středa 30. září 2009

Re: Všechno vzhůru nohama

Zmenšil se časopis,
kdopak za to může, víš?

Překlápí se koncept zkřehlý,
je to k dobru? Nikdo neví.

Málo o hrách, více textu,
malý font a spousta expu.

Proč jim vadí tenhle Level?
Vždyť to není žádný plevel.

Stojím vzhůru nohama,
nic nevidím pod náma.

Svět se zmenšil a s ním vše,
krom nesmyslů, z nichž je ble.

zeal

sobota 26. září 2009

Čččtivo, které se nedá hrát

Level. Bo Score. Má vůbec cenu zabývat se jejich kvalitou? Nestačí že prostě jsou? Někomu možná jo. Já se v nich porejpu, rád i nerad, každopádně záminku, tu já mám: herní blog nebo lépe blog s herní tématikou. A jaký by to byl blog o hrách, kdybych se na něm jednou za čas nerozepsal o jediných dvou časopisech o hrách, že?

Ale tentokrát začnu trochu jinak. Povrchně, chladně a bez zábran... prozkoumám jejich cover a rozhodnu, jestli nebude potřeba udělat pitvu. No. Když si dám takhle oba časopisy před sebe... Anebo jinak, pěkně postupně a podle abecedy.

Level obálka je od pohledu naprosto fádní, nezajímavá, takový průměr a vlastně i standard, který si hoch z Levelu, který vybírá obálky, drží už pár čísel. Vložený DVD disk zakrývá obsah, takže jediné, co na mě dobře vidí, jsou texty na něm. Nápisy "Akční pecka a nejlepší něco." trochu vylepšuje dojem z fádního a ničím nezajímavého coveru jinak vcelku zajímavé hry. Hry, která se ale minula platformou, jelikož je to konzolovka jak vyšitá! A já ji mohl mít už dřív za pouhý dvě stovky na PS3, kdybych se rozhejbal dřív, než ji stačili vyprodat. A ještě. Na obálce je Shit. Haha, chci říct Shift, který bude hrou čísla... možná.

Když uchopím za jeden roh poslední Score, dostávám dojem, že časopis je určen vzdělanému člověku. To ten text, který je všude, ten za to může. Ale tím samozřejmě neříkám, že vzdělanci určen je... může to být past! Známe z minulosti, že. Batman na obálce. Uhádli moji oblíbenou pařbu z posledního měsíce, sákra... A taky je uvnitř A2 plakát Diabla 3! Roxxorz!! Zřejmě jim ho věnoval sám Diablo jako výslužku, kterou si vysloužili za poslední léta, asi osm, kdy tam redakce hlídala kotle a píchala vidlema zlobivé nebožtíky. Tak fajn, a hele recenzují Wolfensteina, to sem zvědav, jak veverka na oříšek. Ale pozor. Dole čtu, že dojmy z Mafie 2. Oh noes, Mafii už ne. Věnovali ji celý číslo a teď ještě tohle. Tak třeba potřebovali zaplácnout místo. DVDčko je pěkně nahoře a nic z obálky nezakrývá. Hry slabší, ale Wizardry 8 se hodí aspoň jako záložní originálka.

Jedna demoverze se skrývá na Level DVDčku. Uchopím časopis a vohne se mi, a já koukám. Stránka 3 vypadá jako recyklovaný papír. Vopatrně otáčím stránku a ne! Barvy jsou zpátky, jde o nějakej málo kvalitní, ale stále normální papír. To si odporuje, ne? Stránku s obsahem bych doporučoval vylepšit o zvýraznění nadpisů, jinak ten malej text u obrázků po stranách mi přijde na první pohled silně matoucí (jak kde). Obsah DVD je obšlehlej cover DVDčka, který mám v druhý ruce (časák v tý první) a jedinej rozdíl je, že v časopise je přidanej popis k Devil May Cry 4. Víc jak půl stránky je ten samej cover obrázek (asi že jeden na DVD byl málo). A abych se neupsal k smrti, tak pár odstavců textu vynechám a přejdu až k tomu, co mě zaujme.

Téda, v Levelu je konečně pěkný design, a to u článku od Jana Herodese, který píše o World of Warcraft: Cataclysm. Škoda, že nepíše o něčem jiném. MMORPGové jdou mimo mě. A zrovna jsou tam jako téma. Ale pochvala za výčet těch, co jedou zdarma. Kdybych byl fanda, já bych svolil, aby mé srdce zaplesalo. Nebo něco takového. A Pixel vize, u té bych přísahal, že to jsou ty samý obrázky, co tam byly minule. Možná i na detektoru lži (tam by ale ve mně hlodalo, proč by chtěli redaktoři Levelu, abych je viděl podruhé). A poznámka, kterou sem psát ani nemusím, ale přesto: Shift není hra čísla, ačkoli je na obálce, hrou čísla je Batman. Tu má na obálce někdo jiný. Férový přístup!

OMFG!

