středa 28. března 2012

Špatné seriály

ALCATRAZ

Rád sleduju seriály. Obzvlášť ty seriály, ve kterých není nuda. A tak se nedá divit tomu, když jsem po čtvrtém dílu vzdal Alcatraz. To je seriál, ve kterém se 300 vězňů přesune v čase do přítomnosti, ne najednou, ale hezky po jednom - jeden díl, jeden alkatrazan -, aby se ukázal někde ve městě, někoho tam zastřelil; a potom ho vypátrá tým Sama Neilla a Huga z Lostu, kteří ho z nějakého super podivného důvodu zase vrátí do Alcatrazu, do té stejné cely, asi v naději, že se po naplnění vězení zase přesunou zpátky v čase a vězni si odsedí svůj trest, jimž jim byl vyměřen dle zákona. Je to záhada, proč tohle a tamto, a i když se pokaždé děje úplně to samé, přesto se tu najde nějaká vteřinka, jež posune děj zase dál - záhadné pozadí seriálu zesílí nebo naopak povolí. Děj absolutně nezáživný, a máte jistotu, že se v každém díle stane to samé. Naprosto to samé... S tím jak si seriál vymysleli se ani nic jiného stát nemůže, ledaže by ho najednou začal psát někdo jiný.

TERRA NOVA

O Terra Nova jsem napsal článek. Článek o tom, jak moc se mi líbil pilot. No aby ne. První dvojdíl byl naplněný akcí, zajímavým dějem, slušnými triky, načrtnutím interesantních dějových linek, načmáráním postav, jenž nebyly úplně jedno dimenzionální (otec rodiny jako vězeň a bývalý polda, šéf osady, kterého chtějí zabít). Terra Nova začala slibně, jak jen se to podařilo pouze malému množství seriálů. Nabídl toho tolik, že by to vystačilo na celovečerní film. Takhle parádní dobrodružství s dinosaury tu rozhodně nebylo od dob třetího Jurského parku. A pak se něco pokazilo. Ubylo dinosaurů, ne na jeden nebo dva díly, ale na několik dílů. Divák seriálu by se mohl zeptat, jestli tam náhodou už nespadnul ten meteorit, který míří k Zemi, zatímco lidé si staví ten nový hezký domov s pěkným názvem Terra Nova, protože lidé tam nenarazí na žádné prazvíře, na louce, dokonce ani v lese. Co ale bylo horší, dobrodružný seriál nahradila podívaná pro malé děti a důchodce. Hlavním postavám byl odebrán zdravý rozum, tón seriálu snížil (popř. mnohonásobně zvýšil) věkovou hranici divácké cílovky, což se v praxi vyznačovalo třeba i tím, že se po pilotním seriálu na dinosaury už nikdy nevystřelilo - prý na příkaz Stevena Spielberga - a nikdo v podstatě nebyl nikdy žádným pra ještěrem zraněn, a úplně nejhůř bylo, když jsme se dozvěděli, že i ti záporáci - Sixers (Tramtadadadá, Sixers!) - jsou vlastně hodní, jelikož jsou vydíráni zlými lidmi z budoucnosti. Tudíž nikde v dohledu žádní skuteční záporáci, žádní dinosauři, žádná společná interakce postav, která by byla jen trochu zábavná - totální nic v seriálu za rozpočet, o němž se po netu nesou opravdu zajímavé zvěsti, že ho někdo vytuneloval. To, že ho někdo podělal, je ale jisté.

THE CAPE

Nejsem si jistý, jestli sem tenhle seriál vůbec patří. Špatný je, ale je také zábavný. Je zábavný takovým tím způsobem, že člověk u něj čeká na tu zábavu, a když se mu jí nedostává, tak aktivně upozorňuje na chyby, nahlas komentuje, proč je to taková sračka, a ne zábava, jak si původně myslel. The Cape hlavně nedává smysl. Zápletka nemá hlavu ani patu z toho důvodu, že záporák Chess se tu poněkud vyšachuje ze hry - tím, že veřejně označil hlavního klaďase za Chesse, se zbavil možnosti používat svoji superhrdinskou identitu a tím se dostal seriál do pořádného průseru, jelikož Cape nemá tím pádem žádného pořádného protivníka, se kterým by bojoval. Jsou tu sice nějací gangsteři, ale - řekněme si to na rovinu - žádný z nich se prostě nedá brát natolik vážně, abysme byť jen na chvíli mohli uvěřit, že Cape by mohl přijít o svůj plášť. Za celou dobu tohoto seriálu jsem nepochopil, proč mu cirkusáci pomáhali, ani to, proč je policie nikdy nevypátrala, když bylo při loupežích zcela očividné, odkud ti bankovní lupiči přišli... i to, že se do cirkusového stanu s lupem vrátí. Zřejmě ještě uplyne pár pátků, než kompletně zapomenu na nezvykle dlouhé a psychologicky diskutabilní scény, v nichž Cape za oknem sledoval svého synka jak spí v posteli zíral na spícího synka v posteli s výrazem bývalého českého dirigenta nejmenovaného dětského orchestru. Celé to zachraňovala nádherná Summer Glau, kterážto je má oblíbenkyně. V posledních dílech se tu dělo něco opravdu velice podivného - v blízkosti Summer se objevovaly bílé dveře, zničehonic, možná z jiné dimenze... a já neměl ani tucha, co se to děje.

Tak, tentokrát nic co se týká her. Redaktoři z Bitmob.com se chystají zabít Playstation, tak jsem tím docela znechucen a protestuji proti takovým článkům formou offtopic článku.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat