neděle 20. září 2009

NBDZS aneb Nekonečná bitva dvou znesvářených stran: Staromilci vs (Agenti) Mlíčnáci


Jak už Pavel Dobrovský na Hreji napsal, nebo něco v tom smyslu, kvalitu ve starých hrách vidí pouze staromilci. Staromilci, eh? A naopak: I ty slabé novinky vyzdvihávají skoro až do nebes, aniž by věděli, odkud to dobré vzaly, Mlíčnáci. Jejich souboj, alespoň ten, který se zatím dokázal obejít bez kapky prolité krve, trvá od nepaměti, asi od roku 2000. Od doby, kdy herní weby nabídly bojiště: herní fóra alias massageboardy!

1. POVĚDOMÍ

Známe je, oba tyto typy lidí. Pohrdáme jimi, ale proč vlastně?

2. POTENCE

Staromilci: Existují déle než druhá strana. Jejich pohnutky jsou v zásadě velmi šlechetné, vždyť obhajují poctivou práci a kvalitní mistrovská díla, ze kterých dnešní hry vycházejí. Možná díky faktu, že z povrchu naší planety zmizí dříve, než mlíčňáci, je jejich boj spíše útočný, než-li obranný. Ale na druhou stranu: nejlepší obrana je útok!

Mlíčňáci: Narodili se pozdě. Zato se nemusí trápit se znalostmi, které za burácivého zvuku šrotí mozkové buňky v hlavách staromilců. Netrápí se vedlejšími věcmi jako originalita, ani je nikdy nenapadlo, že to Halo nemusí být úplně nejlepší hra v rámci herní historie.

3. POLE PŮSOBNOSTI

Se od roku 2000 rozšířilo. Už to není jen Bonusweb, Gamesport a jiné. Databáze her nabízí skvělé místo pro nekalé útoky.

4. STYL

Staromilci ve slabých chvilkách: "Buhehe, tohle nešahá mýmu Spejs Kvestu ani po kotníky!"

Staromilci při plném vědomí: "Ale no tak, tahle hra je přece jak vokopírovaná Duna 2."

Mlíčňáci po svačince: "Je to lepší než Halo?"

Mlíčňáci po odpoledním spánku: "Je to lepší než Halo?"

Mlíčňáci ve slabé chvilce: "Tak kur*a. Je to lepší než Halo?"

5. ÚSPĚCH

Je to trochu jednostranné vítězství pro mlíčňáky. Staromilci dnes ostrouhávají, a to díky tomu, že do herního průmyslu teče stále více peněz. Stamilionový rozpočet dneska není nic neobvyklého a tak... A tak se na nějaké poctivé hodnoty kašle. Nikdo se nebojí dělat průměrné tituly, zato se každý bojí experimentovat, jako to bylo za dávných časů, kdy příroda byla ještě panenská a nikoho nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Hry jsou designované pro mlíčňáky, viz dětský (nebo dětinský?) tutorial v Red Alert 3, který tuto pravdu jen podtrhuje.

6. A vítězem se stává:

V této bitvě vítězí: Mlíčňáci! Avšak morální vítězství si připisují senioři...

Pardon, staromilci.

zeal

14 komentářů:

  1. Jinak chystám i nějaký kvalitní článek, to jen abyste věděli. Nemůžu za to, že mi příroda nadělila i lenost, díky které se tady objevují většinou jen ty články, které se napíšou samy - bez mé pomoci. :) Však já si na sebe ten bič upletu.

    OdpovědětVymazat
  2. Heh, sem docela rad, ze jsem staromilec :) Myslim ale, ze po tech starodavnych hodnotach originality a kvality jeste par studii jede. Team ICO, Quantic Dream, ti co udelali Dreamfall treba, uz nevim, co to je za studio, nebo Introversion Software, je toho vic. Kdo vidi kvalitu v tehle vecech, i mlicnak, je tak trochu staromilec, coz je jedine dobre :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ano. Díky Bohu za kvalitní tvůrce, kteří vyznávají staré poctivé hodnoty a navíc se nebojí udělat hru po svém. Viz ti, cos vyjmenoval plus nějaký další. :)

    Staromilec, no, to je takový spíš ošklivý slovo. Fanda starých hodnot zní líp. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ani ne, me se staromilec docela libi :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ostatne ale mozna by mohlo byt dalsi tema k zamysleni :) Jestli se hry nekdy (mozna uz je to ted, nevim) dostanou na takovou tu kulturni uroven spojenou s urcitou dobou a erou. Jako v hudbe, nekteri mladi lide treba nemaji radi soucasnou hudbu a ulitavaji na Beatles, nebo hudbe z sedesatych let, stejne jako jejich rodicove, teda ted uz vlastne prarodicove :) Taky treba budou pak hraci, kteri budou i kdyz mlicnaci radeji sjizdet ty stare klasiky, protoze pro ne budou tou alternativou vuci soucasnemu mainstreamu, ktery je nelaka. Podle me to tak bude :) A to bude dalsi kategorie... Klidne vymysli nazev ;)

