sobota 6. října 2012

Je za oblibou zombie her něco víc?


Proč je taková obliba zombie módů ve hrách? Je to jakýsi přijatelný kompromis mezi strašidelností a zábavou pro publikum, které neunese přítomnost monster ze Silent Hillu na své obrazovce? Je to proto, že zombie zkrátka patří do popkultury (ať už to znamená cokoliv)? Nebo je za oním zabíjením zombií cosi víc, mnohem víc? Je tu jakýsi temný důvod, proč je zabíjení zombií taková zábava?

Při sledování Re-play (ať už si o tom pořadu myslím cokoliv) mě napadla zajímavá myšlenka týkající se obliby tohoto herního žánru. Stalo se tak při uvádění klipu z nového zombie módu Call of Duty: Black Ops 2 (?), kde se zombie snažily dostat do jedoucího autobusu... končící nárazem a následovným přejetím několika zombi účastníků. V té chvíli mě napadlo, že zombi žánr vlastně může být jen záclonou zakrývající strašlivou pravdu, totiž, že by mohlo jít jen o takovou politicky korektní zástěrku pro střílení nevinných lidí. Nevinných. Všimněte si, že zombie nemají zbraně.

Dle této teorie jsou zombie ve své podstatě jen obyčejní lidé s pořádným hladem... na což ostatně přišli už tvůrci Resident Evil 5. To, že jim svítí oči (Black Ops 2) je jen tzv. "blafák" na cenzory, ale vlastně i na všechny hráče neuvědomující si, že jim vlastně dělá radost zabíjení hladových spoluobčanů, a ne monster se svítícíma očima. V oné výše zmíněné ukázce je to, snad poprvé, krásně vidět, že pokud dosadíte za zombie nevinné spoluobčany, prakticky nedojde k žádné změně. Stále půjde o lidi čekající na autobusové zastávce, kteří se mermomocí snaží dostat do vzdáleného supermarketu - a autobus je jediný spoj -, a jejich zneškodňování v nás, ve hráčích, vzbuzuje onen "thrill", který pochází z toho, že jde o jedno velké tabu, ale zároveň je to zábava, protože je to tak dobře zamaskováno... ale ne tak dobře, aby to sami hráči nevěděli - přiznat si to je ale zase věc druhá.

zeal

2 komentáře:

  1. Je v tom něco víc. Zombie je technicky nejjednodušší postava, kterou jde udělat. Jen jí dáš jednoduchý script, aby sledovala tvojí pozcici a pomalu se k tobě přibližovala. Primitivní AI, jednoduchý i pro začatečníky.

    OdpovědětVymazat
  2. Úvahy tohoto typu mi připomínají větu z diskuze u obdobného článku na Doupěti. "Je Laalaa Žid, protože je žlutý?". Snaha najít spojitost čehokoli s čímkoli a hlubokou myšlenku kdekoli.

    Zombie "vznikly" v popkultuře výrazně dříve, než byla v módě politická korektnost. Ozbrojené nejsou proto, protože si vystačí se zuby a trháním obětí. Srovnání se spoluovčany, jedoucími do supermarketu, je opravdu dost mimo mísu.

    Pokud to člověk myslí s rozborem zombie elementu v popkultuře opravdu vážně, pak je třeba v prvé řadě rozebrat filmy George A. Romera.

    OdpovědětVymazat