pondělí 25. ledna 2010

Kult na Amize


Tak nějak jsem věděl, že řádka her na Amigu je značně podivného charakteru, pro mainstream jen velmi těžko pochopitelného. Ale, že až takhle?! Po před-včerejším seznámení s hustotou Perihelionu (Dead Space na PS3? Ha, hahahaha!) jsem chvíli otálel, jestli vůbec vyrazit po pevnině tohoto krutého světa. A jak to dopadlo? Nakonec jsem skončil u Arcanum. Ale já se tam, na planiny zavražděné přírody, vrátím. Mezitím jsem ale vyzkoušel jednu z Amigáckých podivností zvanou Kult!

Začínáte v jakési podivné pevnosti, kde se během několika okamžiků seznámíte s portfoliem asi šesti postav. Znáte je? Jsou to snad zdejší? Máte je snad na objednávku zabít? Nevím. A to už ke mně promlouvá jeden ze strážců futuristického hradu a dává mi jakýsi úkol, a k němu nějaký předmět (který je po každém začátku hry jiný), prý proto, aby mi to šlo lépe od ruky.

Ovládání hry probíhá skrze klikání na aktivní místa obrazovky, po němž se objeví mušle s možnostmi, a jako v Mystu, posun z jednoho plácku na druhý probíhá taktéž po poklikání na aktivní místo.Aktivních míst je dost, takže osoby se zálibou ve zkoumání si jistě přijdou na své. Některé nabízí až kolem šesti druhů možnosti interakce, jsou tu ale i takové, co jsou ve hře "jen" pro obdiv - hráč jen povzdechne nebo prohodí trefnou hlášku. Kliknout se dá skoro na cokoliv a většinou se s tím dá něco dělat. Např. po ochutnání kyseliny se vám udělá nevolno. Jsou tu i obrazovky podmíněné časovačem - delší pobyt u kyselého jezírka vám způsobí smrt. Kult je velice interaktivní, možná až tak, že proti němu jsou dnešní hry bezduché hříčky. Herní struktura doslova praská pod tíhou interakce. Osobně si myslím, že až přestanou být v módě jednoduché 3D akční hry, tak tohle je jeden z těch směrů, kam se to může vydat.

Na pravé straně obrazovky je hezké ikonkové menu, lidé ve hře mluví pomocí syntezátoru hlasu a to je hra z osmdesátých let! Na levé straně je připnuté lidské embryo, ani nevím proč. Hra má hustou atmosféru, avšak v porovnání s Perihelionem padá na zadek. Ale jako i tak doporučuju!

zeal

2 komentáře:

  1. Amiga 500 disponovala specializovaným čipem na syntetická hlas a pomocí programu "say" se s tím dalo pěkně vyhrát!
    http://www.youtube.com/watch?v=lzKNFTZ8if4&feature=related

    O hře Kult jsem vždy jen hodně slyšel a je snad jediná, která ten syntetický hlas využívá, jak píšeš. Takže dík za doporučení, už to sypu do dvanáctikule ;).

    OdpovědětVymazat
  2. Bezva video, mi teď připomnělo, že pro PC Speaker byl kdysi taky takovej zábavnej prográmek.

    Hra je to velice zajímavá. :) Přeji bezvadné hraní!

    OdpovědětVymazat