čtvrtek 10. září 2009

Vysoká cena časopisů = Jejich konec?

Cena je u časopisů jedním z významných hledisek, ke kterému člověk přihlédne, ocitne-li se před volbou koupit, či nekoupit. Určitě to taky znáte z vlastní zkušenosti a i já to znám. Sám jsem zvolil asi u třetího Next Levelu druhou možnost, protože mi cena přišla vyšší, než jaká by správně být měla, tedy asi o dvacet korun méně. A ještě dříve to bylo i v případě OPS2M, který stál asi dvě stě pade, a to už byla cena naprosto neúnosná, již jsem toleroval jen díky PS2 demo disku. Když se dema začala ve velkém opakovat, neměl jsem důvod časopis nadále podporovat. Hned jsem byl o tolik peněz bohatší, a věřte, že tehdy to pro mě byla taková malá výhra v loterii - každý měsíc jsem měl v penězonosiči o dvě stě pade víc. :)

Dnešní herní papírové časopisy stojí každý okolo dvou set korun. Nemají žádné levnější varianty, a tak zbývají jen možnosti, buďto zaplatit takhle vysokou sumu, anebo se spokojit s tím, že sice ušetřím, ale taky zároveň utřu... Cena 200 a 220 korun za časopis je něco zcela nevídaného a bez DVD disku by byla naprosto nesmyslná. Ano, ta slavná příloha, DVD disk obsahující plnou hru, kdysi bomba, kterou si musel koupit každý, vždyť tam byla zadarmo ta hra, co stojí patnáct stovek, a dnes? Buď je na disku nějaká nezajímavá, ba až odpadová, gamesa, která se doteď tak růžově neprodávala, nebo je tam hra, co stojí dvě stovky, v lepších případech o pade navíc. V přepočtu dostanete tu hru o trochu levněji a ještě k ní máte časopis! Ale co když je zrovna na pultě obchodu nějaká daleko lepší hra, kterou byste si zahráli o moc raději, než tu ptákovinu se slabou grafikou Kane & Lynch? Nebudete sice k ní mít časák zdarma, ale zato budete mít hru, která vás bude s jistotou bavit. Jak tedy i vy jistě sledujete, v poslední době přestávají mít plné hry u časopisu takový význam, jaký možná ještě donedávna měly.

Kdoví, v blízké budoucnosti možná herní počítačové časopisy zmizí v prachu dějin. Lidé, ti, co ještě tak činí, si je dost možná brzo přestanou kupovat, protože dojdou k tomu, že jim za 220 korun ten časopis prostě nestojí a nějaké zbytečné DVD? Pryč s ním, vše je na internetu. A když ne teď, tak brzo bude. Ano, dokonce i ty plné hry jsou zdarma a legálně na internetu. Sins of a Solar Empire, Prince of Persia: Sands of Time, abych tu zmínil alespoň pár z těch, které se na DVD discích u časopisů, dokonce nedávno, objevily. V poslední době vydělávám peníze z kapes s těžkostí, protože vím, že ta cena rozhodně neodpovídá tomu, co na oplátku dostanu. Na přiložené DVD se často ani nepodívám, nechávám si je na poličce jako poslední možnost, kdybych měl zrovna chuť si něco zahrát a mezi svými originálkami a záložními kopiemi bych nic nenašel. O obou časopisech musím říct, že se poslední čísla vážně snaží, ale stačí to? Upřímně, myslím si, že opravdu jediná cesta je rapidní snížení ceny časopisu, i kdyby to mělo znamenat, že by k nim přestali dávat DVDčka. Co takhle 60 korun? To bych si možná i některý (samozřejmě ten lepší) z časopisů předplatil.

zeal

2 komentáře:

  1. Sins of a Solar Empire a Princ jsou zdarma a legálně ke stažení? Můžeš mi prosím hodit odkazy?

    OdpovědětVymazat