středa 21. září 2011

Silent Hill HD kolekce předabována?

Nic nenaštve pravověrného fanouška víc, než předělaný originál v Lucasovském stylu. U Silent Hillu 2 a 3 (dílů, které se objevují v nové HD kolekci) dochází k předělání na místech, kde to bude fandy bolet nejvíce - hlasy všech přítomných byly předabovány! Nevím jak moc u trojky, ale u druhého dílu se vyloženě stavělo na výkonech hlavní dvojice, Jamese a Mary. Bez původních hlasů Guye Cihiho a Monicy Taylor Horgan bude druhý díl jiná hra, a to zcela bez přehánění.

Důvod, proč Konami dalo rozkaz k předabování, je přitom záhadný. Jejich stanovisko je, že původní herci nedali k použití svých hlasů v HD kolekci souhlas. Pak ale zároveň Konami tvrdí, že má na původní hlasy nárok, protože hercům zaplatili jednorázově. To se ale jaksi vymyká tomu, že nakonec HD kolekce obdrží zbrusu nový dabing. Chápe to někdo?

Po chvíli pátrání jsem zjistil, jak to ve skutečnosti je. Konami přece jen na původní hlasy nemá vlastnická práva, protože ve smlouvě stálo, že se práva na použití týkají jen prvního vydání. Na další rereleasy a porty na jiné platformy neměla Konami právo. Původním hercům tak dluží nějakou částku, kterou si teď zřejmě nemůže nikdo z vedení Konami dovolit vydat z firemního trezoru. Aby to ale zahráli nějak do autu, rozhodli se pro tvorbu nového dabingu. A aby pro to existoval nějaký rozumný důvod, na konferenci režisérka nového dabingu ten původní co nejvíce, a opravdu na úrovni, poplivala! Zřejmě aby všichni v Konami mohli dobře spát.




Šok. Ale ten pravý šok se dostavuje, teprve až když se podíváte na následující video, kde známé postavy vedle sebe namlouvají původní "neherci" (dle videa nahoře) a nová profesionální herecká elita v čele s Mary Elizabeth McGlynn. Tohle je opravdu naprostá hrůza a hřebík do rakve jakýmkoliv vyhlídkám na pořízení HD kolekce pro konzoli nové generace. Kdo by si chtěl koupit Silent Hill 2 a 3 s takovými příšernými hlasy, to vážně netuším... snad nějaký konzumní hráč, kterému je kvalita dabingu naprosto ukradená.




Další věc. Původní herce v téhle záležitosti nemůže nikdo obviňovat. Krom toho, že Guy Cihi se snažil situaci okolo peněz za dabing vyřešit dlouho před ohlášením HD kolekce, koncem srpna se pokusil znovu zkontaktovat Konami, aby jim sdělil, že s ohledem na fanoušky za svůj výkon nechce žádné další peníze, tedy, že souhlasí s uveřejněním svého hlasu na nové HD kolekci zcela zdarma. K němu se přidali i další herci. Z Konami se ale nikdo neozval nazpět.

Prozatím?

HD kolekce měla vyjít teď v září. Došlo ale k odsunutí data vydání na neurčito. Dojde k tomu ohlášení, ve které všichni doufáme? Musí. Jedině tak si Konami proti sobě nepoštve hardcore fanoušky největšího herního hardcore horroru všech dob.

zeal

3 komentáře:

  1. Prosim sundat si klapky z usi a snazit se slyset, ne jen to, ze jsme zvykli na hlasy, ktere zname. Ten novy dabing je nezpochybnitelne lepsi, hlasy jsou profesionalnejsi, lip se k danym postavam hodi. Neznam pozadi sporu o dabery, ale vubec bych se nedivil tomu, ze hra je predabovana kvalitnejsimi hlasy, protoze jim k te hre vic sedi.

    OdpovědětVymazat
  2. Jednoznačně preferuji originál, předabované je to příliš takové okatě profesionálně strojené, původní je víc lidské. K čemu je mi nějaká nová kvalita?

    OdpovědětVymazat