úterý 21. června 2011

This is Duke Nukem Forever!

Ehm. Hra je naprosto úžasná a to je vše, co by o ní stačilo napsat. Možná ještě do závorky by se dalo dodat, že je to jedna z nejpropracovanějších stříleček vůbec, že je old school v dobrém smyslu slova (pamatujete se na obrázek, kde je level design stříleček dříve a dnes? Duke jede na tom lepším designu). To, že jde snad o jedinou humornou střílečku z pohledu očí za poslední dekádu, asi netřeba psát. Co já na recenze? Nejdřív jsem se tomu divil, proč tomu někdo dává 0 z 10 nebo 1 z 10, a někdo milosrdné 2/10. Ale pak mi došlo, že herní média vlastně stojí a padají na čtenosti, na schopnosti udržet si čtenáře a koho by zajímalo, že ten oblíbený Duke Nukem dostal průměrnou známku 8/10? Asi nikoho. Nízká hodnocení po tak dlouhé době pro vysoce očekávanou hru, čtenost zaručena. Tak si ji hlavně nenechte ujít, hlavně ti z vás, kteří se bojí cokoliv s touto hrou podniknout, protože Duke Nukem Forever uštědřili recenzenti prachmizerná hodnocení. Nevěřte všemu, co se píše na internetu. DNF je pecka, na kterou budete ještě několik let v dobrém vzpomínat. Duke is back, baby! Duke is back.

7 komentářů:

  1. Nemyslim si, ze nizka hodnoceni Duka jsou kvuli ctenosti. Atraktivni pro ctenare je dat Dukovi nizke hodnoceni, nebo vysoke, to je jedno, stejne je zajima co se o te hre pise, kdyz je hra zajima... Ta nizka hodnoceni spis opravdu vypada na to, ze rada lidi si to o Dukovi mysli... Taky se ta hra vyvijela rekordne dlouho. Nekdo zas od toho neco cekal, atd. (nehlede na to, ze treba spousta forku je treba i v pozdejsich castech hry? A verim tomu, ze ti, co davaji slaba hodnoceni hru treba nedohrali). Taky podle vseho tam bude spousta zabavnych odkazu na sebe sama, nebo na jine hry? Coz je spis zalezitost pro starsi hrace, co toho Duka3D pamatuji, a jestli to recenzuje nejaky mladoch, ktery se veze na vlne dnesnich her, ktere jsou uz proste trochu jine...

    Zkratka prave v Dukovi bych videl tu odlisnost nazoru, kterou jsi vzdy tak chtel ;))

    OdpovědětVymazat
  2. Mladoch? A co treba games.cz? Lukas Grygar a Dan Vavra? I kdyz je treba jednim dechem dodat, ze Lukas dal 6 a priznal se, ze jemu vlastne nikdy "Dukac" nevonel a Dan dal 7 s tim, ze "ono to vlastne nakonec nebylo tak spatny i kdyz jsem od zacatku strhal".
    Co vlastne dneska od 3D strilecky vyzadovat? Proc jsou vsichni hotovi z BF3? Vidim video, vidim klon COD/MOH - lepsi grafika, vice znicitelneho prostredi...ale to je prece takovej standardni vyvoj. COD MW2 bere devitky - to je opravdu lepsi o tretinu? :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jak rikas, Lukas Grygar nikdy nemel rad Duka a Dan Vavra dava 7 skoro vsemu ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Co tak vidím, tak spoustu těch recenzí mají na svědomí ostřílenější hráči. Jeden recenzent začínal s hraním na NESu, další je "freelance writer guy and father by night", a myslím, že v některých dalších případech je to podobné. Teď tomu na G4 dal Jason "otec v noci" D'Aprile na G4TV 1/5 a napsal, že je to vulgární hra poškozující herní průmysl, s tím, že si Duka 3D pamatuje jako mnohem lepší hru. V mínusech je i hrozný level design - asi mu vadilo, že nechodí jen dopředu jako v Bulletstormu a dalších moderních jdi rovně a střílej hrách.

    Robotron: odlišnost názorů na Duka je, ale je "kapku" extrémní a ty špatné recenze ve velkém převažují, a to se mi ani trochu nelíbí. ;)

    No jo, Duke Forever nepřinesl supr grafiku, všudepřítomnou filmovou estetiku a marketingovej tým tomu taky moc nepomohl - DNF vlastně neměl žádnej hype, od tvůrců každopádně ne, cokoliv jsem o DNF kdy četl, co se týkalo oficiálních prohlášení, tak to bylo jen to, že novej Duke bude, až bude. A taky DNF nestojí na multiplayeru, což je kór dneska důležitý. Vulgarit a politicky nekorektních věcí je v něm na dnešní poměry taky dost. A nějaká nálada na srandovní akce, jen tak pro radost, taky asi není - herní průmysl je pro Duka dnes až moc bombastický. Taky se nedivte někomu, kdo na Duka fakt čekal (já na něj nečekal) a potom dostal v podstatě stejnou hru a ne dvojnásobně až trojnásobně tak dobrou jako je Duke Nukem 3D, že tomu pak nasolí nefér hodnotící známku. Objektivně DNF nemůže dostat nic od nuly do čtyř, což dala většina těch ublížených kritiků.

    A čte dnes někdo ty recenze? Já bych řekl, že hra, na kterou "všichni čekali" celou dekádu nemohla prostě dostat sedmičku, protože recenzenti možná dobře věděli, že tohle je jejich šance, kdy můžou přiostřit své hodnocení. Když zjistili, že Duke není na dnešní poměry bomba, tak museli sáhnout k nízkým hodnotícím bodům a Duka jednoduše potopit. A hráče to samozřejmě zajímá, že kdo jim to potápí jejich herní modlu z dětství, tak honem utíkali si tu recenzi přečíst. Hele, je to jen možnej scénář, osobně v tom žádnou konspiraci nevidím, ale zkrátka 2 nebo 3 z deseti to nemůže dostat ani omylem.

    No a hry, o který se nikdo nezajímá, tu sedmičku dostanou. Třeba kravina Homefront má na Gamerankings 70 procent.

    V době, kdy vychází grafický skvosty a seriózní válečný střílečky zdá se na předních pozicích herního průmyslu není pro Duka místo - nebo nám to alespoň tihleti recenzenti chtějí skrz svá zlomyslně nízká hodnocení sdělit. Ještě že nám je to šumák. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak ja ty recenze stejne nectu, ani se o to nezajimam. Duka koupim az bude za par, protoze je to proste Duke a nic vic k tomu nepotrebuju :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mno, sem vyzkousel to verejny demo, a uz ta slaba hodnoceni i dokazu pochopit. Casem urcite koupim, zahraju, bude to urcite prdel, ale nadech budgetovky se tomu neda uprit.

    OdpovědětVymazat
  7. No pár let stará hra to je, ale jak ji začneš hrát a budeš přicházet na tu spoustu "skrytých easter eggů", či jak to nazvat, tak si budeš pochvalovat, jakou práci si s tím těch pět, nebo kolik, firem dalo. Ale stejně 3D Realms/Apogee nikdy nedělali hry, které by byly technicky na výši. Už Duke 3D byl ve své době trošku zastaralý. :)

    OdpovědětVymazat