středa 5. září 2012

Steam Greenlight: Past na vývojáře

Bohužel jsem teď neměl možnost sledovat všechno, co se šustlo na internetu, především z technických důvodů, takže vůbec netuším jak dlouho se služba Steam Greenlight připravovala nebo jaká měla být její původní podoba, a podobně. Prvně, pro pořádek, oč jde: Greenlight je jakási herní obdoba projektu Greenlight, tzn. že neznámí herní vývojáři mají šanci prezentovat své projekty "na prahu" známého digitálního obchodu Steam. Hráči pak měli dávat hlasy těm nadějným a Valve pak měla ty super nadějné hry začít prodávat na Steamu. Projekt se spustil...

Ale co se nestalo...

Do projektu se začaly zapojovat i týmy, které údajně nabízely "schválně" odfláknuté hry. Dokonce tam kdosi zaslal i Half-Life 3 a to byla asi poslední kapka potu na čele Gabea Newella.


Proto Valve rychle zareagovalo. Odteď je nutné zaplatit vstupní poplatek 100 dolarů, které si Valve ponechá (resp. si tuto částku odepíše z daní, protože peníze poputují kamsi na charitu) i v případě, že hra nebude nikdy postoupena do prodejní fáze. Autory hry Titz a Best WTC Plane Simulator to odradí, velký problém je, že to odradí i ty autory, kteří si čtyřikrát denně nevytírají pozadí stodolarovkama a tímto se Steam Greenlight pro mnohé vyloženě stává Steamem Redlight.

Nebylo to tak od začátku, je tudíž jasné, že Valve svůj nápad podcenilo jak se jen dalo. Je škoda, že raději nezkusili - minimálně na prvních pár měsíců - tyto "hry" (alespoň ty, které jasně porušují pravidla) mazat a jejich autory banovat. Takhle je tento původně zajímavý projekt řadě lidí k ničemu. Sto dolarů se sice dá najít, ale dejte někomu dva tisíce korun bez sebemenší jistoty na jejich vrácení.

Autoři her dostali obuškem přes rozkrok, a teď si bez nutnosti zaplatit výpalné ani neškrtnou. Zajímavé je, že komentáře obsahující vulgární výrazy od hlasujících hráčů ovšem na fórech nadále zůstávají. Reakce typu "get fuckd m8" (viz zde) nikomu z Valve zřejmě nevadí. Nebo se už taky připravuje zpoplatnění možnosti hlasovat? Vypadá to jako velmi pravděpodobný vývoj.

zeal

1 komentář: