středa 9. ledna 2013

Zánik konzolí nebude


Původně jsem to chtěl nazvat: Umírají konzole? Pak jsem si ale řekl, že to zní blbě. I když... některé fakticky umírají na červené a žluté světlo (RROD, YLOD). Takže ten článeček...

Občas zahlédnu na internetu článek oznamující smrt, chcete-li zánik konzolí. Aha, říkám si, to bude nějaký zábavný článek s pointou: Nic nebude, konzole jsou nejlepší. Pak na něj kliknu a vidím, že autor myslí svůj názor o smrti zařízení o rozměrech 32, 10 a 27 cm zcela vážně. A takovéhle články vycházejí už nějaký čas. Asi od doby, kdy se majetek Applu ztrojnásobil a Steve Jobs navždy opustil firmu, která zaplavila svět levnými neskutečně drahými, a také neskutečně stylovými, telefony a tablety.

Zánik kvůli iPhone a iPadům

Pan Blake Snow ze CNN vidí důvod konce konzolí následovně: "Gamers must go to the living room, wait for the console to power on, load the game from the main menu, wait for it to boot. It's much slower than tapping an icon on the smartphone you already carry in your pocket."

Hráči se jakože musí dobelhat do obýváku, což vyžaduje fyzickou činnost. Než se konzole nabootuje, hráčovu tvář zaplaví stékající kaluž potu - vysoká spotřeba kapesníků je při tom nevyhnutelná. Pak se hra musí spustit z hlavního menu - pro některé je to děsivá noční můra, ze které můžou hráči dostat lehký infarkt. Následuje čekání než se nabootuje hra. Což je podobný proces jako při bootování konzole. Redaktor CNN potvrzuje, že je to mnohem pomalejší, než když zmáčknete ikonku na vašem smartphonu ve vaší kapse.

Musím oponovat. Pan Blake zapomněl na důležitou věc, a to, že se mobil musí nejdříve vyndat z kapsy. Pak se musí telefon odblokovat. Poté musíte hru najít, a to mezi stovkami aplikací není vůbec snadné, nemáte-li odkaz na úvodní ploše. Čekáte, než se hra nabootuje - což je krok, který následuje samotné spuštění. Tak to vidíte. Jediný snad dobrý argument je ten, že se kvůli hraní na konzoli musíte se svým špekatým tělem dobelhat do obýváku, protože obývák může být pro někoho "na druhé straně domu", "na druhé straně města", či v extrémním případě "na druhé straně republiky". 

Chris Kohler z Wired tvrdí toto: "Angry Birds is becoming more attractive than Mario."

A já s ním souhlasím. Jen doplním, že to není na úkor hráčského jádra hrajícího na konzolích a PC.

Ben Cousins se v článku pro Kotaku rozepsal o smrti konzolí dokonce ve více článcích a jeho argumenty jsou: "Consoles like Xboxes, PlayStations & the Wii U are sold at a loss." 
Od roku 2010 se PS3 prodává se ziskem. O X-360 bych si tipnul to samé. Wii U je zcela nová konzole a jako taková se ještě chvíli bude prodávat se ztrátou, z dlouhodobého hlediska se to ale těmto společnostem vyplácí.

 
Ben Cousins dále tvrdí: "Eighteen months ago our research, at my mobile gaming company, told us that 50% of console owners also owned a smartphone." 

To znamená přesně co? Já myslím, že to znamená hlavně jednu věc - že hráči mají potřebu si zavolat. Že jde o smartphone, dnes se pomalu ani nedá koupit jiný telefon, než s předponou smart. Ach.

Další argument: "Mobile developers and publishers are starting to target these "mainstream console gamers" aggressively. I work for a mobile publisher just slightly smaller than EA, and we are targeting them aggressively."

A má být? Že tvůrci harmonik targetují agresivně Dj-e automaticky neznamená, že Dj zahodí dj-ský pult a půjde si místo něj koupit harmoniku.

Cena her 

Asi jediný zajímavější argument je vysoká cena her. A to je natolik zajímavý argument, že dokonce i na konzolích se s tím něco dělá. Playstation značka už nějakou tu dobu nabízí hráčům velmi levné hry v rámci herní nabídky zvané Minis. Na X-360 jsou nabízeny indie hry, taktéž za velmi nízké ceny. Na konzolích je dokonce možné hrát zadarmo, herní model se nazývá free-to-play (ač se dá velmi polemizovat, zda je tento model dokonalý). Slevové akce jsou rovněž k dispozici...


Ben Cousins (výše na obrázku) je mimochodem šéf herního studia zaměřující se na mobilní hry. Divíte se mu, že píše takové články? Vůbec většina těchto "novinek" o smrti konzolí je velmi pravděpodobně napsána lidmi, kteří si konec konzolí přejí, protože jim to hraje do karet.

zeal

2 komentáře:

  1. Copak nevíš jak to chodí? Ty lidi jsou jak děti. Začnou pracovat v jednom oboru, a ten je najednou nejlepší a jediný, co má budoucnost :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pozoruju to delší dobu, tak jsem konečně ohledně toho utrousil článek. :)

    OdpovědětVymazat