sobota 5. března 2011

Jaká cena je ta správná?

Z festivalu Cinema Mundi jsem si na chvilku skočil do Game. Podívat se, co bych si ten den byl býval mohl pořídit, kdybych si ovšem vzal víc peněz. Preowned konzolová sekce je moje oblíbená, ba nejoblíbenější ze všech regálů v obchodě a já se u ní zastavím vždy, ani jednou ji nevynechám.

Rozdíl mezi novou hrou a tou, která už byla owned, je jeden jediný - hra už byla fyzicky v jiném přístroji. Jinak je povrch disku čistý jako okno v kanceláři Billa Gatese - ještě před dodáním na prodejnu dodatečně vyčištěná přístrojem k tomu určeným. Není tedy důvod kupovat novou, když je preowned identická. Jediný důvod proč sáhnout hluboko do kapsy je snad jen koupě za účelem darování někomu, koho baví roztrhávat průhledné obaly.

Hry v tomto regále, hry určené hráčům, kteří nechtějí vyhazovat zbytečně víc, než je zdrávo, jsou v cenové relaci od 200 do zhruba 1000. Najdou se tam i levnější, ale to jsou vyloženě jen sporty a podobné "neprodávající se" žánry, a samozřejmě i dražší, které už je lepší si koupit s průhledným obalem, protože stovka navíc už v cenové hladině 1800-2000 nikoho nevytrhne.

Přemýšlím celkem o Borderlands za 390, ale tam ještě váhám, protože nerozehraných stříleček mám přece několik a kupovat teď hned další by asi nebyla dobrá investice - kdoví kdy bych se k těm Borderlands dostal. Pak mám poměrně dost spadeno na X-blades, už docela dlouho, a cena nechce klesnout z 690 níž. A přitom se začala prodávat snad ještě před Mass Effectem a Dragon Age, které oboje stihnuly klesnout z ceny 1500 na zhruba 200 Kč.

Osobně onu hranici "slečno, kupuji!" vidím kolem 250 Kč. K této sumě pomale klesá většina her, ovšem až příliš pomalu na můj vkus a přitom se za tu dobu na pulty obchodů dostane tolik her, tolik jich jde s cenou dolů, že si často říkám, proč jen ti prodejci nejdou s počáteční cenou níž. Je mi ale jasný, že prodejci jsou raději, když si málo lidí koupí předražené tituly, než kdyby si spousta lidí koupila levnou hru. Podivné.... ale prostě to tak je.

zeal

2 komentáře:

  1. "Není tedy důvod kupovat novou, když je preowned identická."
    orly?

    Aneb proc platit autorum, kdyz muzu zaplatit Game.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, máš recht, takhle akorát přijdou autoři her zkrátka (ještě víc, než za běžných podmínek). Já teda nekupuju hry jen v Game a jsem za ně ochotnej dávat víc. Jen když jsem zrovna v Game, tak jako "rozmazlený zákazník" mám tendence kupovat co nejlaciněji.

    OdpovědětVymazat