jiného úhlu. Hardcore jako hráč sledující herní scénu, a to více než je zdrávo (něco jako sportovní fanoušek), a casual coby hráč, který se nechává překvapit "co to na něho ti tvůrci zase ušili" až po extrémní případy "kliknu na tu novou flash hru, aniž bych věděl dopředu, co to je".


Pokud víte ještě další rozdíly, klidně je nasypte do komentářů. "My" si je už nějak protřídíme. :)

zeal

22 komentářů:

  1. Prirovnanie k sportovemu fanusikovi sa mi paci :)

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě:
    Hardcore - má povědomí
    Casual - nemá povědomí

    Mimochodem, nevylučuje se označení Hardcore pro hráče hrajícího 24/7 peggle, tetris... nezáleží na typu hry, ale na povědomí které má o hrách.

    OdpovědětVymazat
  3. Určitě bych to nedefinoval jako "hráči" a "nehráči". Znám spoustu lidí, kteří paří hříčky od Pop Capu x hodin denně, nebo vysedávají u The Sims už několik měsíců. Přitom to zdaleka nejsou hráči. O hrách nic nevědí a hrají si jen to svoje. Jenže i v tom svém jsou naprostý hardcore :). Jak pak pojmenovat je? Casual core? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skace - mít povědomí o hrách podle mě ještě automaticky neznamená být hardcore. Já mám povědomí o filmech a věci kolem nich trochu sleduju, ale rozhodně bych se neoznačil za hardcore filmového fanouška nebo tak něco.

    Hardcore přes filmy je pro mě třeba Fuka.

    A jak bys to taky chtěl rozdělit to povědomí? Bratránek má o hrách povědomí, trošku se v nich vyzná a občas si zahraje nějakou "tradiční" hru. Casual hrami opovrhuje. Přesto ale nezná jediného vývojáře jménem a o herním průmyslu neví ani ň. Midcore?

    OdpovědětVymazat
  5. Povědomí, ale neohraničené jenom základní znalostí, ale jinou hranicí znalostí než nulovou.

    Když nevíš co co znamená tak se zeptej UD, myslím žře to sedí víc než dost :))) Hardcore Gamer:

    A very vocal, arrogant minority of gamers that assume that the gaming industry revolves (or should revolve) around them.

    Consider their own skills, and preferences and, those of their peers, to be the only acceptable use of a recreational medium.

    Often use the term "True Gamer". An arrogant, idiotic term invented by insecure people to justify their own gaming style.

    The irony is, the gaming industry was born from the notion, that these are games, pinball dating back as far as the 40's was designed for people to relax and enjoy.
    Pong brought it home, followed by other game systems that were designed for fun and recreation.

    However, like all hobbies, there will always be those "stop having fun guys" that ruin it for everyone else.
    People who feel that the industry belongs to them.
    People who fail to realize that there will always be a place for them but really just want it all. If casual players get their way the whole industry will collapse a...

    OdpovědětVymazat
  6. Skace zase dela koukam chytreho :) Tezko se muze zarazovat do kategorie hardcore hrac ten, ktery ma o hrach povedomi a casual nema. Existuji treba lide, kteri povedomi o hrach maji, protoze jsou z profese (nebo je to jen proste zajima), pritom hry nehraji. Tezko se pak clovek, ktery hry nehraje muze nazyvat "hardcore hrac?".

    Hardcore hrac je ten, co se hrami zabyva hloubeji a hraje vic, nez casual hrac. Jednoduche. Tu hranici kazdy citi sam,...

    OdpovědětVymazat
  7. Když už jsme u toho kdo ze sebe dělá chytrýho...
    Chápeš význam slova hráč? To je ten co hraje... Tzn nepleť sem člověka z oboru co nehraje...

    OdpovědětVymazat
  8. Tys tvrdil, ze hardcore hrac je ten, kdo ma o hrach povedomi, ja ti rikam, ze je to blbost, protoze povedomi o hrach maji i lide, kteri hry treba nehraji.

    A vis co, me je to fuk, ty si stejne budes myslet co chces ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Nebo jeste takhle to napisu, abys to pochopil i ty Skace. Hardcore hrace je nejen ten, kdo se o hry zajima (jak rikas, ma povedomi), ale take je hodne hraje. Pokud se o ne jen zajima a hraje je malo, nebo vubec, tezko se muze nazyvat "hardcore hrac".