Vize Martina Ludvíka byla zhmotněna?! Na stránce 65 se dočítám o nějakém herním časopisu pro všechny. Název HRY pro každého. Angelina Jolie je na obálce. Bizarní. Nebo nebyla zhmotněna? Ta obálka je vážně hnusná. Tohle skončí ještě rychleji než Next Level. Ale můžu se mýlit. Ne, nemýlím se. Obálka mě odradila od koupi. Vážně hnus, k pozvracení. Toť má upřímná slova a momentální nálada.

Konečně něco zajímavého. A že jsem těch stran otočil hodně. Článek o Flipnote Studio na Nintendo DS. Články se dají psát i jinak než v množném čísle, vida! Příští hra je Far Cry. Ha, ha ha, ááááááá... Mám tu nerozbalenou krabičku, co mi přibalili ke klávesnici, nebo k čemu a je na ní napsaný Far Cry. Safraporte, to zřejmě znamená, že si nekoupím další číslo. To koukám. Ani tam není žádné reklamní heslo vyzdvihující hru, které tam obvykle JE. A tady prostě není, není divu!

Otevírám značně rozladěn Score. START. Ten bude hladký, anebo ne? Tváře redaktorů už poznám i podle jmen (není divu, když jsou vlepená pod všema článkama). Uh. Zdá se mi to, nebo Michal Jakl podstoupil transplantaci obličeje, podobně jako Nicholas Cage ve Face Off? Novinková část je slušný standard. Až na tu politickou reklamu. Ha?! Která nemá v časopise co dělat. Stejně víme, kdo na hrad patří a kdo ne. I bez hloupé reklamy. To koukám, vážně, uprostřed stránky vlepená, aby ji nikdo nepřehlídl. Huh, teď se mi přetrhlo vlákno a kuličky se mi rozsypaly po pokoji. Vážně je tam. A o dvě strany dál je na celou stránku. Co bude příště? Volte KSČM na celou stranu hned za obsahem? Hnus... Koho já jen budu volit, hmm. Zadavatele týhle reklamy určitě ne.

Fifa 10 dostala 35 procent. Fifa 10 je jediné demo na Level DVDčku. Jsem o něco víc zhnusen, jestli to vůbec ještě jde. Scribblenauty vidím podruhé v novinkách. Páni novinkáři něco zbabrali. Ten návod na Wizardry 8, to je fajn nápad, vrátit návody zpět do časopisů, hmm. Icewind Dale mám. Je mi z toho čtení nějaká zima. Brr! Zkusím se zakrýt tím velkým plakátem. Tak teď je mi z toho navíc ještě smutno. Plakát Diablo 3 se nekoná. Je tam jen nápis Diablo III, a to je vážně smutný. Tak aspoň ten Batman. Zakryju se Batmanem.

zzz... ziba.... zeal

pondělí 21. září 2009

Seriál: Dungeony ve světle dnešní doby II. Ještě než začneme

Co je vlastně ten dungeon, o kterém je tu v seriálu řeč? Pokusím se na to co nejlépe odpovědět. Pokud byste hledali odpověď někde v zahraničí, pravděpodobně byste skončili u toho, že by vám někdo nabídnul hru podle pravidel Dungeons and Dragons, nebo-li D&D (popř. AD&D). Tato pravidla ve velkém využívají starší dungeony, ale i strategie nebo nová RPGčka jako Neverwinter Nights a další, které toho společného s naším probíraným subžánrem vlastně až tolik nemají. Jak tedy asi tušíte, pojem "dungeon" (v překladu kobka) je termín, který je ryze náš a uchytil se prostě proto, že pod slůvkem dungeon člověk získá přesnou představu, o čem hra je, a jakým způsobem se hraje. Dungeon prostě proto, že onen žánr, onu specifickou RPG odnož tehdy zpopularizoval velmi oblíbený Dungeon Master. Je to stejné jako s Doomem, milí čtenáři. Od něj se začalo používat slovo doomovka, které jasně stanovilo, že se ve hře kouká ne z oblohy, ale z očí a pálí se po monstrech pořádnou puškou. Byl to právě Dungeon Master, který vytvořil svůj vlastní žánr (nebo spíše subžánr), kterému na západě nenašli jméno a u nás mu dali přezdívku "dungeon".

