pátek 12. října 2012

Street Fighter: zdaleka ne trhák, ale ani katastrofa

Je to k nevíře, ale celého Street Fightera, toho filmového, jsem viděl až teď. Kousek z něj jsem zhlédl před mnoha lety v televizi, kdy jsem ho po chvíli musel vypnout, a nedělalo mi to ani problém, protože to, co se tam zrovna odehrávalo, neslibovalo dobré chvíle u televize. A teď tedy po dlouhé době jsem si ho pustil celého, připraven na shit, čili jeden z těch filmů s IMDB hodnotou 3,5 a méně.

Zajímavé bylo, že jsem se u něj bavil. Nikde to nedrhnulo. Namísto okamžitého rozpoutání pouličních bojů se tu začalo odvíjet cosi epičtějšího - je tu možná stejný děj, jako v původní videohře, resp. co je napsáno na zadní straně obalu. Jakýsi šílený generál M. Bison, bývalý král narkotik, se odhodlal, že dobude svět. Proti jeho drogově závislým vojákům se postavily armádní složky Spojeneckých sil, v čele s Willem F. Guilem, americkou superhvězdou, toho času zvedající rozkrok v jihovýchodním asijském státě Shadaloo. Vojenská přesila donutí M. Bisona ke srabskému únosu humanitárních pracovníků a několika spojeneckých vojáků. To ale neměl bývalý vládce podsvětí dělat, protože jeden z unesených je Charlie, Willův nejlepší "buddy". M. Bison nenechává nic náhodě a tak je Carlos "Charlie" Blanka odveden do laboratoře, kde z něj (po celý film) vyrábějí supervojáka tím, že mu do hlavy promítají filmové násilí. No jo, Street Fighter. A pak se na obrazovce zjevily dvě další postavy, Ken a Ryu. A film podle známé videohry mohl začít.

Nejprve se musím vyjádřit k Blance. Ta mi tehdy nedávala moc spát. Nedávalo to totiž smysl. Holčičí jméno a na obrázku ze hry Street Fighter 2 svalovec. Hmm, a ještě navíc nějaký, jako kdyby ho vytvářeli dlouho v laboratoři. Film mi konečně ukázal, jak to tedy bylo. Ještě jsem tu nezmínil, že jednu z good guys rolí ztvárnil Van Damme. Myslím ale, že je to docela zbytečné, jelikož film je docela profláklý také díky němu. No ale pořádek je pořádek, že. U Van Damma mě překvapilo s jakou energií plukovníka Guileho zahrál. Je to ale možná také proto, že ještě netušil, jaký bude výsledek a jak zamete s jeho hereckou kariérou. Ještě lépe, vlastně mnohem lépe, je na tom M. Bison v podání Raula Julia, který tu, nejen, dle mého názoru odvedl opravdu vynikající výkon, až ho bylo na Street Fightera škoda.

Kritici a fandové filmů ho strhávají jak jen to jde. Někteří už jen proto, že jde o film podle videohry. Já si myslím, že Street Fighter by nebyl tak špatným - a kritici by ho tak nestrhávali -, kdyby... neměl naprosto podivné výkyvy v logice, které lze snad přičíst jen a pouze scénáristově odvykací kůře. Film je totiž naprosto v pořádku co se týče základní struktury: Zlý generál unese parťáka hlavního hrdiny a ten ho chce samozřejmě přivést zpět zdravého a živého. Záporák vymyslí ďábelský plán na zneškodnění obou, a na získání obrovské sumy peněz za rukojmí, což mu v mnohém ulehčí dobytí světa. Ale ty výkyvy. Kdyby jen šlo o občasné kiksy, jak je známe z dnešní produkce, mnoho lidí by nad nimi mávlo rukou a film by si užili. Jenže, Street Fighter je těmito nesmysly tak nakažený, že to prostě není možné sledovat, aniž byste si jedinkrát nezaťukali na čelo.

Nechtěl bych tu vykecat všechen děj, takže v krátkosti jen pár kiksů, u nichž jsem si řekl, že tak hloupě by to neudělali ani ve videohře: plukovník Guile je po "zastřelení" ponechán dlouhé hodiny v mrazáku, ale jen proto, aby vyděsil televizní reportérku, která se tam za ním vkrade. Poté odchází z mrazáku a prochází se mezi obyvatelstvem, kterému je to tak nějak úplně jedno. Ryu a Ken sice infiltrují nepřátelskou základnu, ale pro spojenecké jednotky je přínos nulový. Vpodstatě se přidají k vojsku M. Bisona a po nějaké době je jejich identita zjištěna, aniž by se byť jen pokusili o otočení jediného čudlíku; ani zkopat jediného nepřítele je za celý ten čas nenapadne.

Průser Street Fightera je, že v něm chybí souboje, tedy to, na čem je vystavená videohra. Nechybí úplně, něco kratičkého je na začátku a pak na konci se do sebe pustí boxer a voják, sumo a voják, Ryu a Ken to společně nandají dvěma nejlepším bojovníkům světa a Van Damme si dá solidní zápas s "bossem" M. Bisonem.

Chtělo to vyházet všechny nesmysly - o kterých se muselo vědět i v té době -, přepsat některá dějová vlákna a dosadit sem tam nějaký pěstní souboj. A lépe napudrovat trapně vypadajícího Carlose Blanku, který sice po celý snímek nabírá svalovou hmotu, ale když pak z komory vyleze vychrtlý nýmand, tak prostě začínáte přehodnocovat nejen svůj život, ale i čas všech, kteří se na této filmové adaptaci podíleli.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat