pondělí 24. srpna 2009

Zpátky ke kořenům

Zvláštní. Včera si čtu o tom, že internet prý zabil papírové časopisy a dnes, když si chci na síti najít něco zajímavého k přečtení, stane se taková věc, že skončím u papírového časopisu. 50 věcí, které nás serou na hrách, to je článek, který je překvapivě zajímavý a rozhodně nejde o nic typu TOP 7 hloupostí, které najdete na jednom z českých herních portálů. A jak ho tak čtu dál (50 věcí...), zjišťuju, že několik "nasíracích" bodů jsem tu probíral i já, jako A. nevyladěná obtížnost, B. strach z originality, C. chceme se smát, D. grafika nad hratelnost. Ano, velká pochvala pro Score.

Zdá se mi to, anebo už internetové magazíny, resp. portály, "dodělávají"? Nedávno se na nich objevovaly recenze deskových her, které, jak jistě každý ví, okupovaly i stránky papírových časopisů zhruba před patnácti lety. Jakou souvislost sakra mají deskové hry s počítačovými hrami?! Dřív jsem si řekl, že asi nemají nic dalšího, zajímavého v šuplíku. No a dnes nad tím můžu jen zakroutit hlavou. A top teny, ty jsou známkou velkého zoufalství, jak je známo.

Kde jsou zajímavé a zároveň aktuální články? Hledám, nenacházím. Blogy zatím dobře slouží jako alternativa, ale co bude pak? Až to všichni ti kvalitní blogeři pověsí na hřebík?

zeal

41 komentářů:

  1. Napis prosimte jako ctenar nekomu z hreje, ze ty clanky 10pitomosti jsou na p***. Ja jsem jim to rikal asi dvakrat, ale me nikdo neveri :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tech 7 moureninu, ja nevim, kdyz takovyhle clanky vidim, nevim, jestli se mam smat, nebo brecet. A pak me napada, ze bych pro hrej taky neco v tom stylu napsal, treba 10 her v kterych jsme chodili na zachod? Nebo 7 nejvetsih buzerantu?

    Kdyz bulvar, tak snad poradnej, ne? :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, já nevím, abych za to nedostal deset kvalitních a pak nějakou virtu-facku od Jaxxe. Ale asi se na to podívám, to asi jo. Nelíbí se mi to. :)

    Na Bonuswebu teď měli taky něco podobnýho, 10 cikánských her. Tak těch 7 mouřenínů je nějaká, navíc špatná, kopie. Jo, mohl bys to napsat, článek 7 největších buzerantů, to bude mít úspěch. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak, teď jsem asi zapříčinil, že se autor dnes nevyspí. Má výtka je tam. :)

    OdpovědětVymazat
  5. No to je urcite podle toho Bonuswebu. Dyt takhle se hledaji napady. Vidim na BW cikany, dam moureniny. To je system cesky herni zurnalistiky :)

    OdpovědětVymazat
  6. A kdyz jsme u tech zajimavejch clanku, pred par dnema jsem nabizel, jestli by Petr nechtel do Levelu a nebo na Hrej, to je jedno, clanek o Flipnote studio, o tom animacnim programku pro DSI, coz me prijde hodne moc zajimavy a myslim, ze bych to i mohl zajimave podat. No co bys myslel? Zadna reakce, Petr nema vubec ani cas mi rict, jestli jo nebo ne. Takze ne. A misto toho se pise 7 moureninu :) No nic. Sem si musel ulevit.

    OdpovědětVymazat
  7. Po dnešku bych docela věřil, že články na hrej.cz se přidávají zcela automaticky z nějaké hromádky, kam občas někdo něco přihodí a nikdo to potom už nekontroluje. :) Škoda, o Flipnote Studiu bych si rád přečet něco víc, než jen to, co máš na blogu.

    To mi připomíná, jak v jednom rozhovoru Michal Rybka říkal, že co ve Score začal dělat šéfredaktora černý Tomík, tak mu prý odmítal jeden zajímavější článek za druhým, konkrétně článek o umělé inteligenci pak publikoval v konkurenčním Levelu a to znamenalo konec jeho působení ve Score. Důvod byl cosi jako, že to bylo pro čtenáře až moc chytrý, nebo co. Možná je ten rozhovor ještě někde na síti, myslím, že to bylo na Doupě.cz, nebo kde.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak to by se mi asi stat nemohlo, moje clanky zas tak chytry nejsou :) Ja nekdy uvazuju, jak celej tenhle system redakce vlastne funguje. Clovek zvenci by ocekaval asi neco profesionalniho, ze se zkouma treba co ctenari chteji cist, ze se delaji nejake vyzkumy a zkousi se formy clanku, nebo ze se ptaji jak co a kde vylepsit. Ale to vubec :) Ono to vsechno funguje takovem prapodivnem zpusobu kamaradstvi, ze ten napise to a to a protoze je to kamarad, tak ten to je v poradku a kdo kamarad neni, ten napise to co se po nem chce, a tak, jak to pisou kamaradi, protoze tak to proste je :) Ja nevim, to je takovy vsechno... Zklamalo to zkratka moje ocekavani. Myslim, ze redakce takoveho Reflexu je treba uplne jina planeta, ale kdo vi.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale ja uz radsi mlcim, nebo to tu nekdo uvidi a budto mi napise, ze sem blb, nebo uz si nic nenapisu... Radsi padam :)

    OdpovědětVymazat
  10. Články typu "TOP 10 XY" sice nejsou kdovíjak sofistikované, ale jsou jedny z nejklikanějších, což je dokázáno. A takový Games Radar si na tom v podstatě postavil celý web a jak si pěkně žije.

    Ale souhlasím, i z mého pohledu je to jen taková "výplň" a většina těch "TOP 10" článků mě těžce nezajímá.

    OdpovědětVymazat
  11. No jo, jenze kdyz se to vezme takhle, tak zase hrej tezce zaostava, protoze takovych klikacich, poutavych clanku by sa dala psat cela rada, rozmanitejsich a s aspon trochu vetsi informacni hodnotou. Jenze napsat 7 moureninu je zkratka lehky...

    I kdyz ja stejne nevim, jestli by se mi hrej libilo jako na pul fakt bulvarni, protoze na jednu stranu se tam nekdy objevi seriozni clanek, ktery skoro nema na ceskem webu konkurenci a pak 10hlouposti. Me prijde, ze by se hrej melo dat bud tim a nebo onim smerem. Ne oboji dohromady.

    Nevim no, co si treba o tomhle myslite?

    OdpovědětVymazat
  12. No, boj o čtenáře už není moc na pořadu dne, bohužel. A s tím jde asi ruku v ruce ten způsob fungování redakce. Oni se moc na čtenáře neohlížejí, bych řekl nebo takový pocit se u mě občas dostaví po přečtení článku, ať už je to na hrej, nebo někde jinde.

    OdpovědětVymazat
  13. Nejklikanější jsou, to má Overwatch pravdu, jenže proč už rovnou neudělat z Hrej klikací bulvár, že?

    OdpovědětVymazat
  14. To je dobry, ze zeal kritizuje a ani si to neprecetl. Robotron to taky videl asi jen z rychliku. Dik kluci, dneska se mi bude usinat s pocitem dobre odvedene prace!

    OdpovědětVymazat
  15. Jenze ono je to podle me taky sporny. Ja verim, ze na zapade to tak treba funguje, ale u nas nemam az takovej pocit. Treba hratelne.cz byl urcite nejbulvarnejsi herni webu co tu kdy byl a taky mu to nebylo co platny. Stejne kdyz se clovek podiva na hrej, do nejctenejsich clanku, taky ty typu 10volovin nejsou uplne na prvnich pozicich.

    OdpovědětVymazat
  16. Myslim, ze muzu mluvit za vsechny Jaxxi, kdyz napisu, ze nam nejde o to jak je to napsany a jak je dobre odvedena prace, ale o ten obsah a vyznam takovych clanku. Me se to proste nelibi. Jinak bych lhal, kdybych tvrdil, ze pises spatne. Prave vidim, jak ses uz dobrej, ale neni skoda plytvat psani na takovyhle veci? Rekni treba, ty urcite mas info, pise se to opravdu proto, ze je to tak cteny?

    OdpovědětVymazat
  17. Ano. A lze to i pomerne logicky odvodit proc tomu tak je.

    OdpovědětVymazat
  18. Ale je to stejne blby. Myslim, ze klikaci bulvarnejsi clanky se daji psat o nejakych celevritach jakoby, o vyvojarich, neco proste o nich a ne sypat jeden clanek 10blbosti za druhym. To proste neni ta uroven, kterou bych ocekaval, kdyz uz se ma jet na klikani.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak si zaloz vlastni server a frkej si tam clanky o nejakych "celevritach, jakoby o vyvojarich, neco proste o nich", uvidime za jak dlouho zkrachujes.

    OdpovědětVymazat
  20. Podle me v tomhle smeru je na tom mnohem lip Bonusweb, nez ted hrej, i kdyz tam jsou taky clanky 10kravin, ale taky tam jsou zajimavy bulvarnejsi clanky, ktery neco jakoby shrnujou, nebo mluvi o osobnostech, budto herni sceny, nebo okolo z jinych oboru, v nejake souvislosti. A tohle si myslim, ze to chce. To je ta cesta. Myslim, ze je treba se nad tim zamyslet a nestat si jen za svymi 10ti a dost. I kdyz na BW to taky neni idealni zatim, ale podle me jsou v tom za vsech magu nejdal.

    OdpovědětVymazat
  21. Jako Jaxxi, ja nechapu tvuj postoj. Casto si vsimam, ze lide, kteri se profesionalne zabyvaji kritikou, absulutne nesnesou zadnou kritiku na sebe a to, co delaji. Kdyby byli vsichni tak povyseni a nepristupni jako ty, tak by se nikdy nikam nic nehnulo.

    OdpovědětVymazat
  22. Ja nejsem povyseny a nepristupny, ja se jen bavim tvou neznalosti obycejnych kupeckych poctu :)

    Navic, kdybys me znal, tak bys vedel, ze v idealnim svete by byl muj server etalonem na profily vyvojaru, retro clanky o pokladech z popelnice a recenzemi konzolovejch her. Ale jelikoz chci psat a dostavat za to penize, tak se musim spokojit s tim co je a v ramci moznosti to posunovat sam za sebe nekam dal.

    Viz 7 mouřenínů, vis jak dlouho mi trvalo, nez sem vymyslel rasisicky zcela korektni nazev? Nebo ze jsem na posledni misto procpal postavu ze hry I Have No Mouth and I Must Scream, coz treba donuti dva lidi, aby si to sehnali a zahrali? Nevis, co...

    Ty vidis jenom "jeee, jaxx napsal picovinu, fufuuuuuufufufuj, dem mu to strhat a k tomu pripojime kritiku na system jako takovej!" Nedík.

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to ale neni vubec pravda, ja vim, ze mas o me takovou predstavu, ale neni to tak. Jasne, ja nemam pozici jako ty, a nemam takovy zkusenosti, takze na me muzes shlizet, jako ze jsem hloupej a nic o tom nevim, ale proste pisu co si myslim, a treba sem neznalej, ale o to vic si to milerad poslechnu, jak to je, protoze ja nejsem vas kamarad, tak nemam takovy informace :)

    OdpovědětVymazat
  24. Reaguj i na to, co je nad poslednim odstavcem.

    OdpovědětVymazat
  25. Reagovat na to, ze jsi propasoval do clanku postavu z Nemam hubu a musim rvat? A to ma byt to ukrajovani kvality z takovych clanku po troskach? Ja nevim, podle me to nema vyznam, kdyz uz je to takovy clanek, 7 moureninu, myslim si, ze nikdo nezacne hrat IHNMAIMS protoze je tam cernoch z clanku, to mi prijde divny.

    Vubec se mi nezda proste ta teorie, ze takovyhle clanky se musi psat kvuli navstevnosti a pak tam pasovat naky kvalitni adventury, aby si je lide zahrali?

    A ty mi zase odpovez, co si myslis, jak pisou magazin na Bonuswebu. Hlavne ty clanky okolo 10ti. Neprijdou ti lepsi v tomhle smeru nez na hrej?

    OdpovědětVymazat
  26. Ja bych treba takovy clanky nepsal, taky jsem to Tomusovi rek, ze mi prijdou blby a psat je nechci. Prijde mi pokrytecky se toho ucastnit pro penize, kdyz si myslim, ze ty clanky nemaji urcitou kvalitu v obsahu a pak do toho pasovat nejaky zminky o vynikajicich hrach. To ja bych proste nedelal.

    OdpovědětVymazat
  27. Ty si ten clanek necetl, priznej se.

    A zeal to samy, ten mi muze, sorry za ten vyraz, vylizat i se svou reakci v diskusi.

    OdpovědětVymazat
  28. Ja jsem ten clanek cetl, ale takovym tim internetovym rychloctenim, kdyz mas pocit, ze ti to nestoji za to cist slovo od slova, tak jsem nektery vety treba preskakoval. Tak nevim, jestli se to pocita. Veskrze sem to ale mozna precet jako to ctou obycejni ctenari na netu :)

    OdpovědětVymazat
  29. Tak jak muzes kritizovat, kdyz ani nevis co kritizujes?

    Jeste jednou si rejpnu do zeala, kokota.

    OdpovědětVymazat
  30. A ze pises Zealovi, ze si muze vylizat. Ten vztah Zeal a ty a jeho reakce je sice osobnejsi, ale porad je to ctenar ne? Nevim, jestli je to uplne vhodny. Ale to uz te zas jenom kritizuju a ja nechci abychom byli nejaci nepratele, i kdyz jsme se ve vsech reakcich zatim vzdy chytali, tak ale si o tobe nemyslim nic zlyho, ani nemam zajem utocit na to co pises a jak pises. Jak pises se mi prave libi. Tak bych nerad, kdyby to bylo vzdy jen v te rovine... Ono se to tak vzdycky prihodi...

    OdpovědětVymazat
  31. Ale ja vim, co jsem kritizoval. Podle me, tak jak jsem to precetl to staci. Kdybych to ted precet pomalu slovo od slova, nemyslim, ze bych tam ted nasel nejaky skryty poselstvi, ktery jsem tam predtim nevidel. Proste jsem to precetl jako kazdej.

    OdpovědětVymazat
  32. Jaxx: Já bych si rád přečetl o těch retro hrách, tam budu mít jistotu, že mě to obohatí mnohem víc než nějaký zcela náhodný (a neaktuální) výběr top 7.

    OdpovědětVymazat
  33. Ty mas male plus za to, ze si to aspon prolitnes, ale kdyz zeal napise do diskuse pod clanek "necetl jsem to, ale urcite stoji za hovno" tak uznej, to neni nejlepsi chovani ctenare a zaslouzi si spravedlivy tres i od autora ve stylu "nevim kdo jsi, ale urcite jsi kokot."

    Ono se to tak vzdycky prihodi, ze mas na vec nejaky nazor, ktery je spatny (nebo ne spatny, spis nerealizovatelny) a ja ti ho musim vyvratit, chjo ;)

    OdpovědětVymazat
  34. zeal - No neboj, v nadchazejicich dvou tydnech budes mit retro potravy az az. Stay Hrejtuned!

    OdpovědětVymazat
  35. "Jeste jednou si rejpnu do zeala, kokota."

    Tímto jsi u mě, Jaxxi, klesnul na úroveň, ani nechtěj vědět na jakou. Asi jsem tě něčím v minulosti urazil, bo co, fakt nevím tu zášť vůči mě.

    OdpovědětVymazat
  36. Tak sorry! Ja se vzdycky rejpnu v nejaky debate a neznam bratra ani slusnyho slova!

    OdpovědětVymazat
  37. Tak to me ale vubec nevadi, ze mi ho vyvracis, protoze to jsem prave rad, protoze se neco dozvim a to myslim uprimne :) Ale pokud to vzdycky vyusti fakt v ty konkretni veci, v kterych si myslis, ze kecam blbosti, a nezustane to jen u rafani :)

    OdpovědětVymazat
  38. Mam pocit, ze si to prave Zeal odskakal za vsechny, kteri mi za posledni tri tydny nebyli po chuti, tudiz sorry.

    OdpovědětVymazat
  39. Já zase uznávám, že ten můj komentář na Hrej byl trochu od podlahy, no, upřímný až, až.

    OdpovědětVymazat