Zmínil jsem tu pravidla D&D. Ta nejsou vyloženě podmínkou, dokonce ani zakladatel dungeonů DM je nemá. Dungeon Master však staví na podobných pravidlech a zároveň jako počítačová hra s sebou přinesl spoustu novinek. Zaprvé a především se konala grafická a interaktivní revoluce, v hratelnosti se najednou objevila elegantní jednoduchost a starý turn-based systém byl nahrazen moderním real-time přístupem. Místo činu? Kobka. Hluboká, temná kobka plná zla, monster typu mumie, kostlivec, duch anebo vosa. V dungeonu jste postaveni nějakému nesnadnému úkolu, který spočívá většinou v tom, přes stovky monster se dostat až k tomu největšímu zlosynovi. Jediný hrdina by něco takového jen těžko zvládl (i když některé další dungeony tvrdí opak), a tak máte na starosti skupinu dobrodruhů, které si vyberete ještě předtím, než do takové kobky zamíříte. Samozřejmostí je vylepšování hrdinů, nejen po stránce levelování, které stojí na sbírání zkušenostních bodů, ale i po té "materialistické" (zbroj, zbraně, prsteny,...). Tedy aby bylo jasno. Dungeon je označení pro hry, které jdou ve šlápotách prvního Dungeon Mastera. Nemusí ho přesně kopírovat, v lecčems se může odlišovat (jsme tolerantní, že?), je ale nutné, aby se mu hra podobala jak hratelností, tak i svým interfacem. A jestli to znamená, že se musí podobat i v tom, jak se na svět "dívají postavy", tak jedna z podmínek, aby byla hra uznaná jako dungeon, je, aby byla z pohledu očí. Představte si, že by někdo vytvořil doomovku z jiného pohledu. Ano, už by nešlo o doomovku.

Ale co by na to řekl Drakensang? Hra, která je regulérním, přesto trochu jiným, pokračováním dungeoní série Realms of Arkania? Je Drakensang moderním dungeonem, i přesto, že se na svět nedíváme "z pohledu očí"? Řekl bych, že je i není. Víc bych se ale přiklonil k tomu, že o dungeon v pravém slova smyslu nejde. A to ikdyž vezmu-li na vědomí, že docházelo k vylepšování subžánru, jak plynul čas (viz např. Wizardry 8). Věřím, že Drakensang je víc pokračovatelem izometrických RPGček, než-li evolucí dungeonu, který se ztratil kdesi v propasti dějin, odkud se vyšplhalo jen málo šťastlivců, Oblivion byl mezi nimi. Proč zmizely dungeony, to je mi velkou záhadou. Mohla za to malá poptávka? Konzole? Nedostatek schopných tvůrců? Stoupající popularita izometrických RPGček? Možná ano!

V následujících dílech tohoto seriálu bych se rád podíval na to, jestli mají dungeony budoucnost, co je na nich dobré (a co ne), v čem je jejich síla a proč si myslím, že by se měl subžánr zvaný dungeon vrátit do herní nabídky, kam rozhodně patří.



zeal

neděle 20. září 2009

NBDZS aneb Nekonečná bitva dvou znesvářených stran: Staromilci vs (Agenti) Mlíčnáci


Jak už Pavel Dobrovský na Hreji napsal, nebo něco v tom smyslu, kvalitu ve starých hrách vidí pouze staromilci. Staromilci, eh? A naopak: I ty slabé novinky vyzdvihávají skoro až do nebes, aniž by věděli, odkud to dobré vzaly, Mlíčnáci. Jejich souboj, alespoň ten, který se zatím dokázal obejít bez kapky prolité krve, trvá od nepaměti, asi od roku 2000. Od doby, kdy herní weby nabídly bojiště: herní fóra alias massageboardy!

1. POVĚDOMÍ

Známe je, oba tyto typy lidí. Pohrdáme jimi, ale proč vlastně?

2. POTENCE

Staromilci: Existují déle než druhá strana. Jejich pohnutky jsou v zásadě velmi šlechetné, vždyť obhajují poctivou práci a kvalitní mistrovská díla, ze kterých dnešní hry vycházejí. Možná díky faktu, že z povrchu naší planety zmizí dříve, než mlíčňáci, je jejich boj spíše útočný, než-li obranný. Ale na druhou stranu: nejlepší obrana je útok!

Mlíčňáci: Narodili se pozdě. Zato se nemusí trápit se znalostmi, které za burácivého zvuku šrotí mozkové buňky v hlavách staromilců. Netrápí se vedlejšími věcmi jako originalita, ani je nikdy nenapadlo, že to Halo nemusí být úplně nejlepší hra v rámci herní historie.

3. POLE PŮSOBNOSTI

Se od roku 2000 rozšířilo. Už to není jen Bonusweb, Gamesport a jiné. Databáze her nabízí skvělé místo pro nekalé útoky.

4. STYL

Staromilci ve slabých chvilkách: "Buhehe, tohle nešahá mýmu Spejs Kvestu ani po kotníky!"

Staromilci při plném vědomí: "Ale no tak, tahle hra je přece jak vokopírovaná Duna 2."

Mlíčňáci po svačince: "Je to lepší než Halo?"

Mlíčňáci po odpoledním spánku: "Je to lepší než Halo?"

Mlíčňáci ve slabé chvilce: "Tak kur*a. Je to lepší než Halo?"

5. ÚSPĚCH

Je to trochu jednostranné vítězství pro mlíčňáky. Staromilci dnes ostrouhávají, a to díky tomu, že do herního průmyslu teče stále více peněz. Stamilionový rozpočet dneska není nic neobvyklého a tak... A tak se na nějaké poctivé hodnoty kašle. Nikdo se nebojí dělat průměrné tituly, zato se každý bojí experimentovat, jako to bylo za dávných časů, kdy příroda byla ještě panenská a nikoho nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Hry jsou designované pro mlíčňáky, viz dětský (nebo dětinský?) tutorial v Red Alert 3, který tuto pravdu jen podtrhuje.

