neděle 7. března 2010

Stroke Vision: Někdy je internet až příliš "Heavy"

Jak je známo, internetová herní komunita je organického druhu, zvlášťě když dojde na téma "ta moje konzole je větší, než ta tvoje". To občas beru, někdy je to sranda, každej se chce po práci nějak vyblbnout a někdo to dělá způsobem, že v diskusích schválně vyvolává "flame". Každý máme svoji představu o zábavě. Co ale nedokážu pochopit, je když se někdo mermomocí snaží něco nenávidět a jde za tu hranici, kde už to připomíná víc posedlost, než legraci. Existuje pro taková individua nějaká slušivá přezdívka? Tak například anti-fanboy? Moron taky ujde.

V poslední době se tihle pomatení vtipálkové přicucli k Heavy Rain, a to jen proto, že je to hra, která se liší od těch ostatních (tak ji zbijme, když si o to sama žádá, co?). Pár lidem asi vlezlo do hlavy, že Heavy Rain nikdy nebude na tom jejich přístroji, a to jim hlodá mozek takovou měrou, že jedinou obranou je útočit na něj všemi možnými i nemožnými prostředky. Co jsem tak zpozoroval, nejvíc jim asi vadí, že u něj hráč nemá dostatečnou volnost. "To musí být krok vzad, ne? Hele a nemá to ani multiplayer a stejně je to jen film, kterej si můžu zahrát na Youtubu." Na Youtube sice videa jsou, a to interaktivně přizpůsobená, jenže co jsem viděl, tak na těch Youtube videích je podobná hratelnost, asi jako kdyby tam byl Mortal Kombat a vy byste myší vybírali, jaký úder teď právě provedete. Zábava pod psa. Nic, co se byť jen trochu přibližuje původní hratelnosti. A co teprve, až půjdou "hrát" hry pro Natal přes Youtube. To bude keců, jak jsou ty hry špatný, omezený a kdovíco.

To je prostě nesmysl. Na Youtube videích je jen pouhý zlomek hratelnosti (dá li se vůbec o hratelnosti jako takové mluvit), v podstatě můžete ovlivnit hru jen ve zlomových okamžicích. Takže ten Mortal Kombat by vypadal tak, že byste se čuměli na Raidena jak se pohybuje ke svému protivníkovi a už už se chystá na úder a najednou vám tam vyskočí možnosti, vy jednu zvolíte a pak se koukáte na Raidenovu pravačku, která si to míří k čelisti protivníka. Pak asi další minutu sledujete jak se ti dva snaží ze sebe udělat krvavej flek a zase: je tu nějaká nabídka, kde si něco vyberete a pak zase za vás hraje někdo jiný. Ne, tak takhle se ta hra nehraje. Přes Youtube se vážně hrát nedá. Ani Mortal Kombat, ani Heavy Rain. A co takhle Rebel Assault? Ten možná... taky ne.







zeal

4 komentáře:

  1. A ono v heavy rain jde ovlivnit hru v jiných okamžicích než zlomových?

    OdpovědětVymazat
  2. Jak moc ten vývoj jde ovlivnit, kolik větví vedoucích k různým koncům ta hra vůbec má, to bych asi musel dohrát několikrát, takže to ti nepovím, ale pokud tě zajímá, jestli se to vůbec nějak hraje, tak odpověď zní následovně:

    V průběhu záleží na tom, kam s postavičkou půjdeš. V tom obchoďáku záleží jakou uličkou se vydáš (postavičku ovládáš jako v každé druhé third person hře), protože v jedné jsou rozsypaný chipsy, v další je flaška, kterou toho zloděje můžeš praštit po hlavě. Záleží na výběru témat při rozhovorech, témata se už neopakují, oproti klasické adventuře a v soubojích, nebo v akčních pasážích, záleží prakticky na tom, jak rychle a přesně umíš mačkat tlačítka a točit páčkou, taky si vybíráš možnosti, kam ta postavička půjde, jak se zachová.

    A nakonec, určitě tam jde ovlivnit hru víc, než ve většině adventur. Ale zase ta hratelnost je postavená na něčem úplně jiným. V podstatě neustále máš plně v rukou ovlivnit ten další vývoj, než že bys čekal na cut scénu a pak se nějako rozhodl.

    OdpovědětVymazat
  3. A v hitmnanovi nezáleží na tom, kde necháš kde položenou mrtvolu, kde odhodíš zbraň, kdo jí najde, jakou cestou půjdeš... Chci tím jenom říct, že Heavy Rain není v žádném případě nic revolučního s milionem možností.

    OdpovědětVymazat
  4. No jasně, v tom to revoluční není.

    Revoluce je v tom, že jde o hru, která nabízí opravdu silný a především dospělácký zážitek. Ale samozřejmě to za revoluci považovat můžeš a taky nemusíš, záleží na tom, jak to každý vidí. Někomu jsou pokusy o dospělý obsah ve videohrách u levé, ehm, půlky a někdo na to vysloveně čekal, jako například já.

    OdpovědětVymazat