čtvrtek 1. března 2012

Fortress jako předobraz Half Life 2

Včera jsem se podíval na Fortress, což je sci-fi z počátku 90. let, kterou režíroval kultovní režisér Stuart Gordon. Při sledování jsem si několikrát řekl, že zrovna tohleto mi něco hodně připomíná a pak jsem si vzpomněl. Tohle přece bylo v Half Life 2.

Konkrétně scéna, kde Christophera Lamberta přivezou do né úplně super technicky pokročilého vězení a on spolu s ostatními kriminálníky kráčí chodbou obklopenou bachaři, je totožná se začátkem HL 2. Šéf vězení vítá vězně z dobře viditelné obrazovky a ujišťuje je, že s nimi naloží užitečným způsobem. Nejen tohle má ale Half Life 2 společné. Bachaři, resp. v HL 2 mimozemšťané, ve Fortress bio-roboti, jsou docela podobní. Hláška "Rise and shine" tu zazní, stejně jako v úvodu Half Life 2. A ten počítač s ženským hlasem Zed a jeho pojízdné robotické kamery silně připomínají Half Life 2: Portal.

Originální nápady se nerodí jen tak a někdy je prostě jednodušší převzít něco odjinud a snažit se to trošičku zamaskovat (ten úvod se moc zamaskovat nepovedlo), než několik hodin mučit váš mozek a neustále mu domlouvat, aby jel konečně na plný výkon.


zeal

3 komentáře:

  1. Dobrý postřeh. S tím přebíráním nápadů je to běžná věc, takhle funguje vývoj lidstva od samého počátku. Nic ve své podstatě není originální, ale vychází již z něčeho, co už bylo vytvořeno.

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.oldgames.sk/gallery.php?gallery=1057&image=24058

    Kdepak je asi konec nitě? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Michal: Souhlasím, teď jak si to čtu znovu, přijde mi, že jsem to napsal trochu nešikovně. Mimochodem, v pokračování je ta podoba mezi ZED a GlaDos ještě více zjevná.

    Zitron: No páni, tak tady u toho obrázku z Perihelionu je to úplně jasné! :)

    OdpovědětVymazat