6. A vítězem se stává:

V této bitvě vítězí: Mlíčňáci! Avšak morální vítězství si připisují senioři...

Pardon, staromilci.

zeal

sobota 19. září 2009

Seriál: Dungeony ve světle dnešní doby I. Úvod

Chybí mi moderní dungeony. Nikde nejsou k nalezení. Buďto úplně zmizely anebo jsou na tý periferii, kde se ocitly dnešní adventury. Nevím, třeba mi to někdo poví, kam a proč zmizely. Možná se dozvím, že nezmizely a vesele se prodávají jak housky, stejně jako adventury, které prý taky vycházejí ve velkém počtu. U těch adventur to je pravda, že vycházejí, ale jen zlomek z nich aspoň trochu za něco stojí. A dungeony? O...blivno, Oblivion vyšel, ten jsem zkusil a dál? Koukám na všechny strany, i pod sebe a na oblohu. Nikde nic, dungeony umřely. Ne úplně, zaslechl jsem? No aha, ale to se jako dungeon nepočítá, RPGčko z pohledu třetí osoby. I když jako náhrada, jako náhrada to, BOHUŽEL, musí stačit. A ještě je tu Fallout 3. Ohó, tak to já vezmu za vděk těmi third person RPGčkama. Drakensangu, těš se na mě!


středa 16. září 2009

Re: Co nás baví na hrách

Když jsem začínal s tímhle blogem, tehdy ještě existovala jedna zajímavá televizní stanice Giga, která mě utvrdila v tom, že psát takový blog bude hračka, jelikož témat je nespočet. A tak jsem začal tvořit v notepadu seznam témat, o kterých se tu v blízké nebo v té trochu vzdálenější budoucnosti rozepíšu. Mám ho tu stále na disku a... je tu takový problém. Byl sestaven v době, kdy jsem ještě o hrách psát ani trochu neuměl (teď bych řekl, že trošičku umím) a navíc jsem neměl ani páru o tom, jaká témata se už všude stokrát probrala, která z nich jsou dobrá a jaká naopak nestojí za to probírat, protože jsou... možná naivně hloupá? Takové rozhodně je téma "Co nás baví na hraní her?", které v tom mém seznamu taky je a jak to tak bývá: člověk až pozdě zjišťuje, že to zase tak hloupé téma možná není. Objevilo se totiž dnes na Hreji, takže tak.

A když už je tu ten článek, tak se na něj pokusím reagovat.

"Když hrajete hry jako Pac Man, Tetris nebo Space Invaders, co cítíte? Nebo starý Commander Keen. Proč nás vlastně tolik bavil? Vždyť šlo o hru mnohonásobně jednodušší než dnešní velkofláky. Přesto baví dál. V jednoduchosti je totiž síla."

Mě už Pac Man ani Tetris (natož ta třetí vykopávka) tak nebaví, jako kdysi, vlastně už vůbec ne. A proto je nehraji.

A teď to kopírovat nebudu. Pan Hořčík tam chválí novou hru od Epicu Shadow Complex, kterou si nezahraju, protože nemám X-Box. Takže nic...

"Nadpis: Co nás baví?"

Pod nadpisem jsou nějaké citáty, které neodpovídají na otázku "Co nás sakra teda jako baví?".

"Člověk volí, otrok se podvolí.", prý a já nechápu, co to má společnýho s tím "Co že nás to baví!

"Závan moudrosti Východu: Už po tisíciletí se vnitřní svět člověka nehnul ani o píď. Indický filozof Jiddu Krishnamurti říká, že od svého narození nás společnost vychovává v omezeném myšlenkovém prostoru orientovaném na "dosahování a stávání se"."

Ooookkkeeeeyy.

V celém odstavci jsem se nedozvěděl nic zajímavého, ehm, a hlavně k věci, něco relevantního k tématu. Áááááh, nemůžu reagovat, moudra z východu znám jen ty ze Simpsonů, jak tam hrál Bart golf.

"Be strong, be wrong.", to je další nadpis a já nevím vocogou, ale pokračuji dál.

Něco o pronikání nezávislé herní scény do mainstreamu. No fakt nevím, jak je to k tématu.

Keita Takahashi se inspiroval od Pabla Picasa, dobře, ale co to má znamenat, to už vážně nevím. "V LittleBigPlanet se sami stáváte herním tvůrcem." No jo, konečně něco, ale kde je nějak rozebrané Co je na tom zábavného, to netuším.

Aha, žádný bílý font tam není.

Konečně je to tu. "Simply clever" odstavec, tam je lehce rozepsané, proč je to tedy taková zábava. Že můžeme být tím, kým jsme předtím ani nemohli být. Ano, tak s tímhle určitě souhlasím. Na tomhle bych postavil článek, kdybych ho psal já.

