neděle 31. března 2013

Bioshock 8


Přece jen ho ještě nemám dohraný, tak jen opravdu kratičce k poslednímu Bioshocku. Úplný nářez je prozatimní hodnocení mého nekritického já a jelikož jsem se k němu už trošku obsáhleji vyjádřil na vedlejším blogu, tak doplním opravdu jen pár dodatků a pak to ještě možná celé shrnu ve článku trefně nazvaném Po Bioshocku.

Dokážu si představit, že herní tvůrci v budoucnu půjdou podobným směrem, jaký razí Bioshock. Razí cestu, jejímž mottem není hráči nabídnout náhodný svět, náhodné nepřátele, ani náhodný děj. Také nenabízí náhodné množství kilometrů pěší chůze. Náhodné úrovně, jako hangár, už vůbec ne. Jde cestou Undyingu, snad i Realms of the Haunting, Zorku a dalších vyšlapávačů, bez nichž by autoři Bioshocku neměli na čem stavět.

Je to sice jen střílečka, ale střílečka, která se snaží být něčím víc a právě ona snaha je na Bioshocku ze všeho to nejzajímavější.

Nabízí filmový zážitek a baví právě v těch chvílích, které jsou této formě nejblíže. Snad i proto jsou bitevní místnůstky a dvorečky nacpané jen těmi nejzajímavějšími zloduchy, aby se nevytratila iluze, že je hráč v popředí toho všeho, a že je tu děj. A tak se tu neustále něco děje, jelikož dva strážci ozbrojení až po zuby v záchodové kabince vyskakující na vás, když si zrovna rozepínáte kalhoty se dá klasifikovat jako děj, naproti takovému pobíhání po krajině a hledání, do čeho byste tedy mohli píchnout.. což ve filmu k vidění zase tak časté není.

Jsou tu omezení a není jich málo. Neviditelné stěny, němé postavy, teleportující se parťačka, kterou nemůžete zastřelit, když vás zrovna blokuje a nemožnost se svobodně rozhodnout. To poslední tedy není chyba jako taková - přeci jen žánrově je to střílečka -, ale v pár momentech to zamrzí, že nejde udělat víc, než zmáčknout "continue", v lepším případě možnost A nebo B.

Bioshock je jako zfilmovaná deskovka. Jako každá, i tato, ač prohlašující přímo v názvu hry pravý opak, má omezený počet políček na hrací ploše, zato ale brilantně nakreslených, naplněných unikátním obsahem od prvního až do toho úplně posledního políčka, a díky tomuto na 10 bodů z 10 dosahuje nejlepšího poměru čas/zábava.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat