úterý 3. února 2009

SCORE má 15 let

To to letí. Je tomu opravdu už patnáct let, kdy se na stáncích PNS objevilo první číslo magazínu počítačových her SCORE. Pamatuju se, že jako čtenáři tehdejšího Excaliburu mě myšlenka prvního čísla nějakého nového časopisu o poč. hrách nijak nevyvedla z míry, přece jen Excalibur mi zcela vyhovoval a cena prvního SCORE bylo celé moje kapesné. :) Ale druhé číslo bylo zlomové - na to jsem už peníze měl a když jsem zjistil, že došlo k odchodu redakce z Ex-u jinam, zvědavost nade mnou zvítězila a Score č. 2 si mě získalo tak, že jsem byl jeho věrným fanouškem až do... příchodu Zvelebilovy redakce, která do časopisu přinesla... dejme tomu že časopis byl ztracen.

Během několika dalších let jsem si SCORE jednou za dlouhou dobu koupil, abych byl aspoň v obraze, jak si na tom teď časopis stojí a žádné překvapení se nekonalo. O totéž jsem se pokusil ještě několikrát, nejpozději teď s výročním číslem 180 a bohužel, je to pořád na stejné úrovni (brdo). Nejde ani tak o to, že mě silně odpuzuje současný design (který podle všeho dělají ti samí lidé, kteří dělali i starší čísla - naprosto nechápu), jako spíš o to, že se mi nelíbí redakce, respektive jejich styl a postoj ke psaní o zábavě - poč. hrách. Články jsou nezáživné, popisné, někdy se objeví něco rádoby zábavného - trapného, ale celkově se jedná o chladný profesionální časopis, který se nijak neliší od západních časopisů. Ale to poznáte i z obalu časopisu: "Hráli jsme je." "SUPER RECENZE." Abych se přiznal, s tímhle vším jsem počítal, že uvnitř bude, ale číslo jsem si koupil spíš proto, abych se podíval, jak SCORE oslaví patnáctileté výročí. Víte jak je oslavilo? Nijak! Není o tom ani malá zmínka v úvodníku. V současnoti jediná pozitivní věc na SCORE je ta, že se věnuje jen a pouze PC hrám...

Do SCORE se už asi nikdy nevrátí nikdo z bývalých členů redakce (redakcí), a je to velká škoda - protože i po těch letech jejich články stojí (minimálně) za přečtení. Při jejich čtení si vzpomenete, jak moc fajn bylo být členem tak okrajové zábavy, jako jsou počítačové hry.

Ještě ke článku přidávám velmi zajímavou debatu z herního webu Bonusweb:

gga
Do Score by se měl vrátit Zvelebil, aby tam konečně zvedl kvalitu!

Samoman

LOL, ak sa ti Score nepáči, tak kupuj Level alebo iný časopis, Score je podľa mňa kvalitný a drží si to už niekoľko rokov (odkedy som ho zaačal kupovať), ale kvalitu treba dvíhať vždy

Mára
Tak já Tomíka zrovna nemusel, ale ten jinej časopis si občas koupím a přijde mi lepší. Asi už jsem z toho Score cool stylu vyrosl, ani jim to ale za těch 10 let už nevěřim..... Neříkám že tam nejsou dobrý články, ovšem co to přebral Honza Modrák je to nuda nuda šeď a zase nuda... pro mně asi ten nejhroší šéfík Score vůbec za celou scorecí éru

gga
Jo jo, moje řeč, ohledně toho Modráka. Score je o ničem a ta míra profesionalismu (nudy) je naprostý děs. Tomík byl aspoň zábavný nebo se o to aspoň snažil. Pořád lepší než to, co tam provádí ten Modrák.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

gga

Score jsem měl rád, takže to je důvod, proč to sem píšu. Schválně si pořiď jedno ze starších čísel a uvidíš ten rozdíl v kvalitě.

Ursus
Nevím, kterým směrem? Neznám dnešní Score, ale to dřívější bylo dost směřováno na puberťáky a ten styl psaní byl občas docela marný.

gga
Jde o to, že tohle Score, pod vedením Modráka, je nuda k uzoufání. Nechci nijak shazovat schopnosti redaktorů, profesionální to víceméně je, ale ničím mě ten text nezaujme a ani nepobaví. Proč bych měl investovat čas do čtení, když jediným smyslem těch recenzí je popsat výrobek bez nějaké formy nadšení a lidského nadhledu. Nemuselo by to být nutně formou pro puberťáky, jen prostě se chci u toho čtení bavit. Chci moc?

xgandalf
Stejně to máte prašť jako uhoď. Většina lidí dnes kupuje časák kvůli plným hrám a ten časopis je jenom takovej bonus. Zlatý časy Score, kdy mělo svoji fan-základnu postupně ukončil odchod Andrew+ICE do řekněme jiného odvětví.:-)
-------------------------------------------------------------------------------------------------

JeDi
Musíte to brát tak, že ty nudné recenze jsou hlavně kvůli inzerentům. Kteří zkrátka nebudou investovat své peníze do reklamy v časopise, který nepíšou profesionální recenzenti. Bylo by fajn najít v herních magazínech čtivé recenze jako psával svého času Rybka, nebo recenze podobné Andrewově "recenzi" na UFO: Terror from the Deep. Jenže dneska je zkrátka přetlak jiných magazinů (nejen těch o hrách), do kterých můžou inzerenti konvertovat své PR prostředky. Boj o čtenáře už probíhá jen na poli kdo má lepší DVD přílohu, v tištěném časopise pak probíha boj inzerenty a exkulzivní články. Proto se obávám, že zábavných recenzí se dočkáte maximálně na webmagu a to ještě musí být nějaké médium, které dělají pouze nadšení amatéři a vliv reklamy na provoz webmagu je minimální.

JeDi
Ta recenze byla samozřejmě na XCOM:Terror from the Deep.... paměťové asociace působí.

Salesman
Dělám v oboru a je to jinak. Inzerenty nezajímá jací kde píšou recenzenti, zajímá je čtenost, čtenost čísla a náklad. Webmagů nadšených amatérů bych se bál, protože ti jsou za lízátko schopni vychválit cokoliv když to dostanou zadarmo. Viz třeba Jiří Macich a inteligentní plastelína, opravdu upřímná rada na dárek :-©. Souhlas s tím, že herní časopisy u nás jsou jen plná hra s přiloženým časopisem zdarma.

JeDi
Náklad vs prodej jde ruku v ruce s long tailem, vliv slohu recenzí na širokou masu čtenářů. Když budete psát pro puberťáky budete mít mezi puberťáky skvělou prodejnost, nicméně u dalších cílových skupin budete klidně v červených číslech. Long tail zaručí, že recenze žádnou věkovou skupinu nenadchne ani neurazí, v dlouhodobém horizontu je pak prodejnost vyšší, protože jde napříč věkovým spektrem. Neouhlasím s názorem, že inzerenty nezajímá do jakého periodika píšou a zajímá je pouze náklad vs prodej / respektive Váš výraz čtenost. Kdyby tomu tak bylo, půlka inzerentů s nevyhraněnou cílovou skupinou inzeruje pouze do porna... bylo by to stejně nelogické, jako kdyby inzerenta nezajímal obsah webu na který si platí bannerovou kampaň. Tím, že inzerent má představu o tom jakým stylem magazín píše, má i základní představu o cílové skupině čtenářů. Takže jak sem řekl, profesionálně novinářsky zvládnuté recenze jsou to co zajímá inzerenty. Jedině takový styl psaní zajistí co nejširší cílovou skupinu.... náklad vs prodej a další statistická data jsou hlavně číslem, která mají inzerenta přesvědčit proč inzerovat zrovna tady a ne u konkurence.
------------------------------------------------------------------------------------------------

walome

Rybka už v LEVELu neni? Ten člověk byl podle mě příliš inteligentní na to, aby psal objektivní recenze na hry - vždycky do toho vložil něco ze sebe, buď styl psaní (např. vypravování) nebo něco jiného, ale recenze z toho většinou nebyla. Hodně mě štvala i jeho neobjektivita ke všem SIMS hrám, skoro každý datadisk měl zlatou hvězdu - a legendární byla jeho recenze na Flashpoint, kterému dal stříbro kvůli tomu, že se tam nedají bourat domy tankem :-D To mu tenkrát zazlívala řada fanoušků. Ale Rybka dělal Level. Stejně tak Anastov, který tam teda za mojí éry už nebyl, ale jeho recenze na Deus Ex je legendární.

Level jsem už neměl přes dva roky v ruce, docela by mě zajímalo, jak teď vypadá, ale dvě kila za to, abych to zjistil, dávat nebudu...

V.K.

Rybka do Levelu pořád píše, a časopis samotný mi přijde lepší a lepší. Recenze jsou čtivé a DVD příloha nemá chybu.

walome

Tak to je dobře. LEVEL bez Rybky je jako rybka bez vody.

gga

Tak jestli jsou čtivé, o tom bych se pohádal do krve. :) Level se přeměnil, jako Score, v profi časopis a dobrou recenzi bys tam pohledal. Rybka už píše jen recenze na hry pro děti nebo prepubertální slečny - sice dobře, ale je toho na celý časopis zkrátka málo. Vůbec se mi nelíbí ti noví redaktoři, z nichž část píše na Hrej. Ty jejich recenze mi moc čtivé nepřipadají.

Druhá věc, jako šéfredaktor mi vůbec nesedí nudný Martin Bach. Proč nemůže Levelu šéfovat Rybka?

JeDi

Rybka sice píše, ale už velice, velice málo (občas vypomůže s nějakou recenzí druhé kategorie, píše do sekce Hardware, odpovídá na dopisy) a navíc jak se říká...kde ty loňské sněhy jsou. Level je zkrátka další profi časopis, s trochu lepším renomé než u konkurence, subjektivně však mezi obsahem obou časopisů nevidím rozdílu. Mezi formou nějaké ty + bodíky na stranu Levelu.... nicméně Level už dávno není o Rybkovi a jeho recenze už dávno nejsou tak "wolfí" jako bývaly, a kdo je...všichni jsme zestárnuli... a "pokrok" nezastavíš.


0 komentářů:

Okomentovat