Tak přece jen. "Nadpis: Co činí hru zábavnou?"

"1. Z pochopení pravidel"

Jo jo, pokud je hra nějak zajímavě udělaná a někde odlišná od předchozích her, které hráč hrál, pochopení nových pravidel vytvoří lehkou euforii. Jenže, ta docela rychle vyprchá. Ale jako začátek je to fajn bod.

"2. Možnost volby"

Tak to je další hezký bod. Přesně z těchto důvodů mě nebavil Rebel Assault, už v době kdy vyšel. Ač měl strašně hezké pohybující se obrázky a já moh pálit tak, že to vypadalo jako ve filmu, tak přesto tomu něco chybělo: možnost volby.

"3. Výsledek volby"

Výstřel tří headshotů do nacisty s ním udělá v Enemy Territory bum na zem. Zkombinování kočky a psa v Poldovi 5 vyrobí kočkopsa, díky kterému může Polda přelézt plot. Jak přísně logické! Ale i tak jde o "výsledek".

"4. Soupeření."

No jasně. Ještě teď si dobře vzpomínám na jedny televizní hry, na kterých jsem hrál krom Black Jacku ještě hru na divokém západě. Jeden hráč ovládal červenýho kovboje, druhý hráč asi zelenýho a mezi kaktusama po sobě pálili olovem (kaktusy byly odrazuschopné!). A jaká to byla zábava!

"5. Interakce"

"Zábava neexistuje bez interakce."

No, tak tady bych se přel, protože například málo interaktivní hry jako Final Fantasy a jiné jsou zábavné přesto, že nenabízejí vysokou míru interaktivity.

"6. Výzva"

Výzva být musí, nejlépe taková, aby se v průběhu hry zvyšovala.

"Je problém v tom, že hry jsou pořád o tom samém?"

Chybějící nové herní koncepty můžou do budoucna znamenat větší než malý problém, na druhou stranu si myslím, že jsme, ehm, že herní tvůrci ještě neobjevili vše a stále tu máme možnost vzniku a implementování nějaké té pěkné nové technologie: pohybové ovladače, rukavice, helmy, zábavná verze EyeToye, VR, ap...

Takže na Hreji asi dobrý článek, který shrnuje vše důležité, jen je poněkud delší na můj vkus (bohužel o nepodstatné informace). A je málo zábavný, ale to jsem ani nečekal, tak o nějakém zklamání nemůže být řeč.

zeal

pondělí 14. září 2009

Hannibal ante Portas!

Jednou ve mně takhle zahryzalo: když byl Hannibal jeden z největších vojenských géniů všech dob, jak se mohl nechat porazit nějakou bezejmennou římskou nulou, které stačilo pouze okopírovat jednu z Hannibalových strategií? A jak tuhle jeho prohru máme vlastně vnímat? Že vyhrál ten lepší?

A když to přenesu do světa počítačových her: Final Fantasy VII byla svého času jistě výborná hra, v lecčems revoluční a velice zábavná. Jenže časem ji z kvalitativního hlediska zadupaly desítky (ba možná už stovky) jiných RPG titulů. I takové, o kterých jsme se u nás nikde nedočetli. Proč se tedy FF VII tak vyzdvihuje, když například taková VP2: Silmeria ji převálcuje v podstatě vším, i kdyby měla pásku přes oči a za zády svázané ruce?

Chceme objektivní recenze, ale může něco jako skutečná, ryzí objektivita vůbec fungovat v praxi? Proč tedy nevzhlížíme ke Scipiovi Africanusovi, jako k nejgeniálnějšímu vojevůdci všech dob, proč nepíšeme o tom, jaká je Silmeria vynikající RPG hra, válcující všechna Final Fantasy od jedničky po devítku?

zeal

pátek 11. září 2009

O čem si chtějí hráči číst?

Ještě když jsem byl na základce, letěly různé časopisy, od Ohníčku po Střelné zbraně. A někde mezi nimi byly i časopisy o hrách. V nich jsem samozřejmě chtěl ukojit svoji touhu po novinkách a samozřejmě jsem rád zjistil, jaká že nová hra teď letí a zároveň jaká v praxi poletí za pár dnů, co ji bude mít ta lépe vybavená část třídy, respektive těch pár jedinců, co měli počítač a né vietnamské televizní hry. Možná i nějaké to demo na CDčku a nějaké vtipné povídání herního redaktora o tom, jak strávil svátky. To vše mi stačilo ke štěstí.

Poté se stále zlepšoval a zlepšoval (někteří zlí jazykové tvrdí, že naopak zhoršoval) časopis Score a tam Ice a Andrew, poté na pár neděl vystřídáni Tomášem Mrkvičkou, pak Karlem Papíkem, který z papírového čtení vyrobil pojízdný a tak trošku rozmazaný kabriolet. Nebo to bylo Porsche? Jelo to vše k lepším zítřkům. Časopis byl bezchybný. Psali do něj skvělí a hlavně zábavní autoři. Četl jsem i sportovní recenze, protože ten Ondra o nich tak uměl vždy pěkně napsat. Skvělé čtení. Nenáročné a tak to bylo správně. Vrátil se Andrew, který vzal s sebou i Iceho a ten někde potkal i LLGho, tak ho taky vzal. Hidden jim napsal. Časopis se opět změnil, možná k lepšímu, ale bohužel jak všichni víme, netrvalo to dlouho. Černý Jidáš a tunelové čachry spláchli vše do potoka a z dobře se formujícího Score se stala stoka. Plná čehosi, páchnoucího a trapného.

