úterý 21. února 2012

Mass Effect 3

V nedělní odpoledne jsem si našel trošičku času na nejnovější PSN demo. Mass Effect 3.

Tahle série je všemi vyzdvihovaná jako jedna z těch, která má na to, aby se podle ní natočil dvousetmilionový film a vůbec se na ni, resp. na oba předchozí díly, pěje jen sláva a dost možná se už moc nezkoumá tedy o kolik jsou ostatní hry skutečně horší, jaké je to ve skutečnosti. Jestli jen tak náhodou nemá ten Mass Effect hratelnost na stejné úrovni jako ta lehce nadprůměrná koridorovka z Německa nebo jestli je originálnější vesmír v Mass Effectu nebo v seriálu Farscape.

A teď vychází už třetí díl, pravděpodobně závěrečný díl trilogie, a je zřejmé co bude následovat. Oslavná recenze bude střídat bouchající šampaňské a další tučný šek za dobře odvedenou práci od EA. Vždyť taky zaslouženě. Mass Effect trojka je opět hrou, která nevypadá úplně blbě, když ji souběžně pustíte na televizi v obchodě vedle efektního sci-fi fláku. A to dokonce ani ve chvíli, když skončí úvodní intro film a rozjíždí se herní část. Protože je to jedno a to samé. Pro nehráče je už teď Mass Effect 3 takovým lákadlem, že je úplně jedno, jestli ho herní kritici nakonec roztrhají... což se nestane a stát ani nemůže (pokud nechtějí skončit v herním byznysu)... Sázím dolar na to, že se stane to druhé, tedy že ho budou všichni do jednoho nosit na ramenou a s úsměvem od ucha k druhému mu spílat radostné ódy. Protože Mass Effect je ta epická série podobající se Star Treku, nebo Star Wars, a taková hra tu v herním průmyslu od konce století (tj. od posledního Wing Commandera) dost chyběla. Přehlížet chyby u téhle hry bude ale poměrně snadné, vždyť BioWare jsou tvůrci respektovaného (i když podle některých jedinců i docela nudného) Baldur's Gate.

Své dojmy z dema můžu shrnout do několika vět. V jedné větě bych napsal asi něco o tom, jak ti digitální herci mají strašnou animaci, a že jakýkoli filmeček s živými herci z počátku devadesátých let je mnohem působivější. Druhá věta by obsahovala můj nářek nad zbytečnou rozlehlostí scénáře - je to epické až až, až je mi to úplně jedno, kdo co a s jakými mimozemšťany na koho zaútočí. Ve třetí bych si zanadával nad tunelovostí; tohle je hra pro všechny - nedá se nikam spadnout, jediný směr je rovně. Ani samotné střílení nepatří mezi to nejlepší, a třeba takový Binary Domain ho má o dost lepší. Nicméně, vypadá to, že v téhle hře není nic vyloženě špatného, a pokud hrajete Mass Effect také kvůli příběhu, tohle zakončení je prostě "povinnost" a navíc je to Mass Effect 3.

Mass Effect 3!

zeal

2 komentáře:

  1. K Mass Effectu jsem se ještě nedostal a sám nevím proč se mi do něj nechce, ale možná ten über-pozitivní ohlas je právě tím důvodem. Možná nechci být zklamán a možná mě to láká jenom kvůli tomu, že je to údajně dobré. Third-person akce jsem nikdy nemusel. Gears of War rozehrávám potřetí, nejsem schopen jej dohrát do konce a to mám být špička v žánru. Mass Effect je možná skvělou sérií, ale taky možná hrou, kterou si nikdy nezahraji, protože mi není blízká.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně taky Mass Effect nějak nepřitahuje. Nevím čím to je. Má to všechny ty ingredience, které by na mě měly fungovat, ale z nějakého důvodu mi ta série není po chuti. Divné.

    OdpovědětVymazat