neděle 26. června 2011

Dojmy z 3DS

Aby bylo jasno hned na začátku, nejsem fanda Nintenda, žádný jeho handheld či jiné pekelné zařízení od něj nevlastním a už z počátku se mi 3DS zdálo víceméně podezřelé. 3D do kapsy? Kdo by něco takového chtěl?

Včera jsem si takhle šel do Electroworldu pro barvu do tiskárny a co nevidím, krom boxujícího chlápka obestoupeného davem hrajícího na lagujícím Kinectu (z důvodů nutnosti velkého prostoru mimo obchod v chodbě) bylo mezi herními přístroji nově k ohmatání Nintendo 3DS. Nejprve jsem si myslel, že jde o klasické DSko... grafika na handheldu byla totiž 2D a nápisu 3DS jsem si zprvu nevšiml. Zapnutá kamerka s nápisem "augmented reality" na obrazovce a ujištění od kamaráda, že jde o nový handheld mě přesvědčily, že jde skutečně o 3DS. Chvíli jsme hledali AR kartu pro zapnutou augmented reality hru, ale nikde jsme ji nenašli. Na podivném čtverečkovém menu jsem proto zapátral po nějaké hře.  Face shooters byla jediná hra na přístroji. Vyfotil jsem nejbližší ksicht z herní krabičky. Ten se přilepil na nepřátelské bubliny, které létaly kolem mě a já tak musel handheldem pohybovat v prostoru, abych je našel a následně je sestřelil. Hmm. Grafika byla ve 2D. Až potom má duchapřítomnost o trošku víc vzrostla a já si vzpomněl, že na 3DS existuje páčka na kraji, která koriguje 3D efekt. Ten byl vypnutý, což by dávalo smysl - přece chtějí, aby se přístroj po třech hodinách nevypnul -, na druhou stranu handheld měl na sezení nabíječku, takže navstala otázka: tedy proč byl efekt vypnutý? Po posunutí 3D páčky nahoru se obrazovka změnila a 3D efekt zafungoval v plné parádě.

Nutno uznat, že napoprvé je 3D efekt vcelku působivý. Hra ale až tak zábavná nebyla a navíc tu nastal jeden problém. Fámy nelhaly, totiž 3D efekt opravdu funguje jen z jednoho úhlu, a tak je nutné 3DSko držet v jistém náklonu před sebou a při zvedání a otáčení ho křečovitě svírat v dlaních. Při jemném nahnutí handheldu do strany se efekt zbortí a je vidět jen nějaký nečitelný 2.5D patvar. K tomu mi ještě přišla horní 3D obrazovečka opravdu malinkatá a dokážu si jen stěží představit, že bych na ní měl hrát Metal Gear Solida či Resident Evila a podobné výpravnější hry. Celkově zklamání, možná by ale nebylo, kdyby byla k přístroji spoutaná nějaká pěkná dívka. Taktéž jsem nemohl otestovat žádného Maria, takže dojmy neberte jako finální.

2 komentáře:

  1. Az pudes kolem a budou mit uz PSP Vita nezapomen se taky podelit, to me zajima mnohem vic :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kéž by už tam bylo. Se obávám, že PS Vita tam bude až za dlouho. Ale určitě o něm budu psát. :)

    OdpovědětVymazat