čtvrtek 20. června 2013

Komentář: Konzoli s DRM bych si nekoupil


Je mi celkově jedno, jestli firma vyloženě kašle na své zákazníky, a jejich přání, a předvádí to třeba tak, že ke každé konzoli přibalí kameru, která musí být neustále zapnutá. Nakonec proč ne, je to Kinect a vypnutý by byl k ničemu - bez nutnosti být připojený k netu stejně žádné videozáznamy neodesílá "ven". Co mi ale jedno není, je DRM u her. To používá např. Steam, kde se to ještě jakžtakž dá vydržet - a já stejně na Steamu hraji jen svátečně. U konzole by tomu ale tak nebylo, co se týče frekvence hraní, a tam by mi to teda opravdu vadilo.

Vadilo by mi, kdybych si pořídil hru a pak zjistil, že za ni musím znovu zaplatit, i když není nová, alébrž takzvaně použitá. Ještě do včerejšího dne Microsoft ztrácel své zákazníky, kteří emigrovali na konkurenční konzoli, dle mnoha statistik. Microsoft chtěl, aby hráči platili velké sumy i za použité hry, což je z hlediska zdravého rozumu nesmysl a také velká nehoráznost vůči zákazníkům.

Za další, všichni mají ze zákona právo na odprodání her, které si zakoupili, a to nejen krabičkových, ale i digitálních. S konzolí od Microsoftu by to kvůli DRM nebylo možné - otázka ovšem je, zda-li by to bylo od Microsoftu protizákonné. Prodat hru byste mohli, ale ten, kdo by si ji koupil, by ji už díky politice DRM nerozjel.

Poté, co Cliff Bleszinski "do krve" obhajoval DRM na novém Xboxu, přičemž uváděl důvody jako vysoký rozpočet a také to, že bez této DRM nebude možné dělat velké hry, vypadá teď Cliff Bleszinski jako lhář? A jak teď vypadá po E3 v současnosti hráči nenáviděný Microsoft?

Bez ohledu na to, jak MS teď vypadá, to, že pod tíhou událostí posledních dní zrušil vlastně to, na čem chtěl v této generaci stavět, jde o krok, který se do budoucna postará o to, aby konzole od MS měla šanci na trhu obstát. Holt, aroganci velkých firem hráči trestají a jestli nezapomínají, to uvidíme v následujících měsících.

zeal

4 komentáře:

  1. Dyť ale MS řekl, že žádné poplatky za bazarovky chtít nebude po nikom - zákaznících, prodejích ani vydavatelích. To řekli oficiálně.

    A btw. v čem přesně je lepší Steam, kromě té povinnosti checknout se jednou za den? Nemůžeš tam hru nikomu půjčit (což jsi podle původních plánů na Xbox One mohl), nemůžeš ji prodat, nemůžeš s tím dělat vůbec nic, je jen tvoje na tvém accountu.

    A jak to vlastně funguje s tím prodáváním digitálních licencí, když to teda nařídila EU? Opravdu to fakt funguje tak, že můžu třeba Batman: Arkham City co mám na Steamu jen tak někomu prodat? A jak to udělám, když tam nikde nevidím tlačítko "Resell"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, MS nejdříve tvrdil, že bude chtít za aktivaci použitých her platit, pak se opravil, že ten poplatek bude nižší, pak ho zrušil (?), za předpokladu, že člověk sdílel s deseti rodinnými příslušníky, ale myslím, že ho úplně nezrušil, pokud jsi chtěl hru prodat někomu, kdo není na tvém seznamu po dobu 30 dnů. Nebo ani tohle už neplatilo těsně před tím, než MS DRM zrušil úplně?

      Ohledně prodávání digitálních her nemám tušení, jak to má správně fungovat. Jestli nakonec není jediná varianta, jak něco na Steamu prodat, prostě dát Valve k soudu, což ale zní dost absurdně. Teď bude prý na Steamu možnost hry půjčovat, tak třeba je to pro Valve jakýsi přijatelný kompromis, který uživatelům umožní hru někomu natrvalo půjčit, resp. prodat?

      Vymazat
    2. Nějaký poplatek tam ze začátku byl (teď ale nevím jestli ofiko, nebo to byly jen spekulace), ale pak ho definitivně zrušili, oficiálně.

      Steam - jo, něco se našelo v těch zdrojových kódech, ale zatím to tam není, bůh ví kdy to bude a jak to bude fungovat. Pořád se tam ale mluví o půjčování, ne prodávání.

      Vymazat
  2. Tohle je další důvod proč nejsem nijak nadšený z digitální distribuce - že je v tom docela nepořádek ohledně toho, co "majitel" zakoupené hry může a co už ne. Může si vypálit digitální hru na disk a ten pak někomu půjčit? Může (podle Euly Steamu) půjčovat svůj účet někomu dalšímu? Apod.

    Mimochodem tohle jsem našel při googlování, a nadšení opadlo až když vyšlo najevo, že by to byl Steam, kdo by půjčoval hry. Po téměř pěti letech to nebylo uvedeno v činnost, takže se dá říct, že to ve Valve neviděli jako výhodnou službu.

    http://www.hrej.cz/novinky/2009/10/29/pujcovani-her-pres-steam-17287/

    OdpovědětVymazat