úterý 26. května 2015

Mad Max: Fury Road

Je to čas od času fajn, zapomenout se v sedačce multikina a na chvíli se ztratit v jiném, naprosto fantaskním světě. Takový svět Falloutu, např., pokud by ho konečně (...!) zfilmovali, by dost možná hodně připomínal pustinu, v níž pobíhá Mad Max; šílený Max, chlápek, který přišel o vše, i o ten rozum, který si řada z nás šetří až do poslední chvíle. A nejen on. Max sice přežil, ale za cenu, jakou by většina z nás asi odmítla. Na začátku zběsilé cesty v citadele slouží jako krevní banka pro služebnictvo úchylně vyhlížejícího plukovníka Joe Moorea.


A že na cestách autem není náhradní čerstvé krve po ruce nikdy dost, podle předpisů jako součást auto lékárničky jezdí Max pěkně připevněný ke konstrukci "postapo" vozítka. Až dokud jeho řidič nezačne krvácet. V tu chvíli by Max zřejmě přišel i o tu poslední věc, která mu zůstala: život, nebýt jedné zajímavé události v jinak extrémně nezajímavé pustině. Imperátor Furiosa si takhle dovolí odjet z konvoje mířícího do Ropova (následně do Nábojova, a čert ví, co v kterém městě chtějí podniknout). To se takhle při přestřelce mezi vozítkama, které svojí přítomností poctil i samotný plukovník, objeví na pozadí písečná supervánice a Max se díky šťastné posloupnosti událostí dostává na svobodu. A jak jinak, počínaje Maxovým osvobozením to začíná být pekelně zajímavé. Pro Maxe, Furiózu, mutanty, plukovníka, ostatní hrdiny, nemluvě o divákovi, který už dobrých dvacet minut kouká na plátno s otevřenou pusou.

Předchozí díly Mad Maxe jsem neměl možnost vidět v kině, takže jsem byl natěšený, až uvidím postapokalyptické dobrodružství plné šílených honiček na velkém plátně. Zběsilá cesta hodně předčila moje očekávání - čekal jsem něco na úrovni dnešních CGI akčňáků. Co jsem nečekal, že tenhle Mad Max bude ctít předchozí díly úplně ve všem, včetně praktických efektů a (ne)skutečných kaskadérských kousků. Záporáka si dokonce zahrál ten stejný záporák z 36 let starého filmu! V tomto díle byl samozřejmě namaskovaný, aby film dával v rámci série smysl. Mel Gibson sice chybí - na jeho místo ale vybrali někoho, kdo se umí zdravě pohybovat a dokonce i slušně hrát. Ani jednou jsem ve filmu nezaznamenal CGI, resp. něco, co bylo jasně dělané na počítači.

Byl to vážně zážitek, posilněný 3D technologií, díky níž se divák lehce přenesl tam, do drsného a vpravdě unikátního mad maxovského světa. Těším se na další díl, na kterém se prý už teď dělá, s přízviskem Wasteland.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat