pátek 2. října 2009

What's your favourite colour?

Člověk si říká, kam že se vytratil humor z her. Všude samé grafické extáze, vznešené artistické hry (ale bez artistů), vypilované herní pecky do takové míry, až je někdo může nazvat sterilními ptákovinami. A já koukám na video z Interstate 82 a rozvzpomínávám se, že dřív se hry dělaly víc pro zábavu než dnes. To mi nikdo nevyvrátí, že dnes jde víc o to, vydat jednu jedinou bezchybnou hru, i když třeba její vývoj trvá pár let, než vydat jich několik, zábavných, ale třeba neperfektních.

Ale hlavně, že se her prodává víc, než předtím. Ještě že tu máme ty casual hry, které i na mobilu může hrát někdo, kdo viděl počítač poprvé teprve včera. Třikrát sláva pro ty, většinou nezávislé tvůrce, kteří z her dělají "umělecká díla", a to i přesto, že umělecký styl je většinou to jediné, co je na jejich hrách to dobré. A MMORPG? Škoda mluvit. Samá pozitiva, lepší továrnu na peníze od dob klasických automatů těžko bys pohledal.

Kam že se vytratil ten humor? No přeci když nemohl zůstat uvnitř, tak se vyšplhal na povrch. Konzolové války, to je jedna velká sranda, druhá pak hodnocení her, které dnes už snad nikdo nebere vážně (Uncharted 2, 21/20? GTA IV, 10/10?). Třetí je Jack Thompson, který žaluje Facebook o 40 milionů za to, že ho uživatelé na fórech urážejí. Čtvrtá je ten zbytek herních celebrit (šéf Activisonu, Peter Molyneux, ...). A jistě se toho najde ještě mohem víc.

Ale ne, není to tak úplně: "Dooooooooooooooomed!" Ještě je tu totiž Tales of Monkey Island a možnost znovuzahrání perel typu Abe's Odysee, Interstate 82, Giants Kabuto, Flight of the Amazon Queen, a jiné.

Jinak díky všem za přízeň a budeme se těšit nabudúce. :)

zeal

11 komentářů:

  1. Aaaaa, ze ty si este nehral novy Monkey Island!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. No zatím jsem odehrál jen první epizodu. První je super. Ty další dvě jsou stejně dobrý, nebo ještě zábavnější, jo? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ale jako Tales beru zatím jako výjimku potvrzující pravidlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ti nevim, hral jsem dneska rano demo Brutal Legend, a ac jsem byl k ty hre spise skeptickej, tak me to ohromilo. Ne primo sranda k popukani, ale rozhodne humor tam je, napady, styl Tima Schafera, skvela zabava, pritom vkusna (fakt to rikam o Metalacky vizi?) je to proste vsechno, po cem volas :) Bomba

    OdpovědětVymazat
  5. K Brutal Legend jsem zatím zaujímal negativní postoj, ale jak vidím, tak to asi bude prima hra. Safra, těch her do nákupního seznamu přibývá, až z toho jde hrůza. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Monkey Island je kapitola od kapitoly lepsi :)

    Robotron - ha! ja som ti to vravel :)

    OdpovědětVymazat
  7. Off topic: No neni to ta nejlepsi muzika, kterou jste kdy slyseli? :)

    http://www.youtube.com/watch?v=kb2fJQlSkCc&feature=player_embedded#

    Pamatuje vubec nekdo Last Ninja 2?

    OdpovědětVymazat
  8. Parádní je, ale jestli nejlepší... ne. :)

    No Last Ninju 2 jsem moc nehrál. Pamatuju se dobře, že jsem ho na 386ce rozjel, a vzpomínám si, že mě odradila jednak oranžová CGA grafika a úděsný ovládání. EGA mi asi nešla, jak tak o tom přemýšlím, nevím proč. Ale to ovládání byla hrůza. Proto to šlo z disku. A až teď koukám, že to byla klasika. :)

    A je to ono! Takhle přesně si ty první obrazovky pamatuju (i když v jiných, oranžových, barvách).
    http://www.youtube.com/watch?v=aqRUMBGI188

    OdpovědětVymazat
  9. Fuj! Last Ninja 2 na 386! To ani nevyslovuj :) To byla hruza a des. Jedinej pravej Last Ninja vzdycky byl a bude na C64. Takze nazhavit emulator (doporucuju hoxs64, romky na c64.com) a doplnit vzdelani ;)

    OdpovědětVymazat
  10. A nebo se aspon podivat na tohle video... http://www.youtube.com/watch?v=FCNMcUzQ3Ws

    Ja si nemuzu pomoct, pro me asi nejlepsi hra vsech dob, tech vzpominek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to fajn, jen mi asi chybí ta nostalgie, abych to správně ocenil. Plně ocením např. Soccer Kid, Jurrasic Park, Sleepwalkera, Titus the Fox, a podobný pecky. :) Zkrátka co jsem hrál.

    Ale jak jsem na to koukal, tak to dokonce snad i vypadá líp než na tom PCčku v EGA grafice, a dokonce se ve verzi na C64 trefí hned napoprvý do té záclony na začátku. Na PCčku jsem křičel, proč ten blbej Ninja tam nechce jít. :) Porod, jen vlízt za blbou záclonu.

    OdpovědětVymazat