pondělí 1. října 2012

Teenage Mutant Ninja Turtles 2012

Někdy před pár měsíci se na netu objevily první obrázky z nové mutace Želv Ninja, které tedy upřímně vypadaly jako rána kladivem mezi oči. Teď je seriál konečně v oběhu, zatím jen první dvojdíl, ale další na sebe jistě nenechají čekat. Po zhlédnutí pilotního dílu musím konstatovat, že mé obavy o osud série TMNT byly zbytečné, přesto vzhledem ke dříve uvolněným děsivým obrázkům naprosto pochopitelné. Je to k neuvěření - v pohybu to vše vypadá úplně jinak, než na statických malůvkách!

Úplně to první, co mě napadlo, když se obraz rozpohyboval, byly klonové války George Lucase, 3D animovaný seriál, k němuž se dá víceméně toto dílko přirovnat. Postavičky mají, podobně jako charaktery v klonových válkách, jakousi potřebu rychlého, a zajímavě, možná až plastelínově trhaného, pohybu. A ono to vypadá moderně, stylově, magneticky, ale hlavně dobře. Dokonce až tak, že se želví hrdinové dají rozpoznat jeden od druhého zeleného bojovníka a také se v nich dá skrze jejich průpovídky, postrčky a píchance najít jakýsi plamínek života, jenž byste dříve hledali všude, jen ne u těchto strašných, děsných, příšerných postaviček, které teprve po daru pohybu zlomily vaz všem nářkům a hate-filled výkřikům původních fanoušků, či fanoušků původních ninjů mutantů.


Osobně mi největší starosti, i během sledování, dělala snaha seriálotvůrců o co možná nejpřijatelnější obsah z hlediska přístupnosti. Ať už to byla nízká míra zamotanosti příběhu, nebo ona očividná potřeba zavděčit se co nejvíce dětskému divákovi. "Vždyť je to také určeno dětem!" A tohle je právě to, co mi trošku rozdvojovalo můj pohled na nové želví ninje, takový ten pocit, že nová dětská generace nezvládne něco tak strašlivého jako zlý mozek ručičkama ovládající robotické tělo - v této verzi je to neškodný mozek vydávající srandovní zvuky (!), jenž je čirou náhodou umístěn do těla robota na nesprávném místě - nebo temnější děj a tak vůbec. Vtipy pronášené jednotlivými želváky ale překvapivě mají šťávu, jinak řečeno jsou dobře napsané, a dodávají seriálu potřebnou energii, jež seriálem probíjí, čímž je vynahrazena potřeba důmyslnějšího děje.

Největší změnou je Kraang. Někteří z nás za tohle tvůrce pošlou na Ukrajinu, já ale tvrdím, že ač je to změna větší, než jakou jsme si ochotni připustit, očividně to pilotnímu dvojdílu jen prospělo. V tom smyslu, že tím jednak odpadla potřeba mít v ulicích stejné a stejné, neškodné vojáky z Dimenze X, a hlavně tu máme ve středu pozornosti jen jediného záporáka, na kterého se želváci s krysou můžou dostatečně soustředit (je jím Zdeněk Junák!), a tím odpadá neustálé scénáristické žonglování se záporáky, jenž může vést ke značně ztížené podívané, zvláště jsou-li před televizí malé děti.

No a ještě k té změně, Kraangů je víc, chybí jim osobnost, ani nejsou nijak zvlášť zlí, a to je změna, která bude pro mnohé možná odrazující. Ale věřte mi, že pokud tuhletu poněkud nešťastnou skutečnost přehlédnete, či se poohlédnete jinam, objeví-li se na televizi mozek, čeká vás velká kupa televizní legrace v moderním střihu, kterou ocení nejen vaši mladší sourozenci.

Článek zakončím odstavečkem věnovaným nové April. Zejména z toho důvodu, že jsem na ni úplně zapomněl, a zmínku o ní tak z článku téměř vypustil, což se nesmí stát. Došlo totiž... chvíle bubnování.. k velké změně. April je někdo jiný. Namísto reportérky tu máme malou holku. S tím se holt nedá nic dělat. Je tu ale mocný Trhač, a... skvělé je také to, že želvy stále dávají přednost pizze před hamburgerem.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat