úterý 17. ledna 2012

Mobily vs handheldy


V poslední době se na různých herních (většinou zahraničních, ale začíná se to pomalu objevovat i na těch českých) serverech objevují v článcích podivné nesmysly, až mám silné podezření, že ony články píšou lidé, kteří se k tomu teprve čerstvě nachomýtli. No, to je vlastně nejvíce pravděpodobné, protože jinak se to snad ani vysvětlit nedá.

Playstation VITA má prý soupeřit s chytrými telefony!

Takové články na internetu existují. A velmi pravděpodobně je píšou lidé, kteří sbírají po internetu různé informace, shromažďují je v hlavě, aniž by je jakkoli analyzovaly, a až když jsou k tomu vyzváni, bez rozmyslu napíšou do toho svého nového článku, že VITA to bude mít těžké, protože mobilních zařízení je víc a hry na nich stojí jen dolar. Už je ale nenapadne, že by hráči pasoucí po VITě a hráči telefonních her mohli mít zcela jiné preference. A je velice podivné, proč je to nenapadne, když je to tak zřejmé. Jde o odlišné části herního trhu. Přece Facebookové a Flashové hry také rozhodně nekonkurují těm klasickým AAA (nebo také: skutečným) hrám. Ti stejní žurnálisté tohle (snad) vědí, tak jak je možné, že když dojde na handheldy, tak najednou Facebook a AAA je to samé?

Mám pocit, že takovéhle nesmysly vznikají nejprve u herních redaktorů, kteří o handheldech nic neví, nevlastní je a z nějakého důvodu je předem zatracují. A pak se takové žvásty rozšiřují, protože zbytek herních pisálků se bojí používat svoji vlastní hlavu a hlavně: TAMTEN z Game Informeru to tvrdí, takže je to dvousetprocentní pravda. Nemůžeme se pak divit, že ze stokrát opakované lži se následně stává taková ta pravda, o které většina ani na chvíli nezapochybuje.

zeal

4 komentáře:

  1. To spis tablety jsou konkurenci pro handheldy nez mobily. A tablety skutecne jsou. Podivej se, jak bude vypadat ted iPad 3, co vychazi v breznu, to je i oproti PS Vita slusny delo. Dobry a pomerne velky hry se taky na iOS (Androidech) rozjizdi a stoji do tech 5ti dolaru. Jediny, co zatim je problem je ovladani, v tom maji handheldy navrch a maji porad smysl. Az ale bude na trhu display, ktery dokaze menit povrch (vytvori provizorni tlacitka - o tom uz se fakt uvazuje) pak handheldy definitivne skonci, protoze budou k nicemu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud to má být ten display, o kterém mluvil nedávno Čočík ve Figt clubu, tak ten nás čeká možná za pár let.

    A to ovládání je zcela zásadní. Matlání prstem je OK, ale VITA má díky tlačítkům a analogům jednoznačnou výhodu.

    Má na mysli samozřejmě u AAA, u jednoduchostí matlání samozřejmě plně dostačuje...

    OdpovědětVymazat
  3. Robotron: Oproti Vita slušný dělo?? Možná tak v rozměrech, a právě i ta velikost znemožňuje, aby v dohledný době mohl iPad handheldům konkurovat. IPad rozhodně není zařízení, který vytáhnu na zastávce z kapsy a hraju. Konkurence notebookovému hraní ano, ale handheldům určitě ne.

    Pak je tu ten problém s ovládáním, na kterém se asi všichni shodneme. Stejně ale ani kdyby zmenšili iPad a dali na něj nějaká gumová tlačítka, tak je tu zase problém s hrami, resp. s cílovkou. Nikdo si nekupuje tablet primárně na hraní a výrobci her to ví, a taky se tomu přizpůsobují. Na tahleta zařízení nebudou, minimálně ne v dohledné době, vycházet hry, které se vytváří pro velké konzole, resp. pro Vitu. Ono by se to ani tvůrcům nevyplatilo, jelikož cílovka o takové, "hardcore" plnohodnotné, hry nestojí.

    OdpovědětVymazat
  4. Njn, kdyz ja v tramvaji ani na zastavce s handheldem nikdy nehraju, max. miny, sudoku a sachy na mobilu, pro vetsi hry, i kdyz na mensim zarizeni, na to musim mit klid a hrat bud doma, nebo kam si to donesu, ale nekde venku, kdyz na neco cekam, to vubec.

    OdpovědětVymazat