sobota 28. listopadu 2009

Tati, kup mi Scovel

Aneb.

Bylo by nám dnes lépe pouze s jedním herním časopisem?

Ty tam jsou doby, kdy se fanoušci Levelu a Score neměli rádi, dělali si ošklivé naschvály nebo se o víkendu jen tak sebrali a šli si to vyřídit na parkoviště, kde se navzájem zmlátili železnými tyčemi. Ta tam je doba, kdy herní časopisy nabízely každý něco jiného. Ale i ta tam je doba, kdy si tyto časopisy navzájem konkurovali. Ty tam jsou desetitisícové náklady.

Jak vidíte, dříve bylo zřejmě absolutně nemožné, i zbytečné s ohledem na nízké ceny časopisů, abyste byť jen chvíli uvažovali o něčem takovém, jako je unifikace herních časopisů - spojení nejlepších s nejlepšími, nejlepšího s nejlepším za účelem vytvoření jediného časopisu, který by byl TÍM herním časopisem, který by stál za to, si kupovat, ba dokonce byste se nestyděli si ho předplatit. S klesajícími prodanými výtisky by to taky mohl být dobrý plán, jak do budoucna zachovat alespoň jeden z nich. A proč ne ten opravdu nejlepší?

Dnes se vytvoření jediného herního magu z papíru jeví jako nápad, který nezní vůbec špatně. Považte, máme dva časopisy, které o sobě navzájem neví, oba stojí okolo šílených dvou set korun, oba přidávají bonus v podobě dvousetkorunové originálky a oba nabízejí prakticky totéž. Ani jeden k sobě neváže nějakou zvláštní hráčskou komunitu, jako za dob bývalých redakcí, takže ani tam nic tuhle myšlenku nebrzdí. Oba mají své plusy, ale i zápory. Proč tedy nespojit Level a Score dohromady? Jednak z důvodu, aby došlo k odstranění oněch záporů a vzhledem k tomu, že by mohl v takovém časopise přežít jako redaktor opravdu jen ten nejlepší, byla by tu obrovská (až existenční) motivace pro redaktory, aby svá dílka dvakrát změřili předtím, než by se pustili do řezání. Čtenáři by tak znovu objevili, že "ta písmenka v časopisech" jsou ke čtení, a ne jen jakási formální výplň stránky kolem obrázků. Za další by z toho čtenář jen těžil, protože jediný časopis o hrách by si nedovolil neposlouchat, co čtenáři od takového magu chtějí. V současné době tu máme dva zaseklé časopisy, které se bojí pouštět se do čehokoliv, co není průměrné (=zahraniční časopisy o hrách). Byla by tu i šance, že by se časopis dokázal obejít bez zbytečného DVDčka, které výslednou cenu časopisu natahuje možná až na trojnásobek. Časák s kvalitním obsahem a bez DVD by znamenal příliv velkého množství nových, ale i bývalých, čtenářů. Zájem o časopis by zpětně zkvalitnil jeho obsah a tím pádem by počty jeho výtisků rostly a rostly.

Já bych něco takového, jako Scovel určitě uvítal. Psali by do něj nejlepší redaktoři z obou časopisů, byl by úplně jiný než slaboučké a nezáživné zahraniční herní magy, no, něco, co by bylo super nejen kupovat, ale i číst.

zeal

3 komentáře:

  1. Mít monopol je vždycky na hovno. Kokurence tě motivuje k lepším výsledkům. Být jen jeden herní časopis u nás, tak po čase upadne do stereotypu a nebude tak dobrý, jak by mohl být.

    Teoreticky je to samozřejmě super myšlenka, ale v praxi by to stálo za prd.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, mělo by to tak být, že konkurence je od toho, aby motivovala k lepšímu výkonu.

    OdpovědětVymazat