sobota 8. srpna 2009

Batman: Arkham Asylum Dojmy z dema

Že se podle screenshotů nedá poznat dobrá hra? Že ne? Nebo že by ano? Ne, takový pravidlo by asi pozbylo platnosti už v prvních deseti minutách. Pokud tedy v opačném případě platí pravidlo, že se to poznat nedá, Batman: Arkham Asylum patří mezi tu malou nářezovou skupinku výjimek (tm).

Batman je postava, za kterou jsem si už párkrát zahrál, takže moje zkušenost s demem jeho nejnovější hry Arkham Asylum byla taková, jako bych se obul do starých známých bot. Ale ne, to samozřejmě není pravda, protože AA je hratelnostně úplně někde jinde než jeho předchůdci. Na obalu je AA naprostou technologickou špičkou, grafickým skvostem, který je na těch správných místech (zejména CG filmečky) dokonalý. Co je ale důležitější, jeho hratelnost. A na tu se teď, jestli to dovolí ten smějící se klaun za oknem, podíváme.

Začíná to jako obyčejná mlátička. Joker byl sice dopraven do blázince, ale jak se ukazuje, v blázinci chvíli před příletem netopýra Batmana propukla vzpoura. Desítka mrtvol, většinou hlídačů s malým platem, neodradí Batmana v jeho rozhodnutí: chytit Jokera. Jak prosté, ale zároveň příšerně těžké, jelikož mezi Batmanem a Jokerem je stovka ozbrojených klaunů. Ještě že je... superhrdina! Po ruce vystřelovací hák, kluzákový plášť, létající Bat vizitka. Kostým ale není neprůstřelný. A na reklamaci je pozdě.

Prvních několik obětí lehce vyřídíte pěstí, stlačením pouhého jediného tlačítka. Je to fajn a na televizi to vypadá taky tak. Obrana, pokud se vůbec naskytne chvilka kdy je zapotřebí, se provede opět stiskem jednoho, ale už jiného tlačidla. První těžší pasáž představuje místnost plná těžce ozbrojených zločinců. Můžete se je pokusit zneškodnit, ale pokud nechcete opakovat misi desetkrát až nevím kolikrát, raději uděláte tu chytrou věc, že se po stropě, pomocí Batmanova často užívaného vystřelovacího háku, přenesete na druhou stranu místnosti a po krátké procházce do schodů zabijete nic netušícího klauna v malé místnůstce. Právě hovořil s Jokerem, jehož tvář byla poslední, kterou klaun viděl. Chudák. Po zlomení jeho vazu vás čeká další úkol, zneškodnit čtyři pohybující se cíle.

Na pomoc máte plošinky u stropu, na které se můžete kdykoliv vytáhnout. Můžete na nich viset jako netopýr, skočit dolů a po vzoru Murder Death Kill doplachtit ke své oběti. Zabití jednoho člena "gangu" ale spustí neviditelný alarm, upozorní žijící klauny na to, že něco není v pořádku. Zvýší se šance, že vás spatří a začnou na vás posílat olovo. V takové vyhrocené situaci je třeba vystřelovat hákem po plošinkách, dokud vás ztratí z dohledu. Velkou výhodou hry je to, že je jen na vás, jak vyhlazení místnosti v demu provedete. Můžete po vzoru Metal Gear Solidu použít pozemní stealth taktiku, kterou se tady dá zabíjet, a ne že nedá, anebo je možné nastražit past "po Spidermanovsku". Tak, že zaseknete na plošinku lano s chudákem klaunem na jeho konci. A netrvá dlouho a už k němu upaluje jeho kolega. Obtížnost hry vězí v tom, že pokud vás někdo uvidí, začne po vás okamžitě pálit. Zabíjení je tak nejlepší po jedné mrtvole, kdy se navíc nikdo nedívá. Vymyslet, jak to provedete a průběh popravy, to je zábava, která je překvapivě více než uspokojující. Výzvu určitě Arkham Asylum nepostrádá. To stejné se dá říct o variabilitě nepřátel, jak se dá vidět v závěrečném filmečku.

Batman AA má atmosféru, je zábavný, a to i v případě pokud vaše postava zemře (Joker nebo jeho přítelkyně prohodí trefnou hlášku na váš účet). Je to mix už všeho viděného, zejména jde o Syphon Filter (přepínání do "detektivního" módu), Spidermana, nějakou klasickou mlátičku, MGS a MDK, na druhou stranu jde o mix velmi obratně sestrojený. Zkrátka tohle si rozhodně nenechte ujít!

zeal

4 komentáře:

  1. Mimochodem, tva chut do psani me nakopla k tretimu vytvoreni sveho blogu. Ciste pro zkouseni, ciste pro formu. http://robotron.bloguje.cz/

    Schvalne, jak dlouho mi to zase vydrzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. A jeste mimochodem, znas nebo pamatujes na Marushu?

    http://www.youtube.com/watch?v=-BhueqxT4Ss

    Jokerova pritelkyne mi ji strasne pripomina :)

    OdpovědětVymazat
  3. Robotron: ježišmarja co to je předpotopní pokus? Bloguje ještě funguje? Mazej za náma na Blogger! :)

    Zeal: tenhle blog se mi začíná fakt líbit. Ještě nějak pošteluj design (tuhle šablonu má každý druhý, rozšiř layout, přidej features) a bude to super. Konečně něco zajímavého! (a zruš to ověření slova proti spamu :) )

    Batman: jj, AA vypadá docela slibně. Mix MGS a MDK? To zní zatraceně lákavě!

    OdpovědětVymazat
  4. Robotron: Pecka, jsem pravidelným čtenářem! :) Ale jak říká Overwatch, lepší by byl blogger, už jen z toho důvodu, že uvidím, kdy tam přibylo něco novýho, teda né, že bych tam nekoukal každý druhý den, ale přece jen. :)

    Marusha, nevím, je možný, že jsem ji už viděl, a pokud jo, tak jsem si ji smazal ze vzpomínek a teď podle videa vím taky proč. Ale Jokerově kámošce jakoby z oka vypadla, to teda jo. :)

    Overwatch: to slyším moc rád! Taky myslím, že to směřuje k lepším zítřkům a budu se snažit, aby to tak bylo. Jinak v minulosti jsem tu zle experimentoval a vůbec taky jsem s mými posty nebyl spokojený a provozoval jsem takový ten lenoch-styl, který nikam nevede. Hmm, ověření slova proti spamu, to ani nevím, že to tu je. :) Na designu stále pracuju a moc chci novou šablonu, ale zatím beznadějně pátrám po nějaké použitelné.

    OdpovědětVymazat