středa 28. srpna 2013

Jak psát a jak nepsat herní novinky II


Když mám potřebu zjistit si herní novinky, chci se dostat k informacím co nejrychleji, ale jen k těm, které za to stojí. Proto jsem rád za stránky, které novinky na čtenáře nechrlí a nabízí je např. formou stručného článku, jakýsi výčet toho nejdůležitějšího za uplynulý den/týden. Tuším, že takhle to dělala v minulosti jen jedna česká herní stránka (možná dvě). Je velmi nepřehledné, když jsou novinky propletené s ostatními články. Na některých webech to ani jinak nejde - novinky tam tvoří hlavní obsah. Bylo by fajn, kdyby herní stránky od chrlení novinek na nebohého čtenáře pomalu, ale jistě, ustupovaly, protože stejně je z těch deseti novinek často jen jedna důležitá, a to ještě když se poštěstí.

Dále... přímo mi to nevadí, ale myslím si, že do novinek nepatří vlastní názor. Novinka je od toho, aby se čtenář dozvěděl přesnou informaci, nijak přizdobenou, ani okomentovanou tak, aby čtenáři redaktor vtloukl do hlavy, že je to dobře anebo že je to totální průšvih. Nepůsobí to profesionálním dojmem, to jednak, a zadruhé to odrazuje od dalšího čtení - navíc trvá déle, než se čtenář dozví onu hlavní informaci. Když už se k tomu či onomu chce redaktor vyjádřit, ať už z jakéhokoli důvodu, tak by to měl učinit nejlépe v nějaké oddělené speciální kolonce pod textem novinky.

U novinky by měl být uveden zdroj, nejlépe ještě nad textem novinky, ale i vedle něj, klidně i pod ním, avšak čtenář by neměl být nucen kvůli pouhému zdroji na novinku klikat.

Hrej.cz

Ze špatného úhlu řečeno: Z titulků jde cítit, že se nesnaží zaujmout. Něco zásadního jim chybí.
Z dobrého úhlu řečeno: Titulky se snaží působit sympaticky, nikoli agresivně.

Sledujte něco
Jaké tituly mají oživit něco
Mrkněte se na něco v něčem
Sledujte něco
Něco dostane něco
Vychází něco
S něčím pomůže někdo
Něco opět neúspěšné
Někdo chystá něco
Něco dorazí asi někdy
Poslední něco je tady
Jak na někoho působí něco
Někdo otevřel něco
Něco bude odhaleno někdy
Něco přinese mnoho výbuchů

Bonusweb

Ze špatného úhlu řečeno: Tak nějak mi to připomíná titulky na úvodní stránce Blesku.
Z dobrého úhlu řečeno: Zaujmou, dovolíte-li to.

Něco slibuje zásadní něco, vyjde někdy
Někdo o něčem: Orientace na někoho nám pomohla
Někdo s někým aneb něco o sobě dává opět vědět
Něco nebo něco? Nové něco stírá hranice
Fascinující něco v něčem
Návrat něčeho nabídne neklasické něco
Nové něco k něčemu je jako něco z něčeho
Velkolepé něco odhalilo něco k něčemu. Přinese nové něco
Něco odhaluje krušné něco někoho
Záběry z něčeho od autorů něčeho
V něčem půjde vracet něco
Někdo drsně nahání někoho v něčem

zeal

5 komentářů:

  1. Ohohó, dovolím si nesouhlasit s tím, že do novinek nepatří vlastní názor. Jasně, nemusí tam patřit, ať si tam ten názor nějaký web klidně nedává, ale k čemu to pak je? Pak si přece může čtenář naházet všechny herní firmy které ho zajímají do nějakého Listu na Twitteru, nebo oficiální RSS tiskových zpráv do čtečky a je to, nemusíš čekat až ti tu tiskovku přechroustá nějaký novinkář. Bez osobních názorů (ovšem nesmí být na úkor té samotné informace) to je vcelku k ničemu.

    Psal jsem o tom nedávno na KK: http://www.kulturakriplu.net/2012/12/k-cemu-ze-jsou-ty-herni-weby.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekl bych, že by to bylo k ničemu. Zajímavě, či výstižně, napsaná informace z tiskovky je myslím ideální způsob, jak čtenáři onu informaci předat. Míchat do novinky vlastní názor ji imho znepřehledňuje a zbytečně natahuje. Třeba stará SCORE myslím psala novinky právě tak, že do nich nedávaly žádné názory, a přesto to bylo radost číst. Možná se pletu, ale přijde mi, že novinka s názorem je spíše blogový příspěvek než cokoli jiného. No, třeba taky ne, jen takový názor někoho, kdo novinky profesionálně nepíše a pouze je čte.

      Vymazat
    2. To je myslím docela jedno jestli tomu říkáš novinka s názorem, nebo blogový příspěvek. Když se podíváš na průměrnou tiskovku, tak její skutečnou informaci bys mohl často sesumírovat do jednoho tweetu. Mnohem hodnotnější, alespoň z mého pohledu, je ta novinka s názorem, než prostě jen přeložená a lehce vykuchaná tiskovka. Novinka s názorem ti dá jak tu novinku, tak nějaká kontext a širší souvislosti. Novinka bez názoru není nic, než "kratší tisková zpráva". Na to pak fakt jen stačí základní angličtina a Twitter, netřeba chodit na web.

      Vymazat
    3. Sákra, já zapomněl odpovědět. :/ Tak si to asi nepřečteš, ale odpovím i tak. Určitě bych souhlasil s tím, že v novince na herním serveru by neměla chybět pomocná ruka čtenáři, který nemusí vědět, v jakém kontextu je to a tamto míněno anebo že tamta a ta hra neuspěla, takže je třeba nepravděpodobné, že ta jejich další hra uspěje. Tohle mi na novinkách nevadí, pokud to tam je, jen mě trošku znervózňuje, pokud autor vnucuje názor, co je a co není skvělé. To mi přijde jako kdyby si to ten redaktor psal do svýho deníčku a ignoroval fakt, že novinka je hlavně pro čtenáře, kde se názor často liší. Nakonec, není důvod, proč by onen redaktor nemohl ten názor napsat do diskuse, kam se to spíš hodí? Názor klidně ano, ale jen v případě, je-li to postavené na faktech a ne dojmech. A ještě jednou sorry, že jsem zapomněl odpovědět.

      Vymazat
    4. Jasně, souhlasím, nemělo by to být vyloženě procpávání názoru autora nad informační hodnotu, ta by měla být vždycky čitelná - autor by ji neměl svým názorem zastínit. Vnucovat by se rozhodně nemělo. Ale psát suše jen tak bez názoru taky ne - to pak jen opisuješ tiskovku... A jinak psát názor do diskuze, to ne... Za prvé si ho tam přečte minimum lidí v porovnání s novinkou, za druhé tam rychle zapadne pod náloží flejmujících idiotů a za třetí bude od té hlavní informace takhle "nepřirozeně" oddělený...

      Vymazat