    OdpovědětVymazat
  10. Over: To mnou navrhované rozdělení na hráče a nehráče je, pravda, zavádějící. Někdo, kdo by neměl šajn, jak je to myšleno, by si myslel, že nehráči vlastně vůbec nehrají. Proto je asi nejlepší termín hráči (jakože "hardcore") a občasní hráči (jakože casual), ale tam to zase "hapruje" v tom, že někdo může hrát casual hry (resp. hříčky) pořád dokola.

    OdpovědětVymazat
  11. "Hardcore hrac je ten, co se hrami zabyva hloubeji a hraje vic, nez casual hrac. Jednoduche. Tu hranici kazdy citi sam,..."

    Robotron: A je jedno, jestli hraje složité hry nebo hříčky (HoG hry, sudoku)?

    OdpovědětVymazat
  12. Tak já to krásně uzavřu. Hardcore (je jedno v jaké oblasti) jsou sebestřední idioti, co musí mít celou skupinu rozdělenou na dvě části. Sebe nazývají tvrdým jádrem a ostatní, kteří podle nich o tématu vědí méně, nebo jsou méně aktivní nazývají casual.

    Stačí?

    OdpovědětVymazat
  13. Vy to berete uplne ze spatneho konce :) Kdo je to hrac? Ten, kdo hraje hry. Kdo je to hardcore hrac? Ten kdo je hraje vic... Nejake povedomi, to jde ruku v ruce, a neni to to prvni, kvuli cemu se rika "hard core hrac". Navic, casual, se zacalo rikat az po tom, co hardcore hrac.

    Musite videt ten zaklad, a ne, co s tim souvisi a vyplyva z toho.

    Ano, pak se da rict, ze clovek, ktery hraje hodne, vic nez je zdravo, casual hricky, pak je to hardcore hrac casual hricek :) Stejne jako clovek, ktery hraje jen RPG a nic jineho ho nezajima, ale ty RPGcka hraje fakt hodne, tak je to hardcore hrac RPGcek. No a clovek, ktery hraje hodne vsechno, je proste hardcore hrac obecny :)

    OdpovědětVymazat
  14. Myslím že jsem to definoval všechno dost přesně a dost obecně :)

    OdpovědětVymazat
  15. Skace: Jestli je nekdo sebestredny idiot a neco si mysli, tak to nedefinuje skupinu, ke ktere patri, ale rika to neco o nem...

    OdpovědětVymazat
  16. No nepovídej :D Ale zatím jsem nejblíž...

    OdpovědětVymazat
  17. Kdepak. Za prve jdes do extremu a za druhe posuzujes supinu podle toho "jak ti pripada, ze se tvari" a ne co ji opravdu definuje.

    OdpovědětVymazat
  18. Už to mám. Je třeba rozdělovat hardcore HRY a hardcore HRÁČE, což jsou dva na sobě nezávislé pojmy. I když se to na první pohled nemusí zdát.

    OdpovědětVymazat
  19. Zeal: To rozhodne...

    OdpovědětVymazat
  20. Tady nejsi na wikipedii abys musel bejt objektivní. Tak mi řekni, kde ta moje definice neplatí?

    Tvrdé jádro je samozvané
    Tvrdé jádro je minoritní skupina
    Tvrdé jádro si myslí že je středem a hlavou celé skupiny a proto si myslí že má právo rozhodovat.
    Tvrdé jádro ví o tématu nejvíc a nejvíc se mu věnuje...

    Vidíš, dokonce to není v rozporu s tím co je na UD :)

    OdpovědětVymazat
  21. Skace, ty si hrajes vid? Me je to fuk, ty vlastne jen rikas jakousi extremni pravdu, ktera se neda spochybnit, protoze svym zpusobem budto na cast te skupiny, nebo na nektere jednotlivce urcite plati. Ale porad to neni to podstatne, kvuli cemu se rika harcore hrac, casual, atd...

    OdpovědětVymazat
  22. Zeal: no rozdělovat hry a hráče určitě jo.

    Ale i tak je pořád jednodušší rozdělit hry, než rozdělit hráče. Těch je totiž tolik poddruhů a oboček, že to snad ani nejde zobecnit.

    A není to jedno? Nejlepší na tom přece je, že hraje pořád víc a víc lidí a o tom to je :)

    OdpovědětVymazat