No a k dalším časopisům jsem nikdy nepřivykl tak, jako ke Score. K tomu časopisu, který úplně skončil odchodem Iceho. Tak aspoň zůstaly ty hry, řekl jsem si. A bavil se, dobře, i když tak nějak jsem cítil, že mi přece jen něco chybí. Nevím, co za "magii", nebo jak to jen nazvat, dotyční autoři v onom časopise vytvořili, ale bylo to něco, čemu se dalo věřit. Něco, co se dalo číst s nadšením a člověk věděl, že je to jeho časopis, který se tvoří podle toho, jak on píská. Co tady ale budu psát. Ti, kteří "ví", těm nic vysvětlovat nemusím, a ti co naopak koulejí očima, jako že né, tak těm to nevysvětlím tuplem.

A to se už dostávám k jádru mého sdělení. Nevím, jestli ho tu napíšu s takovou přesností, v jaké se mi objevilo před očima, ale já se přece pokusím. Dnešní herně orientované nebo jinak s hrami spjaté weby a další pavučinou nakažlivitelná (ha?) média z velké části nemají ani potuchu, o čem si to jejich čtenáři chtějí vlastně číst. Stejně tak téměř nikdo z řad pánů redaktorů a slečen redaktorek neví, jaká forma by nám, čtenářům, nejlépe vyhovovala a tak na nás zkouší házet články v suchopárné, složité, nudné, pseudo-profesionální, čili profi na oko, ale třeba i rádoby vtipné, amatérské a trapné podobě. Někdy i střídavě, zpřeházeně a někdy nás překvapí, že vyplodí i něco na úrovni. Když jsou Vánoce. Nebo jiný svátek.

A taky, o hrách se už píše tak dlouho, že už by byl klidně čas na to, kdy by to všechno mělo podle Taugétova pravidla degradovat na hloupé psaní o ničem. Tak proto se píše v množném čísle, proto ta "naoko" složitá témata, ty hluboké myšlenky okolo, to hledání něčeho, co tam ve hrách není, a nikdy nebude? Aby ale nedošlo k mýlce, pořád se dají psát nové (nerecyklované) články, vždyť hry se pořád vyvíjí a "to" okolo jejich vývoje je pořád zajímavé. Jen je nutné, aby se o tom psalo jednoduše, srozumitelně, určitě v jednotném čísle a s něčím, co by to krásně zabalilo do jednoho pěkného dárečku, který by čtenář jednoduše nemohl odmítnout.

Raději to ukončím, délka totiž taky hraje roli. Ale tak trochu jinak, než možná myslíte. :)

zeal

čtvrtek 10. září 2009

Vysoká cena časopisů = Jejich konec?

Cena je u časopisů jedním z významných hledisek, ke kterému člověk přihlédne, ocitne-li se před volbou koupit, či nekoupit. Určitě to taky znáte z vlastní zkušenosti a i já to znám. Sám jsem zvolil asi u třetího Next Levelu druhou možnost, protože mi cena přišla vyšší, než jaká by správně být měla, tedy asi o dvacet korun méně. A ještě dříve to bylo i v případě OPS2M, který stál asi dvě stě pade, a to už byla cena naprosto neúnosná, již jsem toleroval jen díky PS2 demo disku. Když se dema začala ve velkém opakovat, neměl jsem důvod časopis nadále podporovat. Hned jsem byl o tolik peněz bohatší, a věřte, že tehdy to pro mě byla taková malá výhra v loterii - každý měsíc jsem měl v penězonosiči o dvě stě pade víc. :)

Dnešní herní papírové časopisy stojí každý okolo dvou set korun. Nemají žádné levnější varianty, a tak zbývají jen možnosti, buďto zaplatit takhle vysokou sumu, anebo se spokojit s tím, že sice ušetřím, ale taky zároveň utřu... Cena 200 a 220 korun za časopis je něco zcela nevídaného a bez DVD disku by byla naprosto nesmyslná. Ano, ta slavná příloha, DVD disk obsahující plnou hru, kdysi bomba, kterou si musel koupit každý, vždyť tam byla zadarmo ta hra, co stojí patnáct stovek, a dnes? Buď je na disku nějaká nezajímavá, ba až odpadová, gamesa, která se doteď tak růžově neprodávala, nebo je tam hra, co stojí dvě stovky, v lepších případech o pade navíc. V přepočtu dostanete tu hru o trochu levněji a ještě k ní máte časopis! Ale co když je zrovna na pultě obchodu nějaká daleko lepší hra, kterou byste si zahráli o moc raději, než tu ptákovinu se slabou grafikou Kane & Lynch? Nebudete sice k ní mít časák zdarma, ale zato budete mít hru, která vás bude s jistotou bavit. Jak tedy i vy jistě sledujete, v poslední době přestávají mít plné hry u časopisu takový význam, jaký možná ještě donedávna měly.

