pátek 25. ledna 2013

Na jednu misi jeden mrtvý zelený mozek

To znamená, že po třech misích to už jsou tři mrtví, do americkou vlajkou zahalené rakve položení vojáci organizácie X-COM.

Ne, nehraju původní UFO. Hraji to nové, které vytvořil Sid Meier, geniální tvůrce strategií, strategie Civilization. Takže. Docela bída, asi si někteří ostřílenci myslí. A já si říkám: Jak může vymakaný, od podkolenek až po čepici ozbrojený, zelený baret padnout už v první misi? To je když se na hru moc nesoustředíte, resp. když riskujete, aniž byste byli do hry zahryznutí až po tu sladkou náplň, která je uprostřed Snickers (či ve středu jiné známé tyčinky - už jsem si dlouho žádnou nekoupil) a... Ale zpět k X-COMU.


Ufouni mou jednotku zmátli. To je ono. A ne jen jednou. Dařilo se jim ve více případech. Nejprve se mi stalo takové faux pas, kde jsem omylem zůstal trčet pouhý metr přede zdí, kde na mého německého elitního vojáka bylo odevšad vidět. To se v případě, kdy je mimozemská aktivita až příliš aktivní, nevyplácí a rozhodně se za to platí až příliš vysoká cena.

Myslel jsem si, že jsem se poučil. Ale to už se uprostřed náměstí odehrávalo jiné, podobně dramatické faux deux, kdy výbuch auta ožahnul mého původně velmi šikovně ukrytého vojáka, který se o něj opíral. Je štěstí, že přežil i po zbytek mise. A smůla byla, že nestvůry dostaly jiného uprostřed náměstí za sloupem stojícího vojáka z Velké Británie, o několik momentů později.

Při zachraňování osob z bohatších vrstev se nevyplácí riskovat, nevyplácí nechat osobu pobíhat v perimetru ufounských palebných pozic. Jednak, vojáci mají práci s hledáním slušných míst, odkud se dá vystřelit a zároveň pokrýt všechny možné úhly tak, aby byl bohatý klient v relativním bezpečí  -  druhak jsem měl při zachraňovací misi pocit, že ona osoba byla až moc bohatá na to, aby mí borci zůstali po dobu hraní bez byť jen malého zranění. Nakonec jsem byl rád, že pouhý metr od bezpečí stíhačky, se o klienta postarala skupinka šedivých monster vykouknuvších z místečka, které se do oné osudné chvíle zdálo být vesmířany netknuté. Voják však i tak padl. Asi karma. Každopádně, po nepodařené záchranné misi celou Austrálii pohltila panika a chaos, za což se zasloužily zřejmě tamní noviny a televize, které informovaly o neschopnosti... hmm... vojáků zachránit místního multimilionáře.  Už to tak bývá, že běžný občan má tak desetkrát až dvacetkrát menší šanci na přežití, než multimilionáři. Proto ta panika.

Ale co. Finance neubývají, důvěra občanů v program X-COM očividně neutrpěla a Čína má ten satelit, který si tak moc přála - jenže bez základny, bez ní je jim jen na to, na co je Komár 2 české armádě.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat