neděle 23. srpna 2009

Reload nový herní časopis

O Reloadu jsem věděl dostatečně dopředu, že má někdy teď vyjít, takže "wow, další časopis" a podobné výkřiky do tmy nejsou na místě. Časopis je v PDF formátu a je zcela zdarma. Je tu tedy i možnost vytisknout si ho na barevné tiskárně a předstírat, že... no, to už zabíhám někam, kam nechci. Pojďme se podívat, jaký je a co vlastně nabízí! Let's go check it out!

Ještě takovou perličku na úvod, Reload jako název pro blog jsem zvažoval i já, ale pak jsem si všiml na googlu, že už jeden takový časopis vycházel. Má škoda, název je to moc fajn.

Titulka. Ta je pěkná, ale vadí mi na ní, že nevím o jaké číslo jde. Nelíbí se mi ani lákací hesla "Hodnotíme" a "Těšíme se", tím spíš v jakém nevzhledném fontu jsou na titulce prezentované. Ve slově Těšíme se chybí háček nad E, což by se v případě titulky, a to úplně první titulky v historii časopisu (!), stát vážně nemělo.

Úvodník je veskrze obyčejný a v podstatě v něm šéfredaktor obhajuje existenci Reloadu. No, tak pořád lepší než úvodníky ve Score.

Design stránky s obsahem je úděsný, ale zřejmě velmi praktický pro čtení z telefonu.

Novinky jsou povětšinou neaktuální nebo málo zajímavé. Preview, nebo dojmy z dema, jsou docela fajn. Ani trailer měsíce není špatný nápad. Následují recenze... Co se kvality textu týče, vážně nevím jaké vhodné slovo použít, ale nabízí se např. průměrné, kolísavé a na některých místech lehce zmatené. To se ale určitě během dalších čísel jistě změní k lepšímu. Začátky jsou holt těžké pro každého. Reload redaktoři nejsou žádnou výjimkou.

Článek pro mě nejzajímavější o herních časopisech jen shrnul, jaké časopisy tu byly a že vlastně za vše může internet, že obliba tištěných časopisů klesá. Nejzajímavější je asi tak poznámka o Excaliburu, který ne a ne vyjít. Hmm...

Takže asi takhle, časopis Reload je vhodný k přečtení "když se nedostanete na internet a nudíte se na přednášce nebo v práci, na konci světa, uprostřed temného lesa, v metru" a v podstatě i kdekoliv jinde. Na amatérský projekt to není úplně špatné. Držím tedy palce... anebo palec.
zeal

12 komentářů:

  1. Vždycky je hrozně sympatické, když se na našem pidi internetu někdo snaží přijít s něčím novým a relativně zajímavým. KK, databáze her, reload a další.

    Říkám to hrozně nerad, ale "časopis" (byť amatérský), který má chybu už na obálce, se mi opravdu nechce číst.

    Ale tak tam snad někdy nakouknu, až nebudu vědět roupama co s časem. Jinak nezbývá než klukům tvůrcům popřát hodně štěstí a hlavně ať vydrží.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja se priznam, ze me stejne tak ta chyba odradila a dal jsem necet. Ale stejne jsem videl, ze se jedna o same recenze a preview, a nevim, jestli to je tim, ze je sam pisu :) Ale me se preste uz ty recenze a preview obvzvlaste nechteji cist.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak samozřejmě, proč bys taky četl preview na něco, co tě nezajímá a recenzi na něco, co jsi už hrál.

    OdpovědětVymazat
  4. To zase ne. Jestli se nepletu, tak jsem nic z toho tam nehral :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, zajímavější obsah, ten by tam určitě bodl. A přitom námětů na zajímavé články je dostatek. Třeba bych tam dokonce rád viděl i návody na hry, na který se poslední dobou zapomíná. A nemám na mysli ani tak ty klasické, které vedou za ručičku, jako spíš ty originální, které jsou formou hintů, tipů atd.

    OdpovědětVymazat
  6. Irenin koutek zoufalcu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky další věc, co mě od toho odrazuje, že tam není nic nového. O všem vím a všechno do určité míry znám.

    Připomíná mi to období KK, kdy po nás chtěli všichni recenze, "ať jim to teda sakra ukážem, jak se píše dobrá recenze, když jsme tak chytří" :). Ty si na to Robotrone určitě vzpomeneš. Nemá cenu psát recenze na rok/pul roku/měsíc staré hry, protože si o nich čtenář přečte dřív na profi webech.

    Ale čert to vem, přečetl bych si klidně recenze i na StarCraft, kdyby byla perfektní. Spíš mě fakt odradila ta chyba na titulce :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jasne, ze si nato vzpominam :) Ale dneska, mozna i malym podilem KK se prave vice na netu uz pisi i ty nerecenzove a neprevieowe clanky, takze me nevadi, ze tam jsou recenze a preview, me vadi, ze tam jsou jen same recenze a preview :). Vzdyt sme prave na KK tohle aspon trochu nekam posunuli, jestli si pamatujes ;), takze casopis jen o recenzich a preview a nic vic uz mi prijde jako historie z davnych dob. Jako treba nejaky diskmag starodavny.

    OdpovědětVymazat
  9. Jasně, že si na to vzpomínám :). Jen si nejsem jistý, že by se naše "velké" weby inspirovali právě od KK, tomu se mi fakt nechce věřit.

    Ale je fajn, že české herní weby a časopisy objevují, že existuje i něco jiného, než svatá trojice "novinka - preview - recenze".

    OdpovědětVymazat
  10. Irená! :)

    Nebo nějak zábavně a originálně pojaté retro by bylo taky fajn.

    OdpovědětVymazat
  11. Sem snad moc domyslivej? Oni nam tam chodili a cetli to, my jsme je kritizovali a psali vlastni clanky na prostest tem recenzoidnim. Ja myslim, ze malinkej vliv tam byl, i kdyby to treba nepriznali. A kdyby ne? Tak si to aspon muzu myslet, a to mi bude delat dobre :)

    OdpovědětVymazat
  12. Nevím čím to je, ale podruhé co jsem si chtěl Reload přečíst se mi objevila hláška error.banan.cz nebo tak něco. Kde to teda stáhnout, když ofiko stránky nefachčí?

    OdpovědětVymazat