Kdoví, v blízké budoucnosti možná herní počítačové časopisy zmizí v prachu dějin. Lidé, ti, co ještě tak činí, si je dost možná brzo přestanou kupovat, protože dojdou k tomu, že jim za 220 korun ten časopis prostě nestojí a nějaké zbytečné DVD? Pryč s ním, vše je na internetu. A když ne teď, tak brzo bude. Ano, dokonce i ty plné hry jsou zdarma a legálně na internetu. Sins of a Solar Empire, Prince of Persia: Sands of Time, abych tu zmínil alespoň pár z těch, které se na DVD discích u časopisů, dokonce nedávno, objevily. V poslední době vydělávám peníze z kapes s těžkostí, protože vím, že ta cena rozhodně neodpovídá tomu, co na oplátku dostanu. Na přiložené DVD se často ani nepodívám, nechávám si je na poličce jako poslední možnost, kdybych měl zrovna chuť si něco zahrát a mezi svými originálkami a záložními kopiemi bych nic nenašel. O obou časopisech musím říct, že se poslední čísla vážně snaží, ale stačí to? Upřímně, myslím si, že opravdu jediná cesta je rapidní snížení ceny časopisu, i kdyby to mělo znamenat, že by k nim přestali dávat DVDčka. Co takhle 60 korun? To bych si možná i některý (samozřejmě ten lepší) z časopisů předplatil.

zeal

čtvrtek 3. září 2009

Tohle umí jen Beat 'em up

Na letošní prosinec se chystá God of War 1 a 2 na Blu-ray a co to znamená pro mě? Jasnou koupi. God of War je totiž pecka ze všech nej a kdo ho nehrál není pořádný videohráč! A neříkejte mi, že je to jen obyčejná rubačka. Tohle vypustí na klávesnici leda tak někdo, kdo se podívá na gameplay video a už je mu to všechno jasný. Blbá postavička jen tak chodí a bije všechny okolo. Naprostý chaos, spousta samoúčelného násilí (stříkající krev), nerealistické skákání a ještě nerealističtější zbraně. No to je ok, ale takový je prostě žánr beat 'em up. Už od začátku herního průmyslu stejně "chytrý" jako dnes, pořád ale hodně oblíbený a to po právu. Ona je to totiž velká zábava rubat ostatní postavičky, které si začaly a které si o to přímo koledují. Byla to zábava na dva čudlíky na automatech, je to skvělá zábava i dnes na složitých gamepadech.

Už v samotném úsvitu (barevných) videoher jsem si beat 'em up oblíbil. Double Dragon I, dvojka, něco, co se jmenovalo Bruce Lee, poté mnohem kvalitnější Golden Axe, Gods, First Samurai, hra s na vojáka ostříhaným hrdinou, kde jste chodili po ulici a mydlili jste ostatní, Wikipedia mi říká, že jde asi o Streets of Rage. 2D ale bylo pro tento žánr jasným omezením. S nástupem 3D se teprve ukázalo, jaký je to výborný žánr, i když to už tak slavné s nimi nebylo - díky možnostem 3D se přišlo na to, že hry můžou být mnohem komplexnější, než se do té doby jen tušilo. A tak tvůrci od beat 'em up her začaly dávat ruce pryč. Ti nejlepší přesto zůstali a tak mohly vzniknout hry jako Devil May Cry, God Hand, Prince of Persia, Urban Reign, God of War (!!), Batman: Arkham Asylum a další.

Abych se ale trochu rozepsal o té, sakra, nejlepší, God of War. Jeho síla je bezpochyby v tom, jak jsou všechny jeho prvky v dokonalé rovnováze. Jednoduchost gamedesignu, spolehlivé ovládání postavičky, její mrštnost, atmosférická grafika, skvělí bossové, logické mezihry, naprostý masakr, když došlo na souboje a rozumně vymyšlené získávání několika energií. God of War je natolik úžasný, že i jako jedna z mála her má svoji vlastní vykrádačku (Dante's Inferno), jedno pokračování, které vymačkalo z PS2 systému naprosté maximum (na čemž se shodují odborníci), a druhý sequel na cestě, který vypadá neméně majestátně. GoW je taky hra, která spojuje dva rozdílné hráčské světy - casual (ty hloupější) a hardcore (nejchytřejší) hráče. Všichni si ho můžou zahrát, vždyť o tom to celé je, ne? Aby všichni, bez rozdílu, si mohli tu novou hru zahrát! Jediná podmínka tedy je vlastnit tu černou krabičku od Sony a mít ještě dostatek peněz na koupi originálky. Mlácení nikdy nebylo tak zábavné, jak v tomto případě, dalo by se říct. Dokonce mi tu visí někde plakát. Ano, až takhle daleko jsem zašel, tak moc mi přijde tahle mlátička úžasná.

