čtvrtek 4. září 2014

Teenage Mutant Ninja Turtles (arkádová verze)


Nestihl jsem sice začátek, dojmy našeho domácího Let's Playera MickaTheMage jsem ale z povětšiny stopáže nakoukal a dle mého názoru jde o docela zajímavou hru. Arkádová verze Teenage Mutant Ninja Turtles, o té je řeč. Nabízí svůj herní panel až čtyřem hráčům, což v roce 1989 určitě nebylo žádné terno - protože o celé čtyři roky dříve tohle nabízel první Gauntlet -, i tak ale to jistě byl tahák, kvůli kterému se museli hráči v oné, prastaré, době obrazně řečeno poprat před automatem.

Hratelnostně jde o obyč mlátičku, o tu jde především - dále si jistě každý hned všimne známé grafiky připomínající seriál Želvy ninja, který stále běží v amerických televizích (želvy bojující se zločinem je tak dobrý nápad, že své diváky ještě neomrzel). Jsou tu známé kulisy z tohoto seriálu, jako skvělý Technodrom, a postavičky, jako trhač, či jeho posluhovači, nosorožec a prase. A samozřejmě nemůžu zapomenout na (v seriálu a filmech) naprosto neschopný Foot clan, klan ninjů, kterýžto na ulici poznáte podle nakresleného symbolu chodidla na tričku.

Nevím jak je hra těžká - dle častých výkřiků měl Mick buďto značné potíže, anebo si hru pořádně užíval. Obé varianty přicházejí v úvahu. Nepřátelé se lišili nejen podle toho, zda měli v rukou zbraň, nebo v jaké barvě bylo jejich oblečení - v "aréně" se ukázali dokonce i roboti, slabší bossové a (víceméně) silný na konci úrovně. Do hry zasahovaly i paprsky střílející ze zdi.

V jedné chvíli jsem si uvědomil, že mi Teenage Mutant a tak dál hodně připomíná legendární hru Golden Axe, a to tak moc, že dost pravděpodobně je v této hře stejný engine, s překreslenou grafikou a překreslenými animacemi. V hernách se objevila zhruba ve stejné době, co Golden Axe, a to znamená, že by se to dalo stihnout překreslit v takto krátké době. Na jedné straně originál, Sega, vedle ní automat s předělaným Golden Axe s želvími postavičkami od Konami, vykrádající vše, co může - o dva roky dříve např. ukradla obrázky z Predátora a Ramba a odvážně je překreslila na obal dnes již klasické hry Contra.

zeal

1 komentář:

  1. Jop, TMNT maju s Golden Axe hodne spolocneho. Ale vrcholom arcade pokracovani je aj tak legendarny Turtles in Time, ktory dostal na konzole trochu nepodareny remake. Ten je graficky v podstate podobny, i kde animacie su mozno este torchu viac premakanejsie. A ked si vydrzal (alebo pretocil) na 37 minutu, mozno si tam videl pre porovnanie aj DOS verziu. Mimochodom, ked uz sme u Golden Axe, tak PC verzia je viac podarena ako PC verzia TMNT.

    OdpovědětVymazat