pondělí 7. ledna 2013

Novej Gampejž

Gampejž je zpátky, hola hej. Ale vlastně ne, žádné hola hej, ani nic vzdáleně jen trošičku podobného. České pořady o hrách osobně nemusím, a ani jsem je nikdy nevyhledával - díval jsem se na ně jen pokud mi zkřížily cestu -, první díly GamePaž mi přesto v hlavě trošičku utkvěly. Určitě ne kvůli jejich špičkové kvalitě, to vážně ne. Ale asi zejména tím, že vůbec do takového pořadu, pořadu o videohrách, vůbec češi šli a tehdy už jen to stačilo, aby si program získal moji pozornost. Jak díly ubíhaly, začalo mi být jasné, že kvalita informací, či zábavy, anebo vůbec komba obojího není, a vlastně ani nikdy nebylo (a nebude) silnou stránkou pořadu Gempejž (že to takhle píšu, ono z nějakého důvodu když vidím GamePage, tak to čtu po česky). Na poslední díly jsem nekoukal, vlastně ani nevím, v jaký den tento pořad v televizi běžel. O zrušení GP jsem tu myslím psal a v témže článku jsem se i tuším rozepsal o tom, že ČT pořad neruší, ale pouze ho přesunuje na dobu, kdy bude fungovat nový kanál, ČT3 (?).

Tak a teď tomu moc nerozumím. Tenhle, níže vložený, "pilotní pořad" nového GP je podle Eurogameru jakousi ukázkou pro případné zájemce z jiných televizních stanic (?), či sponzory - což asi znamená, že by GP mohlo běžet jen online.


Dvě velké recenze, jedno preview (čili dlouhá novinka, ještě rozšířená o další informace) a novinky, jedna poznávací soutěž a na co se těší redaktoři pořadu. Toť shrnuto. Začíná se recenzí, dlouhou a informativní. Sedm minut je myslím až příliš dlouhá doba na popis hry, střílečky (!) dokonce. Far Cry 3 je možná hra plná vychytávek, ale poslouchat sedm minut hlas jednoho jediného redaktora je upřímně trochu nezáživné. Při sledování segmentu o GTA V jsem měl takový pocit, jako kdyby ho autor komentoval do vysílačky. Ve druhé recenzi se to zase zlepšilo, kdy se role komentování zhostil autor první recenze.

Co se mi nelíbí, to jak je hodnocení přehozeno z konce na začátek (to vypadá jako nápad, za který autoři v putyce zaplatili celý dolar). Dále je tu z neznámého důvodu prezentováno i hodnocení jiných webů a pořadů, a to na mě působí jako kdyby tvůrci GP svému pořadu moc nevěřili: "tak tam dáme hodnocení lepších webů a pořadů, než je ten náš, a třeba se jednou dostaneme na jejich úroveň" - v tomto smyslu. Nevysílá se "ze studia" a tím pádem mám pocit, jako kdybych se díval na video od fanoušků, kteří si něco jako studio nemohou dovolit. Komentování recenzí je ale profesionální, tudíž bych si myslel, že jde o velmi schopné fandy.

Co mi tam chybí, je nějaké to osvěžení, nápad a "něco", co by mě přinutilo se podívat i na druhý díl. Taky by neškodilo více recenzí, spíše kratších, nějaká ta analýza nebo něco zajímavého, také aspoň občas s kamerou ukázat studio (klidně i obývák), kde by nám redaktoři něco hezkého pověděli a také něco představili (jen né žádnou celebritu, která jakože "tráví" volný čas hraním her). Je toho spousta, co se dalo dělat, tento nový GP však jede po ohraničené asfaltové cestičce, kde nehrozí srážka s velkým vozidlem, ani s pedestrianem za padesát bodů. Pokud bych byl fanouškem GamPejče, rozhodně bych se začal obávat toho, zda ještě někdy uvidíme další díl...

zeal

6 komentářů:

  1. První věta posledního odstavce to přesně vystihuje. Není to špatné, ale je to pouze adekvátní. A pokud se na sociálních sítích nebude dvojka šířit s nadšenými výkřiky všech, tak asi nebudu mít důvod si ji vůbec pouštět.

    Jestli si tvůrčí tým šetří nějaká esa v rukávu tak super, ale než se k nim dostane, tak jsem už ztratil zájem. Ale nechám se rád překvapit.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě se to líbí. Ondra Broukal to podle mě dělá dobře, je to jeden z lidí, který opravdu umí dělat ty videorecenze. Nevim jak pro lidi, kteří už dávno předtím znají všechny ty informace o hrách, ale pro mě je to přínos, protože já už hry tolik nesleduju, takže se i dost dozvim. Když se dívám na videorecenze na games, tak ty mi toho tolik nedaj. Jediný co se mi tady na gamepage nelíbilo byl ten vstup Mawalda, nebo jak se jmenuje? To mi přišlo, jako že tam ani nepatří. Jinak bych se díval i do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  3. Ondra Broukal je rozhodně průkopníkem v oblasti videorecenzí (alespoň tak ho vnímám já) a na jeho práci je to znát. Ale jak jsi zmínil, nový GP má několik neduhů. Hodnocení na začátku recenze působí přinejmenším zvláštně a jak napsal Robotron3, Jardův vstup byl dost mimo mísu.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten vstup Mowalda mi tam taky připadal dosti křečovitě namontovaný, technicky méně kvalitní než zbytek pořadu - nemluvě o tom, že to tam nepatřilo -, jako když někdo posílá do pořadu otázku přes Youtube. :)

    Robotron3: Takhle, ty dvě recenze jsou opravdu solidní, ale já dopředu čekal, že se bude GamePáge snažit o to, abych byl stálým divákem, čili že mi nabídne víc, než dvě velmi solidní recenze (ač ta na Far Cry byla natáhnuta na skřipci, až to muselo tu hru bolet).

    OdpovědětVymazat
  5. Však a proč ne? Pokud Gamepage nabídne především ty opravdu kvalitní videorecenze, tak se rád podívám :) Ono zas tolik kvalitního videomateriálu na webu není (česky). A když k tomu přibude nějaká zajímavá reportáž, rozhovor, držim jim palce :)

    OdpovědětVymazat
  6. Co se týče recenzí, tak mi přijde jako rozumná délka 3 a půl minuty, max 4, což je třeba klasická délka rádiové písničky - asi moc dobře vědí, proč nehrát déle. :) Na pořad o dvaceti minutách mi přijdou dvě recenze jako sakra málo a to se mi ještě navíc ta lego hra na motivy Pána prstenů fakt děsivě nelíbí. Novinky byly myslím v pořádku. Ale něco tomu chybělo. Mohli tam třeba hrát karty, pokaždý by se po novinkách vrátil kameraman pro update a divák tak mohl po délku pořadu čekat na konci jakousi pointu, vítěze, takové vyvrcholení Gampáže, či jak to říct. Něco, co by diváka ukotvilo u obrazovky po celou dýlku pořadu.

    OdpovědětVymazat