neděle 27. prosince 2009

Re: internetové novinky

Rubrika Reakce dostane, alespoň tomu věřím, v následujících dnech pořádně zabrat. Proč? Až trestuhodně zeje prázdnotou, což běžné oko čtenářovo sice nevidí, avšak já o tom vím a znervózňuje mě to. Hlavně z toho důvodu, jak skvělá rubrika to je.

Tak, první pán na holení je internetová novinka, teda novinky!

Kouknu na Bonusweb a hned uvidíme, co sem napíšu. Hmm. Po dvojici herních oznámení tu máme senzační nadpis Krást Xbox 360 se nevyplácí. Jakýsi američan Gilliam ukradl Xbox a teď ho čeká soud. Naprosto nezajímavá novinka, kterážto vlastně novinkou není. Po obrázcích z Final Fantasy XIV a oznámení traileru z nového GTA jsou tu obrázky z nového dílu AvP. Pěkné. Nadpis Zlatá PS3 za 9 milionů korun mi říká, že opět jde o senzační článek, který je spíše zajímavostí než novinkou. Následují dva nové obrázky z The Secret World, které následuje opět pseudo-novinka Blázen z World of Warcraft, která mezi novinkami nemá co dělat. Čína: MMO hry vedou ke zločinu a opět bulvární, naprosto nesmyslný nadpis, tedy článek. Sestřih z Heavy Rain i s nahou Madison, aneb jak zvýšit čtenost. Gears of War zvládne i Iphone. To je jasný nesmysl, avšak když se začtete, tak je tomu skutečně tak. Jen je to trochu jinak - Gears of War na Iphonu samozřejmě nejede. Jede tam Unreal engine 3.0. Říkal někdo Blesk?

Pojďme se kouknout na Hrej. Máme nové obrázky z Carrier Command může znít lehce senzačně, protože obrázky jsou ve skutečnosti na hlavní stránce hry. Známe příběh z AvP, to je opět stejný případ malé senzace, z níž dostanu mylný dojem, že jde o novinku exkluzivního rázu. Unreal engine poběží i na Iphone - to je mnohem lepší, lepší než na Bonuswebu. Nové EA studio možná v Atlantě - tak tohle je pro čtenáře naprosto nezajímavá informace, naprosto zbytečné. Pokračuje několik novinek, které jsou zajímavé a sem tam dobře napsané. A tak to dál pokračuje až po novinku s podivným názvem - EA je v Evropě číslo jedna. A? Jaká je informační hodnota téhle novinky? Nulová. Dál to pokračuje slušně a žádné hloupé nebo "bulvární" novinky jsem si nevšiml.

Games Tiscali má novinky zpracované do článků nebo naopak je má nacpané do jedné věty na bok stránky. Ty článkové budí pocit, že ani tak o novinky nejde, jako spíš o preview, ap. Trochu matoucí. Asi proto na Games Tiscali pro novinky nechodím.

Poslední na řadě je nejnovější serverový přírůstek, skoro ještě batole Eurogamer. Po sadě standardních novinek mě šokuje nadpis Jaký bude sex v Mass Effect 2? Na to přece nekliknu. Realistický penis v Dante's Inferno. Cože? No ale zbytek je už naprosto normální.

Kdybych byl odkázán pouze na české zdroje, tak bych pro novinky chodil pravděpodobně na Hrej, který se jeví jako vcelku seriózní a slušný zdroj. Jen s počtem novinek za den to není moc horké.

Aha, že já zapomněl na Doupě.cz? To bude asi tím, že Doupě často nenavštěvuji, ale to hodlám změnit. Z letmého průletu novinkami bych se vyjádřil asi takhle: nutnost klikání na nadpisy (podobně jako na Eurogameru) je docela opruz, ale jinak to nevypadá marně, novinek je tam spousta a plus je prolínání obrázků a textu.


zeal

3 komentáře:

  1. Kdybych byl odkázán pouze na české zdroje, tak si půjdu hodit mašli.

    Osobně nevidím jediný důvod, proč chodit na CZ weby kvůli novinkám. Pokud umí člověk alespoň trochu anglicky, nemá důvod číst na CZ webech "novinky".

    Jinak já to mám tak, že poté, co prolezu všechny možné i nemožné zahraniční zdroje, tak kouknu jenom na český Eurogamer a tak jednou týdně na TG kvůli těm aktualitkám na boku, ty jsou fajn (proč to nemají prolinkované s Twitterem sakra?). Je mi líto Hreje, na které jsem od změny designu přestal chodit úplně.

    Jinak když ještě novinky dělal na Hrej Sleepless, tak to mělo trochu smysl navštěvovat a sledovat. To už je ale bohužel dávno.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se spoléhám na takovéty index news stránky jako je N4G, kde si většinou přečtu jen nadpis a v extrémních případech i první odstavec, popř. se zasměju u diskuse.

    No český sajty nejsou moc dobrej zdroj, a je pravda, že kdo neumí anglicky, tak se toho moc nedozví (a občas ještě špatně - viz ten Gears of War na Iphonu). Nevím, možná by to chtělo, aby se tomu ty weby věnovaly svědomitěji, nepsaly novinky delší, jak čtyři věty, bo víc si přečte fakt jenom někdo s časem na rozdávání. Víc k tomu psát raději nebudu, abych neprozradil plantážníkům naše tajné plány před rozjezdem FE. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tak, nevyzrazovat naše revoluční plány! :)

    OdpovědětVymazat