úterý 20. října 2009

Re: Monsters Deluxe: Může za to pirátství!


A je to zase tu. Další neúspěch hry sveden na velkou míru pirátství. Nejnověji se to týká (i když v době zveřejnění tohoto článku už to bude zase jiná) PixelJunk Monsters Deluxe. Nehrál jsem ji, ale s firmou Pixel Junk jsem už měl "to potěšení", erm, řekněme spíše: zkušenost. Tituly od Pixel Junk si zakládají na "odpadovém" designu, který je pro ně klíčový (jde částečně o designérskou firmu) a na hratelnosti, jenž je zaměřená na nenáročného hráče.

Monsters Deluxe je variací na "tower defense", žánr, co možná znáte už z dob televizních her. Je tu samozřejmě twist, bez něhož by to nevypadalo originálně a určitě by to nemělo tolik šancí na úspěch, nemluvě o šanci vůbec okupovat PSPčko. Ano, hra je na PSP... na tu ďáblovu malou krabičku, na kterou si "nikdo nekupuje originálky", protože CFW (custom firmware). S tímto vědomím se PixelJunk přesto rozhodl ke konverzi původní velmi úspěšné PS3 gamesky PJ Monsters na PéeSPé a... hle, úspěch NIKDE!

PIRÁTI ZA TO MŮŽOU!! OMFG!!!

A nemůže za to něco jiného? Co takhle SLABÝ marketing Sony? Ne? Nebo detail, že prostě PSP hráči chtějí POŘÁDNÉ HRY? Myslím, že na něco takového pomyslí jen málokdo, nebo ne? Jaké je vyjádření PixelJunku? Tohle napsal šéf firmy: "Nemyslím si, že ještě budeme cokoliv portovat na PSP. Nejdříve se podíváme, jak si povede PJ Monsters Deluxe, jelikož se na PSP *hodně* pirátí."

Zkrátka jako obehraná písnička. Pokud je někde nízká prodejnost, svalme vinu na piráty. Bez důkazů, i bez záruky, že by si to pirát koupil, kdyby to neměl možnost pirátit. Taky je otázka, jak velký a jestli vůbec mají piráti efekt na prodeje. A kladný nebo záporný? Pro zajímavost: některé studie potvrdily, že v hudebním průmyslu se s počtem stahování zvýšil i počet prodaných CDček. To je k zamyšlení, co říkáte?

PJ Monsters Deluxe je navíc hra zaměřená na víkendové hráče, kteří spíše nebudou mít přístup k nelegálním verzím, a je tedy záhodno ptát se: "Co doopravdy stojí za neúspěchem PJ Monsters Deluxe, když ne pirátství?"

Mimochodem, já bych si PJ Monsters Deluxe nekoupil. Ničím mě nezaujala a svým archaickým (a překonaným) konceptem mě spíše odrazuje, než cokoliv jiného.

zeal



0 komentářů:

Okomentovat