úterý 13. července 2010

Mass Effect v dojmech

Se mi takhle zdálo, že na místě obvyklých sekcí, které Level píše rok dopředu, jako retro a téma, se na oněch stránkách psalo o návratu interaktivních filmů. Ale co o návratu, text byl psán stylem, jako kdyby tu už nějaký ten rok s námi interaktivní filmy byly. Nějaká úprava tam nehrála roli, a tak jednomu hernímu fláku byl věnován jeden, dva odstavce a jelo se dál, přišel na řadu další, tentokrát pro PSP, nějaké anime, k tomu fláknutej obrázek poblíž textu, a hráč měl prý slušnej výběr, kam posouvat příběh. Spousta, veliká tuna textu rozteklá po několika, asi šesti nebo sedmi stranách. Na první stránce tučně nadpis Interaktivní filmy, nahoře autorova fotografie, jméno pod ní Pavel Dobrovský a kdesi napsané, že se tam dočtu hlavně o novinkách.

Nevím nakolik na to mělo vliv, že jsem před spaním rozjel Mass Effect, ba i zahrál jsem si ho a smažil dobrou hodinku. Ve spoustě okamžiků je hra rovna filmu, ne klasickému, ale tomu interaktivnímu! Jen občas se tam střílí, podobně jako v Necrovision a člověk si užívá nefalšovanou hostinu základního instinktu jamajského drogového dealera. Přitom jsem si po celou dobu vědom, že příběh je důležitý a to činí tu střelbu jaksi opodstatněnou, což ale není zase tak podstatné, jako to, že ten příběh dělá z hraní o jednu třídu výš posunutý zážitek. Hackování zámků mi ihned připomnělo zábavu se zámky z Wizardry 7, rozhovory pak filmovou část Wing Commandera, jen s horšími herci. Střílení je fajn, jen akce na vlaku mi přišla asi desetkrát topornější (ve smyslu herní svobody), jak totožná scéna s vlakem z Infamous.

Ale ten filmový zážitek, to je opravdu něco. Co na tom, že je tu nedostatek herních mechanismů, koridorový design levelů, že to má RPG prvků daleko méně než Diablo. Zážitek je to numero uno. A na tom záleží? Asi jak kde. U Mass Effectu to funguje.

zeal

5 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. MickTheMage: Jednoduchý. Přestaň to tu číst! :) Sice nevím, co je drist, ale určitě to nebude nic pěkného, že?

    OdpovědětVymazat
  3. Jezis nemusis sa hned urazat, kazdy sa moze obcas mylit, vsak :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tka to si raději nečti dojmy z DeathSpank, co teď dám na KK. Tam bude dristů plná prdel.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to si netrafil tie spravne dristy, pretoze dojmy z DeathSpanku su uplne v poriadku :)

    OdpovědětVymazat