pondělí 13. června 2011

Eurogamers komunitae

V den, kdy se spustil český Eurogamer, jsem si na oné stránce vytvořil účet - byl jsem nadšen z nového pěkně vypadajícího serveru, s jehož anglickou verzí jsem neměl žádnou zkušenost. V té době - a teď vám nenapíšu, kdy to přesně bylo - šlo o nejnadějnější český herní server snad od dob prvního (stařičkého) Bonuswebu. Takové byly alespoň mé pocity. Plně narážím na Eurogamers, což je komunitní část serveru. Sliboval jsem si od ní mnohé, nejvíc to, že na ni budu chodívat jednou denně: neustále upravovat svůj žebříček nejlepších her, přidávat komentáře ke hrám, číst si postřehy ostatních a mít přehled o tom, kdo z mých kolegů hraje tu novou hezkou hru, a spoustu dalšího.

První věc, co mě onoho dne v momentu zarazila do země, byla prakticky neexistující databáze her. Prázdná databáze je dost možná vhodnější výrazivo. Nemožnost tuhle skutečnost změnit mě zarazilo v druhé chvíli, která na tu první těsně navázala. Dny plynuly a s databází se nic nového nedělo. Pár lidí si mě přidalo do přátel, a já na oplátku zase je. Na hlavní stránce komunity se zobrazovalo počítadlo dní, jak dlouho už nebyl ten a ten přítel přítomen na stránce online. Týdny se měnily v měsíce a počítadlo pravidelně zvedalo počet dní, kdy se naposledy Vojta přihlásil na Eurogamers.

Jednu dobu jsem byl v první desítce sociální hry Name that Game. Ale netrvalo dlouho a přestalo mě bavit tipovat z jaké asi verze Superbiků pochází ten obrázek s motorkou nebo jakému Mariovi se podobá Mario.

Je škoda, že z Eurogamers nikdy nevzešlo to, co se už delší dobu děje na www.Databaze-Her.cz.

5 komentářů:

  1. Souhlas. Je škoda, že celý Eurogamer zatím promrhává ten velký potenciál, který jsem při spuštění viděl. Nejen komunitní funkce, ale i s obsahem to podle mě není moc dobré. Při té mezinárodnosti jsem čekal více rozhovorů, témat atd., které ostatní české weby přinést nemohou.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprostý souhlas.

    Je škoda, že víc webů neaplikuje wiki model.

    Giant Bomb spustili jen rok před českým EG a jejich databáze byla s tou aktuální na EGcz neporovnatelná už měsíc po spuštění.

    Pokud ale někdo nemá wiki model, tak je naprosto nereálné plnit tak obří databázi byť jen nějakým krátkým sumářem. To by tým kolem EGcz nedělal dva roky nic jiného, než jen dopisoval fakta o starých hrách a uploadoval k nim obrázky a videa a nový obsah by kvůli tomu prakticky nepřibýval :).

    Jinak já byl taky docela nadšen z těch advanced sociálních možností, protože jiné české herní weby tohle mají víc než tragické. Ale nakonec tam jen občas využívám tu poštu...

    Melny: pár věcí "které ostatní české weby přinést nemohou" se tam objevilo a u každé neuvěřitelné množství čtenářů hystericky křičelo že to je "jenom opsané", nebo "sprostě přeložené" a že to "není naše", že se "chlubíme cizím peřím" atd. atd. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Té nevyužité sociální části Eurogameru je ale vážně škoda. Plánuje s tím český Eurogamer něco udělat? Pokud ne přímo lví kousky s databází jako mají na Giant Bomb, tak nějaké jiné věci, jako možnost nějakého většího zapojení čtenáře do běhu webu - soutěž o místo redaktora EG na jeden měsíc, možnost komentovat u profilů her, a další.
    Nebo je to tak, že česká redakce je omezena, co se týče jakýchkoliv zásadnějších změn na webu, tím, co mají na anglickém originálu?

    OdpovědětVymazat
  4. melny: Tak tak, přesně jak píšeš, při té mezinárodnosti jsem čekal taky trochu víc.

    Překlady mi osobně nevadí, pokud je to zajímavé, proč ne. :) Spíš bych ale čekal vlastní obsah, víc rozhovorů, články s hlubším ponorem okolo vývoje her, a nakonec proč ne třeba pořádání vlastní herní výstavy na Brněnském Výstavišti, kam by jezdili Eurogamers, teda čtenáři Eurogameru, jednou za rok, když už Invex a jeho poslední obdoba Digitex už nejsou. :)

    OdpovědětVymazat
  5. slovensky sector ma rozsiahle komunitne moznosti uz viac ako 6 rokov(mozno aj viac, registrovany som len od r. 2006) a nikto z toho halo nerobi

    OdpovědětVymazat