pondělí 12. listopadu 2012

Wreck-It Ralph



Wreck-It Ralph je novej animák od Disneyho, kterej si tentokrát vzal na mušku videoherní postavičky. Jak byste mohli z prvního obrázku vyčíst, dojde na osmibity a jak už asi tušíte při pohledu na druhý, velmi srandovní, obrázek dole, tak ano, dojde i na "několikanásobně-bit".

Ralph je záporák a je postavičkou ve videohře. Není to vůbec špatné, až na to, že ho nikdo za jeho výkony neobdivuje. Všechnu smetanu slíže vždy hlavní hrdina s kladívkem, který opravuje nepořádek natropený Ralphovýma mohutnýma pěstma. A to je prostě nefér a tak se Ralph jednoho dne vydá do zásuvky spojující ostatní videohry, kde má za cíl zjistit jak šíp osudu naklonit v jeho prospěch. Zjišťuje, že ve hře Heroes of Duty získá medaili, pokud se dostane do cíle.

Problém ale je, že postavičky si jen tak nežijí uvnitř počítače, jak je tomu v jiném filmu od Disneyho, Tron, nýbrž existují v jedné určité automatové herně, kde si s nimi den co den hrají děti, a, ruku na srdce, i dospělí (třeba já střílečky a závodky nikdy neodmítnu, když se mi naskytne příležitost). Musí tak předstírat, že vlastně nic jako "videoherní svět plný života" neexistuje - protože v takovém případě bych i já odpojil kabelovou koncovku od sítě. No představte si ten masox, kdyby se záporák z Manhuntu vytisknul na 3D tiskárně a začal obcházet lidské příbytky... Brrrrrr.

A teď najednou, resp. ráno, či odpoledne, dojde k otevření herny a holčička si přijde k automatu s Ralphovou hrou... a Ralph nikde! Záporák rozbíjející okna nikde. Felix s ťukajícím opravným kladívkem ve střehu, nemaje co opravovat. No průšvih velký jak Nintendo Virtual Boy.

Kampak že zmizel náš, toho času nespokojený, záporák, či spíše anti-hrdina? Vklouzl do jiné videohry. Do roztomilé závodní arkády, kde spolu závodí roztomilé holčičí závodnice a král Cukřík na tratích z cukrkandlu.

Dál o ději už raději psát nebudu - co kdyby se na to nějaký náhodný čitatel, či čitatelka chtěla podívat. Musím ale napsat, že se mi to moc líbilo. Když došlo na odkazy, trošku jsem litoval všechny ty, kdo nemají ani páru o hrách. Většina vtípků, které pochopí jen nerdové a geekové, a obecně fanoušci videoher jsou ale jen na začátku - ale třeba taková scéna, kde si Ken a Ryu podají ruce a odcházejí po dlouhém dnu plném zápasení spolu do kavárny, či kam to vlastně chodí, tomu se musí zasmát i obyčejný nehráč. Nechybí Pacman, Qubert (?), Diablo (!), zombie (každá hra má zombie mód), Street Fighter postavy, Sonic, a o Máriovi se jen mluvilo. Známé hry tu nebyly pod svými jmény - to asi aby mohlo pak Disney na hračkách vydělávat a nemusel se o zisk dělit s ostatními. Taková Heroes of Duty je myslím jasné, co je. Gears of War bylo myslím taky poznatelné. Metal Gear Solid potěšil. Ralphova hra byla pozměněnou verzí ve své době velmi populárního Rampage. Sem tam se mihlo několik známých, i méně známých postaviček a odkazů. Upřímně ale bych neřekl, že by Wreck-It Ralph nějak zvlášť dobře obsáhlo videohry. Já bych spíš řekl, že je obsáhl jen okrajově, a že na opravdový animák shrnující herní průmysl si ještě budeme muset počkat - jestli ovšem někdy v budoucnu vznikne, a zda má vůbec šanci něco takového vzniknout s ohledem na to, že ne každá herní firma je nadšená, aby s jejími postavičkami vydělával peníze někdo jiný, v tomto případě Disney.

Kolem a okolo jde o další super animák, který je pro všechny věkové skupiny - nebojte se na něj vzít i svoji babičku. Druhá část filmu je trochu více holčičí, než jsem čekal, ale nakonec jsem si to užil, možná i díky tomu 3D - to je vůbec požitek sám o sobě. Tak už upalujte, Ralph stojí za to!

Game Over. Continue? Vhoďte příslušný počet mincí. ;)

zeal

 

0 komentářů:

Okomentovat