A bez mlátiček... bez mlátiček by byl svět daleko smutnější místo. Věřte mi, bez nich by celý herní průmysl zkolaboval už v tom roce 1983 a už by se na nohy nepostavil. Abych to nějak pěkně zakončil: co může být zábavnější než beat 'em up? Beat 'em up v multiplayeru, říkáte?! Mno, a co takhle v coopu?


zeal

středa 2. září 2009

Retro jako doplněk

Retro hry. Zdálo by se, že hry z minulého století ve světle dnešní doby nemají pro obyčejného hráče krom nostalgického vzpomínání a poznání trochy té historie nic dalšího k nabídnutí. Ale je tomu vážně tak?

Zkusili jste někdy Dosbox? Snad každý z pamětníků si někdy spustil v Dosboxu tu kdysi skvělou, jeho toliko oblíbenou hru, očekávaje, že ho jako mávnutím kouzelného proutku zase chytne (ale opravdu chytne - stejně, jako když ji hrál poprvé). Většinou ale při jejím spuštění, či po chvilce ťukání na klávesnici zjstí, že zpracování hry je už natolik archaické, anebo že obsah hry už k němu tak nepromlouvá, jako kdysi, až je donucen ji vypnout a smířit se s tím, že jedna jeho část (ta, co zpívala radostné ódy na hraní Dosových her) je nadobro na prázdninách, ze kterých se už nevrátí. V horším případě upadá do hluboké nostalgie (trpí tzv. nostalgikídou), která s ním, věřte tomu, nemá dobré úmysly. Jak tedy "správně" přistupovat k "retro hrám", aniž by hrozilo, že z toho nakonec budete zklamaní?

Přistupujte k nim odlišně, než jak jste k nim přistupovali před lety. No a pomůže např. snížené očekávání? To vám asi poradí každý, ba i vás samotné to určitě napadne, nečekat od nich příliš. Třeba vás překvapí. Jenže on tenhle postup už dopředu degraduje výsledný zážitek. Tak takhle ne. V každém případě uděláte lépe, když očekávání necháte na původním stupni. Berte "retro hry" jako něco, co je zajímavé a v rámci dnešních her jako něco jiného - jako takový doplněk. Je jasné, že původní zábavnost ze hry už nevydolujete (kéž by to nebyla pravda!), na druhou stranu s jiným pohledem na ně může získat hra, např. Another World, či jeho pokračování Heart of Alien, zcela jinou dimenzi.

Tak a aby to bylo úplně stylové, tak tenhle článeček jsem vyhrabal odkudsi z pavučin mého disku. Jestli tam měl zůstat, to už nechám na historicích, každopádně už je venku a já raději mizím. :)

zeal

úterý 1. září 2009

Kde se bere nechuť k hraní?

Přijdete k počítači, sednete si k němu, jako obvykle, žádná změna ve vzduchu, spustíte ho, nebo jen monitor - v případě, že něco stahujete (demoverze, obrázky z dovolené ap.). Po tento okamžik nic nenormálního. Spustíte hru a... najednou zjišťujete, že vás to nějak nebaví. Nuda, ta hra. Vypnete ji, vrazíte do DVD-Romky jinou a zase! Nuda, zase mě to nebaví. Čím to? Tenhle typ her mě už nic neříká? Nebo je to tím, že až teď jsem přišel na to, že je to prostě nudná srágora? "Ne, to nejspíš bude mnou." Ale to je nemilé!

Co s tím udělat? Dát si od her na čas oddych? Takový postup někdy zabere, ale zase se "to" brzo vrátí, takže tudy cesta nevede. Nadchnout se pro hraní, to už je daleko lepší nápad, ale těžší na provedení. Jak se nadchnout pro hraní, když v okolí není žádný nadšený hráč, ani žádné médium nespolupracuje? Chce to nějak se přinutit, možná si dávat ve hrách konkrétní cíle... nebo zkuste vymyslet podobný nápad, který by mohl být k užitku (snažit se o nejdelší killing spree v akčních hrách).

A kde se to bere? Ta nechuť. Někteří na internetu tvrdí, že je to věkem, ale to je podle mě holý nesmysl. Vždyť totéž by mělo platit i u filmů, ne? Navíc je spousta pokročileji dospělých lidí, které hraní neustále baví a některé dokonce (!) baví ty hry vyrábět. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nechuť hrát je prostě něco, co se nečekaně objeví a nezáleží na tom, kolik vám je a jaké hry zrovna vycházejí (svoji herní krizi jsem si prožil asi kolem patnácti, kdy vycházely pecky jako Thief ap.). Možná taková krize následuje období, kdy si ve hrách hodně moc libujete a jde jen o takovou pozdní reakci organismu, že se člověk věnoval něčemu až příliš nezdravě moc (a moc ho to přitom bavilo)? Možná...

zeal