    OdpovědětVymazat
  6. A jeste me napada dalsi kategorie :) Herni intelektualove, coz jses treba i ty. A ty se vlastne rozdeluji taky na ty dve kategorie, staromilce a ne teda mlicnaky ale, jak to nazvat? Futuristy? Teda staromilec jako ja treba, kterej i kdyz novy hry hraje a par se mu jich libi, stejne spis smutni po tech klasikach a intelektual futurista, jako Pavel Dobrovsky, ktery vidi svou herni aktivitu jako mozna poslani, zkulturnit tu herni spolecnost a hnat ji dopredu a ani krok zpatky :)

    No treba blbost, to me jen tak ted napadlo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Herní retrospektici? Nebo retromilci? Ale to už se podobá dost těm staromilcům. :) By se tak mohla jmenovat ta sorta lidí, co sjíždí raději Pac Mana, Tetris, Invaders ad. spíš než nový Crysis.

    No, já se za herního intelektuála nepovažuju, na to jsou tu lepší kandidáti. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nepovazujes? Nevadi, stejne ses :) Intelektual prece neni nic spatneho, je to clovek, ktery se necim zabyva a snazi se prijit na to, proc to je a jak to je, obsahnout cely ten obor, znat ho, proste proto, aby tomu rozumel. A kdyz o tech hrach nekdo pise i jen blog, tak to prece dela, je to herni intelektual ;)

    OdpovědětVymazat
  9. A já si zapuntičkařím, abyste věděli... To, co máte oba na mysli se jmenuje "odborník". Intelektuál je naopak člověk, který má široký všeobecný rozhled napříč kulturními i vědeckými discipllínami a je schopný žoviálně proplouvat, kudy si zrovna umane. S intelektuálem se můžete u večeře směle bavit o jaderné fyzice a plynule přejít k literatuře devatenáctého století, aniž byste ho dostali do úzkých. Není na nic odborník, ale tak trochu se vyzná ve všem.

    Ve světle definice jistě chápete, že výraz "herní intelektuál" je sám o sobě nesmysl. Naopak "herní odborník"... těch se opravdu pár vyskytuje. Ať už jsou samozvaní, nebo volení.

    OdpovědětVymazat
  10. A ja myslel, ze lidi, co vedi vsechno o vsem a ve skutecnosti neznaji a neumi vlastne nic, nejsou intelektualove, ale volove :) Ja znam treba par lidi, o kterych bych smele rekl, ze jsou to intelektualove v tom dobrem smyslu slova a o jaderne fyzice nevedi vubec nic ;)

    Ja si slovo herni intelektual nevymyslel, nejvic jsem to videl pouzivat Pavla Dobrovskeho, ale podle me je to clovek, ktery se hrami zabyva a zajima se i o ty presahy. To znamena kdyz hraje Far Cry 2 a libi se mu, zacne si zjistovat i neco o Africe a tamejsich pomerech, atd. A o jaderny fyzice nemusi vedet nic :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tohle vážně miluju, padesát smajlíků namísto smysluplných argumentů. Ach jo, s tebou se vážně nedá moc diskutovat, viď? Smajlíci to nespraví. Říkal jsem někdy něco o lidech, kteří "vědí o všem a ve skutečnosti neumí vlastně nic"? Přečti si to znovu. O pseudointelektuálech, pokryteckých volech a jiných druzích idiotů, kteří si myslí, že sežrali moudro světa, nepadlo v mém komentáři ani slovo.

    A termín "herní intelektuál" může pocházet třeba od samotného papeže, to nic nemění na faktu, že si tu pletete holky s vdolky. Zájem o Afriku po hraní FC2 z nikoho intelektuála neudělá. Ani když za to dáš tři smajlíky.

    OdpovědětVymazat
  12. No nic, koukam, ze diskutovat s tebou nemam ani zajem, nemel jsem psat ani to prve. Tak na to zapomen.

    OdpovědětVymazat
  13. Á, moudřejší ustoupí. Sakra, to mi úplně vypadlo z hlavy. No nic, bod pro tebe ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Ha! Přišel jsem do diskuse "neskoro".

    *opatrným krokem odchází

    OdpovědětVymazat