neděle 2. ledna 2011

Zealův Top 10 roku 2010

Skoro každý teď tvoří žebříčky a já si řekl: Proč neudělat svůj vlastní? Třeba nějaký mišmaš, na tom nezáleží. Hlavní je, že to bude TOP TEN. Tak jaký vlastně byl rok 2010? PS3 v prodejních číslech celý rok drtilo X-box a v Q3 dokonce předčilo vždy nejprodávanější stálici Wii, která podle herních analytiků brzy bude potřebovat nástupce. 3D a pohybové ovladače udělaly první krok k tomu, aby se z nich takzvaně stal mainstream. Došlo k představení nástupce Nintenda DS, po DS Lite, DSi a DSi XL to bude 3DS, jež brzy bude muset mít každý pořádný Nintendo fanda ve svých ztopořených prackách. Dost ale tlachání a pojďme rovnou na žebříček...

1. Gabe Newell se zjevil na E3, na předváděčce Sony aneb Nejednomu z nás spadla čelist
Gabe Newell byl dlouho znám jako největší PS3 hater historie - ale divíte se mu, když jde o bývalého zaměstnance Microsoftu? Největší pecka, nebo taky rána za krk, byla, když se, toho času už napravený, velký Gabe zjevil na předváděčce Sony, aby se podíval všem majitelům PS3 do tváře a slíbil jim nejlepší verzi Portalu 2, jakou Valve jen může vyrobit. Bude to ale stačit? Studia jako Naughty Dog, Insomniac a další jsou přece jen technologicky mnohem dál. Každopádně, Gabe si zaslouží za tento svůj krok správným směrem potlesk od hráčů celého herního spektra. Minimálně za odvahu vkročit na minové pole, které by bylo ještě nedávno pro Gabea osudným.

2. Dospělé hry existují! A přece existují.
Krátce po dohrání sedím na židli před monitorem a bloumám, přemýšlím nad tím, čeho jsem se to po tři večery účastnil. Na mysl se derou slova jako silný zážitek nebo herní experiment, jenže to Heavy Rain přesně nevystihuje. Takže jak vlastně začít? Více zde.

3. Návrat nesmrtelné herní mrtvoly, která chce nakopat všem prdel a žvýkat přitom žvýkačku
Jediná postava herního průmyslu, která přežila svůj vlastní pohřeb v mnoha časopisech, ale dokonce i ten oficiální, kdy se zhasla všechna světla ve studiu a všichni odešli domů za svými rodinami říct jim, že ta dlouho odkládaná hra nakonec nebude. Ostří chlapíci a krásné děvy z Gearbox Software zachránili Dukovu mrtvolu a povedlo se jim tohoto bestiáka projednou oživit a přesvědčit distributory, že to není jen pouhá iluze. A mě to donutilo zase napsat něco na Kulturu Kriplů.

4. Konami má smysl pro humor aneb Dance Masters!
Konami, tvůrci nejlepší strašidelné hry všech dob Silent Hillu 2, letos, vlastně už loni, ukázalo všem, jak se má dělat prezentace hry (hra je přece zábava, ne?)! Netuším nakolik byla prezentačka tanečního titulu Dance Masters sehraná, nebo kolik v ní její prezentující vykouřili hašiše, nebo co se teď v Japonsku nejčastěji kouří, či vstřikuje do žil, každopádně jejich prezentace (která podle mého už hraničí s uměním) mi předala tolik pozitivní energie, jako snad žádný jiný, třeba i původně vtipný, videoklip na internetu. Bravo!

5. Solidní nabídka old-school friendly her
I rok 2010 byl přátelský k nám, hráčům, co si chtějí jen tak někde v potemnělém rohu hrát. Byla tu třeba polo-božská Singularity, God of War 3, Fallout: New Vegas, Blur, Vanquish, Super Meat Boy, Joe Danger a spousta dalších... Zkrátka a jednoduše slušná várka her, jimž při vyslovení slova "zábava" nenaskočí husí kůže a neutíkají se co nejrychleji schovat do kufru plného ušmudlaných peněz.

6. Herní blog, co má víc hlav a jen jednu patu aneb The Blog is a Lie, nebo tak nějak
Od února se dvojice herních nadšenců (k nimž se později přidal i třetí nepsavec, který mimochodem už moc nepíše) rozhodla odhodit obojky, jimiž velké herní weby ovládají, z velké části, tupé masy, a stvořit tak blog o hrách psaný čistě od srdce. Ani na nich, na autorech, nebyla poznat únava z výpravy na Everest, ale posuďte sami, jak se nám vedlo minimálně v první polovině roku, kdy jsme nad články fest zabrali. A teď taky fest zabereme, nechte se překvapit! Pokud stále nevíte, o čem je řeč, hleďte a obdivujte naše vzkvétající dílo: The Blog is a Lie!

7. Pohybové ovladače aneb "Sony and Microsoft does what Nintendon't!"
Herní ovladače budoucnosti nebo jen sakra dobré přístroje pro ovládání her? Ať je to jedno nebo druhé, nebo dokonce žádné z toho, o Move a Kinect je velký zájem. Ovladače fungují a hráči jsou z toho nadšeni. Pár lidem to, ať už z jednoho nebo druhého důvodu, nevoní. Rovnováha vesmíru je ale přesto zachována. A já ze sebe vypotil dojmy z PS3 Move na Kultuře Kriplů.

8. Wolfenstein: Enemy Territory stále žije... a kope jako vždy (kicking ass)
Dost možná nejlepší a nejzábavnější (a nejgeniálnější) hra všech dob stále funguje a nic nenasvědčuje tomu, že by měly být její servery letos odstaveny. Nevím, co by se stalo, kdybych si už nikdy nemohl zahrát třeba Rail Gun, nebo Gold Rush. Herní bohové prostě ví, při které hře stát, a kterou naopak nechat smést na smetiště dějin (např. APB). Legenda stále žije. (*smrk!)

9. Návrat kvalitních adventur
Jane Jensen sice není Roberta Williams, ale koho to zajímá, když jsou adventury v posledních létech v děsné (až existenciální) krizi? Gray Matter na mě ještě čeká, podobně jako Amnesia, Lost Horizon, druhý Posel Smrti, Whispered World, Kaptain Brawe, Vampyre Story 2, The Next Big Thing, Deponia, The Book of Unwritten Tales a některé další. A třeba i ten Back to the Future, jehož první epizodu, krom mě, ještě nikdo nehrál.

10. Šepty kolem nástupce PSP aneb tohle bude vážně něco
První PSP, ač by se nějaký ten neúspěch dal u něj najít - jako PSP GO například, byla a vlastně stále je velmi úspěšná kapesní mašinka. No uznejte, prodat více jak 62 milionů kousků, aniž byste měli vůbec nějakou základnu uživatelů (všichni ti, co si PSP koupili, byli noví zákazníci), to je úspěch přímo obřích rozměrů. Nintendu všechna čest s dvojnásobkem prodaných kousků NDS, Nintendo ale mělo tu výhodu v existující zákaznické základně čítající na 120 milionů hráčů. To jsou ale čísla! 3DS sice slibuje mnohem lepší výkon než kolik měl minulý model a 3D obrazovku k tomu, ale je to přesně to, co si fanoušci Nintenda přejí? Já jako fanda PSP si samozřejmě lepší výkon přeji a k tomu druhou analogovou páčku. A pokud vývojáři pojedou v zaběhnutých kolejích, a sem tam přihodí nějaké to překvapení (Ico na PSP 2?) budu maximálně spokojen.

zeal

0 komentářů:

Okomentovat