středa 22. května 2013

Ein Xbox um sie alle zu knechten

Microsoft nám odprezentoval svůj nový Xbox, kterého pojmenoval jako Xbox One, což hned způsobilo slušné zmatení všech na Twitter tweetujících osob. Nakonec to vyústilo v pochopení, že vlastně eks-box-uan má cosi zvučného do sebe a dá se vyslovovat vlastně lépe, než eks-box-thrí-sixtý. Pak se to rozjelo! Na začátek pan přednášející ukázal nové funkce, přepínání z her na tévé a internet, to vše v reálném a vlastně rekordním čase, s jen malou časovou prodlevou. To samozřejmě leckoho nahlodalo, že by za kulisami mohl být někdo u klávesnice, kdo to přepíná a ne iks-box poslouchající vše, co mu do jeho citlivého mikrofónu přistane. Tomuhle byla věnována dobrá půlhodina. Iks-box má zvládat to samé, co televizní ovladač a set top box, a podle Microsoftu je to  raketová věda (jejich vlastní slova).



Jak jsem poznamenal na svůj vlastní Twítr, design konzole je kapku retro, a to jsem nebyl ani trochu originální, protože to samé říkali i ostatní. Videopřehrávač má podobné parametry, ozývalo se z twítru. Design vypadá, jako kdyby ho navrhli v osmdesátých letech a určitě ne pro herní konzoli. Mám z toho pocit, jako kdyby Microsoft kašlal na videoherního fanouška a prostě mířil na cílovku složenou z američanů, kteří slyšeli o Call of Duty, dívají se na basketball a rugby, a spíš než herní konzoli chtějí něco neutrálního do obýváku, co by jim přehrávalo televizi bez té dřiny mačkat dálkový ovladač. Je to nejhorší konzolový design všech dob? Dost možná ne. Ten nejnudnější, pravděpodobně ano.

Překvapivě největší zklamání z konference: Žádné hry! Nintendo a Sony na svých konferencích sice neukázaly konzoli, ale her, těch měly větší než slušnou nadílku. MS se na hry pro jistotu vykašlal úplně a předvedl víceméně jen to, že Xbox One funguje jako set top box. Mám trochu problém pochopit, na koho vlastně míří. Na majitele televizí? Na hráče zcela jistě ne.

Aby to bylo fér: Byly ukázány renderované filmečky z Forzy, FIFA, Quantum Break, což je prý ale TV seriál, Madden a Call of Duty: Ghosts. Spíše ale jsem si u toho natáčel svůj neviditelný plnovous, jak podivně všechna ta videa působila. FIFA a Madden vypadala jen o ždibek lépe, než ta, která jsou na současných konzolích a vlastně teď ani nevím, jestli bylo ukázáno něco ze hry, anebo zda to byly jen filmečky sportovců běhajících sem a tam, ale nic ze hry jako takové. Quantum Break měl ohromující grafiku do té chvíle, než se přišlo na to, že jde o živě hraný (!) televizní seriál. Ta herní složka pak už byla jasně rozpoznatelná, grafikou to smrdělo, až až. Call of Duty předvedlo, jak špinavé ruce budou mít vojáci Spojených států, špínu za nehtama bude mít i ten, do kterého byste to neřekli. A pak se začali tvůrci chlubit, že při přiblížení se k rybičkám se rybičky rozprchnou, jak se polekají vašich huňatých nemytých ruk. Call of Duty už teď je kontroverzní, tím, že bude v nebezpečí krom lidí i pejsek, ke kterému hráči přilnou a v závěru ho půjdou se slzami v očích pomstít, protože za to bude jistě achievement, který zaznamená Kinect nově rozpoznávající emoce hráčů.

Microsoft má možná nějaký trumf v rukávu, ale zatím nevím, jaký to bude, který mě jen trochu navnadí na koupi.

Už teď ale existuje řada důvodů proti:

1. Půjčíte-li kamarádovi hru, ten při jejím vložení do iks-box-uan obdrží hlášku, že hru musí zaplatit a po této transakci se ještě k tomu vám hra odinstaluje z vašeho iks-box-uan, protože ve světě, ve kterém žije Microsoft, půjčit znamená prodat. Velice smutné.

2. Na konzoli nepůjdou hrát hry z X-360.

3. Indie developeři budou mít na nové konzoli útrum.

4. Musíte být online, aby set top box fungoval. Při spadnutí linky prý nehrozí, že by se iksko zapauzovalo až do doby, než zase internet naběhne, ale připojeni být musíte, zatím není jasné kolikrát za minutu, hodinu, den se bude iksko připojovat ke své centrále.

Celkově šlo o velmi podivnou konferenci, jejímž účelem mělo být zatnout tipec všem spekulacím. Povedlo se, ale za tu cenu, že už teď se spousta Xbox fanatiků hlásá ke značce Playstation. Mimochodem Sony narostla cena akcií o devět procent, což asi nepotěšilo Billa Gatese, ani Majora Nelsona.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat